Heunicke erkender: Ingen sundhedsfaglig begrundelse for milliarddyr regel

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) erkender nu i et folketingssvar, at den omstridte seksdagesregel, der har ramt den københavnske turismebranche hårdt, ikke hvilede på nogen anbefaling fra sundhedsmyndighederne.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) under pressemødet om corona 23. oktober. I et folketingssvar erkender ministeren nu, at den omstridte seksdagesregel ikke hviler på en anbefaling fra sundhedsmyndighederne. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vakte stor opsigt, da det kom frem, at der ikke forelå én eneste sundhedsfaglig vurdering fra sundhedsmyndighederne om den såkaldte seksdagesregel, som betød, at udenlandske turister skulle bestille minimum seks overnatninger for at krydse grænsen til Danmark.

Flere aktører fra turismeindustrien har nemlig kritiseret reglen for at være tilfældig og for at have kostet branchen milliarder i indtjening. Derfor har det været afgørende for erhvervslivet, at reglen rent faktisk var baseret på en præcis anbefaling fra sundhedsmyndighederne.

Justitsminister Nick Hækkerup har endnu ikke villet udtale sig om, hvorvidt sundhedsmyndighederne rent faktisk var med på råd, da reglen blev undfanget. Men nu bekræfter sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i et folketingssvar, at det ikke var tilfældet.

»Jeg kan oplyse, at seksdagsreglen ikke hviler på en anbefaling fra sundhedsmyndighederne, hvorfor jeg ikke kan forholde mig til et eventuelt sundhedsfagligt belæg,« skriver ministeren i et svar til Per Larsen (K).

Reglen fik særligt store konsekvenser for hotellerne i København, fordi udenlandske gæster som regel kun bestiller to eller tre overnatninger ad gangen. Derfor betød kravet om seks overnatninger, at København til en vis grad blev fravalgt som feriedestination over sommeren, lyder vurderingen fra branchen.

»Det er jo fuldstændig vanvittigt, at regeringen træffer en beslutning, der har så store menneskelige og økonomiske konsekvenser, uden at den overhovedet ved, hvilken sundhedsfaglig effekt det har,« sagde chefkonsulent Kristian Nørgaard fra brancheorganisationen Horesta, der repræsenterer hoteller og restauranter, 20. oktober, da Berlingske beskrev den manglende sundhedsfaglige dokumentation.

I folketingssvaret forklarer Heunicke, at vurderingen blandt andet hviler på, at smittede personer fra udlandet kan starte nye smittekæder i Danmark ved indrejse. Derfor forsøgte regeringen at begrænse antallet turister med kravet om seks overnatninger.

»Jeg kan henvise til, at Statens Serum Institut i en rapport af 20. maj 2020 har beskrevet, at åbning af grænserne kan medføre, at smittede personer vil rejse ind i landet og derved kan starte nye smittekæder, der kan få betydning for smittetrykket i Danmark. Størrelsen af risiko for introduktion af nysmitte vil være afhængig af COVID-19 forekomsten i de lande, som personerne kommer fra.«

Det er uklart, hvor meget hoteller, restauranter og andre i oplevelsesindustrien har tabt på grund af seksdagesreglen i sig selv, da coronakrisen under alle omstændigheder har medført færre turister. Brancheorganisationen Horesta har dog opgjort sommerens samlede tab i København til 5,4 milliarder kroner, og her vurderer organisationen, at en stor del af tabet kan tilskrives den omstridte regel.

Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, har tidligere forklaret, at reglen handler om, at regeringen ønskede at begrænse antallet af turister i København:

»Det handlede om at begrænse antallet af turister, der kom til Danmark, fordi antallet betyder noget, når det kommer til at begrænse smittekæderne. Så desto flere nye turister vi lukker ind, desto flere smittekæder vil der komme. Derfor handlede seksdagesreglen om at begrænse turismen og undgå de såkaldte hotspots, som blandt andet kan opstå i København,« har han tidligere udtalt.