Højesteret slår fast: Ilse Jacobsen taber kopisag

Ilse Jacobsens gummistøvler kan ikke betegnes som et værk af brugskunst, der nyder beskyttelse efter ophavsretsloven, fastslår Højesteret.

Ilse Jacobsen går også under navnet »Dronningen af Hornbæk«. Hun driver sin forretning i den nordsjællandske by. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Erhvervskvinden Ilse Jacobsen taber nu endnu en gang.

Designeren mener, at Morsø Sko Import i Skive har krænket hendes ophavsret ved at importere gummistøvler fra Kina, der til forveksling ligner hendes velkendte gummistøvle med snørebånd.

Højesteret slår imidlertid fast, at Ilse Jacobsen ikke har ophavsret til designet af gummistøvlen RUB1.

»Højesteret udtalte, at RUB1-gummistøvlen ikke kan betegnes som et værk af brugskunst, der nyder beskyttelse efter ophavsretsloven,« står der i dommen.

Hun tabte også sagerne ved Sø- og Handelsretten og Vestre Landsret.

Højesteret finder, at »gummistøvlen besidder en sådan grad af særpræg, at den efter markedsføringsloven nyder beskyttelse mod efterligninger«.

Men Højesteret fastslår samtidig, at den kinesiske udgave, som Morsø Sko Import har importeret og solgt i Danmark, adskiller sig fra RUB1 i et sådant omfang, at markedsføring af den kinesiske gummistøvle ikke udgør en krænkelse af Ilse Jacobsens rettigheder.

Ilse Jacobsen er særligt kendt for sine gummistøvler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares/ Ritzau Scanpix.

Modebranchen har kaldt sagen »principiel«, fordi det er svært at få ophavsret for modeprodukter i Danmark. Blandt andet er der ved de tidligere instanser lagt til grund, at Ilse Jacobsens gummistøvle er sammensat af en række allerede eksisterende designelementer, og at hun derfor ikke har ophavsret til designet.

Ilse Jacobsen havde krævet erstatning fra Morsø Sko Import, samt at firmaet øjeblikkelig skulle stoppe alt salg af gummistøvlen og destruere alle de par, de har på lager.

Hun skal nu betale sagsomkostninger for Højesteret på 75.000 kr. til Morsø Sko Import.

Ilse Jacobsen er også kendt fra DR-programmet »Løvens Hule«. Hun valgte at trække sig fra programmet i 2018, efter at Berlingske kunne afsløre, hvordan en lang række medarbejdere i Ilse Jacobsens virksomheder i Hornbæk oplevede arbejdsmiljøet som »ødelæggende«, og at hun selv ofte stod i midten af de mange konflikter.