I dag åbner tobaksgigant butik i legendarisk københavnsk cafe

Vægge, som gennem tiderne har været badet i røg, skal nu danne rammer om en butik, som fokuserer på et røgfrit tobaksalternativ til traditionelle cigaretter.

Med åbningen af Café Sommersko den 11. juni 1976 startede en ny kultur i Danmark – cafékulturen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steen Jacobsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gennem godt og vel fire årtier er der røget mange cigaretter på Kronprinsensgade 4 - 6 i det indre København. Derfor er det næsten ironisk, at lokalerne på adressen nu skal huse en tobaksgigants butik.

Adressen var hjemsted for Nordens første og givetvis mest ikoniske café i parisisk stil, Café Sommersko. Den serverede sit første måltid 11. juni 1976 og cementerede sig i de efterfølgende årtier som et af københavnernes foretrukne mødesteder.

Janus Rasmussen, chef for Philip Morris i Danmark

»Vi skal være der, hvor der er flere voksne rygere, vi kan kommunikere med. Og der er det gamle Café Sommersko et rigtigt godt område fyldt med traditionelle Københavnere.«


Og nu skal bygningen huse butikken Heat & Brew, hvor tobaksgiganten Philip Morris vil sælge deres produkt IQOS, som er et røgfrit alternativ til cigaretter.

»Fyldt med traditionelle københavnere«

Når Philip Morris, der udover IQOS blandt andet ejer cigaretmærkerne Marlboro og L&M, har valgt at flytte ind i det gamle Café Sommersko, er det, fordi de vurderer, at mange potentielle kunder færdes i området.

»Vi skal være der, hvor der er flere voksne rygere, vi kan kommunikere med. Og der er det gamle Café Sommersko et rigtigt godt område fyldt med traditionelle Københavnere,« siger Janus Rasmussen, der er chef for Philip Morris i Danmark.

IQOS åbnede i 2018 en testbutik i Klosterstræde i København for at afprøve det danske marked, og for at Philip Morris selv skulle lære at drive en butik af den slags. Det lærte de, og det viste sig, at Danmark var klar til produktet.

Så nu tager Philip Morris altså skridtet videre og flytter ind i en større butik med en bedre beliggenhed. Janus Rasmussen siger desuden, at lokationen passer ham godt, fordi Café Sommersko er et ikonisk sted i Danmark, og Philip Morris’ mål er at skabe et ikonisk brand.

I den nye Heat & Brew kommer man både til at kunne søge information samt prøve og købe IQOS-produkter. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto.

»IQOS er fremtiden for voksne rygere, der ikke vil stoppe med at ryge. Det skal være med til at skabe det røgfrie Danmark, som både rygerne og politikerne gerne vil have,« siger Janus Rasmussen.

Han uddyber, at IQOS ikke er sundt, men at det dog er mindre skadeligt end at ryge konventionelle cigaretter.