Huawei klar til at udskifte Android på smartphones fra 2021

Den belejrede, kinesiske mobilgigant vil være klar med sine første telefoner uden Googles software til næste år.

I august 2019 fremviste det Huawei-ejede Honor sit første smart-TV med Huaweis styresystem Harmony OS, som nu bliver taget bredere i brug for at erstatte Android, som den kinesiske mobilgigant siden efteråret ikke har haft fuld adgang til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fred Dufour/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kinesiske mobilgigant Huawei tager nu konsekvensen af de stadig mere omfattende amerikanske sanktioner og vil fra næste år erstatte Google-softwaren Android med sit eget Harmony-styresystem på alle nye Huawei-smartphones.

Det fortalte Huaweis mobilchef, Richard Yu, på Huaweis årlige udviklerkonference i den kinesiske by Dongguan torsdag.

Sidste prøvetest i december

Huawei, der er verdens største leverandør af mobiludstyr og tillige verdens største smartphoneproducent, fremviste allerede i 2019 den første udgave af Harmony, efter USA havde sat selskabet på den sorte liste og forbudt amerikanske virksomheder at handle med det.

Det ramte i efteråret 2019 ved, at Huawei ikke længere kunne bruge den fulde udgave af Android, som ligger på 86 procent af alle nyproducerede smartphones i verden. Dermed ville nye Huawei-telefoner ikke have adgang til Googles mange tjenester, heriblandt Google Play-netbutikken, hvorfra man henter og køber mobilapps.

Harmony vil være klar til en sidste prøvetest, en såkaldt betatest, i december, og fra 2021 vil softwaren så kunne være styresystemet på både mobiltelefoner, smarture og computere. Huawei vil også tilbyde andre mobilproducenter at kunne anvende HarmonyOS 2.0, som det er døbt.

Sanktioner truer mobilproduktionen

Ifølge Richard Yu solgte Huawei i 2019 i alt 240 millioner smartphones, hvilket dengang rakte til en andenplads på verdensranglisten. Siden har Huawei – trods sanktionerne, der skyldes amerikansk frygt for kinesisk overvågning og spionage – overhalet både sydkoreanske Samsung og amerikanske Apple og er nu nummer et.

Huawei solgte i 1. halvår af 2020 i alt 105 millioner telefoner.

Imidlertid ventes den manglende adgang til Google-tjenester, som er stærkt benyttet i den vestlige verden, at sende Huawei nedad igen. I hjemlandet Kina spærres der for adgang til Google, så de amerikanske sanktioner har ingen større betydning på det område. Til gengæld kan de ramme Huaweis mulighed for fortsat overhovedet at kunne producere smartphones.

USA strammede nemlig for nylig sanktionerne, således at det er forbudt alle at bruge amerikansk udstyr eller amerikansk software til at levere komponenter til Huawei. Dermed satte amerikanerne ind med sylespids præcision for – fra 15. september – at standse for leverancerne af de chips, som er hjernerne i blandt andet telefonerne.