Huawei forsøger sig i Danmark uden Google

Den første smartphone fra den kinesiske mobilgigant uden adgang til Googles tjenester kommer i butikkerne til april, og flere vil følge i erkendelse af, at den amerikanske boykot af Huawei vil blive langvarig.

Huaweis mobilchef, Richard Yu, præsenterede mandag eftermiddag den nye foldbare telefon, Mate Xs, på en videoforbindelse fra Barcelona. Omregnet til danske kroner står prisen til at blive 19.000 kroner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kinesiske mobilgigant Huawei kæmper stadig mod det kraftige amerikanske benspænd, som forbyder Huawei adgang til Googles tjenester og Google Play-netbutikkens mange apps.

Men Huawei ser ud til at have besluttet sig til at klø på og håbe på senere igen at blive lukket ind i Google-varmen.

Til april kommer derfor den første Huawei-telefon uden Google-adgang til salg i Danmark. Salget bliver dog næppe stort, for den foldbare Mate Xs vil koste 19.000 kroner.

Kun adgang til Huaweis appbutik

Den blev sammen med nye bærbare PCer og en tablet præsenteret mandag eftermiddag på en videoforbindelse fra Barcelona i Spanien, hvor den aflyste Mobile World Congress skulle have fundet sted i denne uge. Om en måneds tid, 26. marts, lanceres årets P40-toptelefoner i Paris – ligeledes uden adgang til Googles Android-univers, men i stedet til Huaweis eget App Gallery, som Huawei siden efteråret har udviklet til grundudgaven af Android, der er frit tilgængelig for alle. Her skal alle apps tilpasses. De kan nemlig ikke bruge den underliggende Google-motor, Google Mobile Services, og vil derfor ikke virke, selv om det skulle lykkes at få dem installeret.

Huaweis mobilchef, Richard Yu, slog dog fast, at Huawei gennem mange år har bidraget til udviklingen af Android, og at »vi mener, at det skal være tilgængeligt for alle«.

Google meldte dog stort set samtidig ud, at de amerikanske sanktioner mod Huawei ikke giver nogen udsigt til i nær fremtid at gøre det muligt at bruge Android i Googles fulde version på Huawei-telefoner.

I efteråret lancerede Huawei sin Mate 30-serie af toptelefoner, men manglen på Google Mobile Services har betydet, at telefonerne kun er lanceret i få lande som Malaysia og Singapore, selv om de blev præsenteret i Europa.

Mate Xs-telefonen til 19.000 kroner folder skærmen ud og bliver så otte tommer stor, lige som sidste års model. Den klapper sammen som en bog med skærmen yderst, altså både på for- og bagsiden af den lukkede telefon. Fold sammen
Læs mere

Opdateret, foldbar telefon

For et år siden præsenterede Huawei sin første foldbare smartphone, Mate X. Nu kommer efterfølgeren, Mate Xs, som er en 5G-telefon til 2.500 euro (ca. 18.999 kroner) med otte gigabyte RAM-arbejdshukommelse og 512 gigabyte lagerplads. Den har stadig en otte tommer stor skærm i udfoldet tilstand. Foldet sammen er skærmen på forsiden 6,6 tommer stor, på bagsiden 6,38 tommer. Mate Xs har en forstærket konstruktion, er udstyret med Huaweis nye motor, Kirin 990 5G-chippen, lader batteriet langt hurtigere op og har forbedret kamera.

Netop kameraet er også det, som de øvrige smartphoneproducenter lægger vægt på.

Mate Xs kommer med den neddroslede Android 10 uden Google-adgang som styresystem med Huaweis særlige tilpasninger (EMUI 10).  Her kan man arbejde med vinduer som på en PC, enten et vindue på hver del af skærmen eller med løse vinduer, der kan flyttes rundt på skærmen.

En ny tablet, MatePad Pro, på 10,8 tommer med en opløsning på 2.560 x 1.600 pixler, fire højttalere og fire mikrofoner kommer til april til en pris fra 549 euro for ikke-5G-versionen og fra 749 euro med 5G-forbindelse. Også den har Kirin 990 5G-chippen som motor, så man – når mobilnettene herhjemme og i udlandet i løbet af de næste år bliver opgraderet til 5G-teknologien – kan spille spil over mobilnettet uden forsinkelser. Man kan købe et separat tastatur og koble på, som giver skærmen to forskellige hældningsgrader, ligesom der findes en digital pen, som magnetisk kan kobles på tabletten. Endelig kan MatePad Pro kobles trådløst sammen med Huawei-telefonen, så man kan trække filer m.m. fra en skærm til en anden.

MatePad Pro vil ligeledes være uden Google-adgang.

Endelig udvider Huawei sit PC-sortiment med en ultratynd MateBook X Pro til en startpris på 1.499 euro, en MateBook D15 med en skærm på 15,6 tommer fra 649 euro og en MateBook D14 på 14 tommer fra 699 euro. Alle kommer med Windows 10 fra Microsoft og bruger den nyeste, trådløse standard WiFi-6.

På den sorte liste

Huawei er verdens største leverandør af mobilnetværksudstyr og er nu verdens tredjestørste smartphoneproducent efter i julemåneden at være blevet overhalet af Apple, som havde et ekstraordinært godt julesalg af iPhone-telefoner. Huawei solgte i oktober-december 2019 på verdensplan 56,2 millioner telefoner mod 60,5 mio. året før og sidder dermed på 15,2 procent af smartphonemarkedet, viser tal fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt. Apple sad på 20,0 procent, Samsung på 18,8 procent.

Huawei fastholder og udvider sin markedsandel i hjemlandet Kina, men har fået det svært i andre dele af verden, efter at USAs præsident, Donald Trump, sidste år satte selskabet på den sorte liste, så amerikanske virksomheder skal have særtilladelse til at handle med Huawei.

Dermed har Huawei heller ikke adgang til den fulde version af Googles mobilsoftware Android, og ejere af de nyeste Huawei-telefoner kan derfor ikke bruge Googles tjenester eller netbutikken Google Play, hvor man henter og køber apps. Alle telefoner, der er produceret og solgt før den amerikanske boykot, vil Google dog fortsat holde opdateret.

Gigantisk mobilmesse aflyst

Det er i denne uge, at verdens største mobilkonference, Mobile World Congress, skulle være løbet af stabelen i Barcelona. Det enorme arrangement, der samler over 100.000 branchefolk, er imidlertid for første gang, siden den årlige messe blev indstiftet i 1987, blevet aflyst af frygt for coronavirussen.

Mobilproducenterne lancerer alligevel deres planlagte produkter nu op til, at foråret begynder. Det sker så i stedet udelukkende ved præsentationer over nettet.

Aflysningen har ramt Barcelona hårdt. Messen bidrager normalt med over 3,4 milliarder kroner i de fire dage med optakt, som den normalt varer.