Hidtil hemmeligholdt rapport: PostNord er i større økonomiske problemer end tidligere troet

PostNord kan gå konkurs i Sverige, når digitaliseringen for alvor rammer landet, hvis ikke den svenske stat træder til, viser en aktindsigt i en hidtil hemmeligholdt rapport.

Der går ikke mange år, før den svenske stat er nødt til at yde tilskud til den hårdtramte dansk-svenske postvirksomhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Den svenske stat skal inden for få år sandsynligvis til lommerne for at hjælpe den hårdt ramte dansk-svenske postvirksomhed PostNord.

I Sverige er postvirksomhedens økonomiske problemer nemlig betydeligt større end tidligere antaget. Det viser en hidtil hemmeligholdt rapport om virksomhedens fremtid, som svenske Dagens Nyheter har fået aktindsigt i.

Rapporten, som den danske og svenske stat sammen hyrede konsulentfirmaet McKinsey & Company til at gennemføre mellem september og december 2018, er en 140-siders gennemgang af PostNords fremtid. Den landede angiveligt hos Ministeriet for Handel og Industri i Sverige 29. januar 2019.

En afgørende konklusion i konsulentrapporten er, at PostNord får brug for et statstilskud, når brevoperationerne kollapser. Ellers går virksomheden konkurs. Det afslører en anonym kilde, der har læst rapporten, til Dagens Nyheter, eftersom det meste af rapporten, som mediet har fået udleveret, er overstreget med sort.

I løbet af de sidste tre år har den dansk-svenske postvirksomhed lidt et tab på i alt 2,99 milliarder svenske kr. Det svarer til 2,12 mia. danske kr. De røde tal skyldes næsten udelukkende den øgede digitalisering i Danmark, hvor stadig færre og færre både privat og i virksomhedsregi sender breve.

Men i Sverige, hvor digitaliseringen er foregået noget langsommere, forventes det ifølge Post- og Telestyrelsen (PTS), at brevmængderne vil blive halveret inden for få år.

PostNord blev dannet, da svenske Posten og Post Danmark fusionerede i 2009. Sverige ejer 60 pct. af PostNord-koncernen, mens de resterende 40 pct. er ejet af Danmark. I 2017 indgik Sverige og Danmark en aftale, der blandt andet forpligter svenskerne til at kompensere PostNord økonomisk, hvis de faldende brevmængder i Sverige fører til, at PostNords varetagelse af befordringspligten i Sverige bliver tabsgivende.

Egenkapitalen i den dansk-svenske postgruppe er faldet markant, siden den blev dannet i 2009. Fra over 9,2 mia. danske kr. til 2,05 mia. danske kr. i september sidste år. Det inkluderer en aktiekapital på 1,42 mia. danske kr.