Hesalight-topfolk kan ikke huske privat lån på 25 mio. kroner til falleret ejer

Torsdag vidnede to af de tidligere toppersoner i lampevirksomheden Hesalight, hvor stifter og tidligere direktør Lars Nørholt blandt andet er tiltalt for svindel for over en halv milliard kroner. Hverken den tidligere bestyrelsesformand eller medejeren, der var teknisk direktør, husker, at Nørholts private selskab skulle have lånt 25 mio. kroner til ejendomskøb.

Lars Nørholt er blandt andet tiltalt for at have brugt 61 mio. kroner fra lampevirksomheden Hesalight på private udgifter eksempelvis sommerhuse på Mallorca. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et skab i stuen på Lars Nørholts bopæl lå en plastikpose fra Kvickly, hvor flere centrale dokumenter fra lampevirksomheden Hesalight lå gemt.

I posen var et referat fra et bestyrelsesmøde og en lånekontrakt, som begge spiller en vigtig rolle i den opsigtsvækkende sag, hvor Lars Nørholt er tiltalt for svindel for mere end 500 mio. kroner.

I referatet fremgik det under punktet »Eventuelt«, at bestyrelsen havde drøftet – og var blevet enige om – at Lars Nørholts private selskab Nørholt Holding skulle låne 25 mio. kroner af Hesalight til opkøb af ejendomme. I lånekontrakten var dette underskrevet.

På vegne af Nørholt Holding: Lars Nørholt. På vegne af Hesalight: Lars Nørholt.

Det kom frem under retssagen onsdag, hvor stifter og tidligere direktør i Hesalight Lars Nørholt er tiltalt for bedrageri, dokumentfalsk, mandatsvig, skyldnersvig og momssvig. Det drejer sig bl.a. om svindel for 562 mio. kroner. Sagen har en strafferamme på op til otte års fængsel. Selv nægter han sig skyldig.

Dokumenterne i posen er vigtige for sagen, fordi anklagemyndigheden mener, at Lars Nørholt har brugt i omegnen af 61 mio. kroner fra Hesalight til private udgifter.

Lars Nørholt forklarede, at det ikke var usædvanligt, at han havde bilag liggende hjemme hos sig selv. Hesalight ville udvide sine faciliteter, og derfor var det meningen, at Lars Nørholt skulle opkøbe de omkringliggende ejendomme på Lykkegaardsvej i Roskilde, hvor Hesalight lå.

Nørholt meddelte i retten, at de planlagte grunde kun kostede 12-13 mio. kroner. Anklagemyndigheden ville derfor vide, hvorfor Lars Nørholt lånte 25 mio. kroner. Det kunne han ikke huske. Anklagemyndigheden mener, at Lars Nørholt har brugt nogle af pengene på at købe sommerhuse på Mallorca.

Sommerhusene på Mallorca

I vidneskranken var onsdag den tidligere bestyrelsesformand i Hesalight Lars Jørgensen. Med bordeaux slips, lyst hår og rødmossede kinder svarede han for sig med juravendinger, der hverken be- eller afkræftede det store.

»Jeg kan ikke erindre« var indledningen på de fleste af hans forklaringer, som efterlod svarene med en vis usikkerhed.

»Jeg kan ikke erindre lånet på 25 mio. kroner, men jeg antager, at det er korrekt, hvad der står i referatet. Jeg kan ikke huske det, men heller ikke afkræfte det,« lød det fra vidneskranken.

»Jeg kan ikke erindre at have set låneaftalen, og jeg har ingen erindringer om, hvorvidt det skulle indføres i Hesalights regnskaber,« tilføjede Lars Jørgensen.

En ting, han dog kunne erindre, var, at han havde drøftet et sommerhus på Mallorca med Lars Nørholt. Nørholt havde henvendt sig og sagt, at han kiggede på et »godt håndværkertilbud, hvor der var havudsigt, hvis man stod det rigtige sted på terassen«, lød det.

Men ifølge Jørgensen, ville Nørholt blot have hjælp til at finde en advokat i Spanien, som kunne hjælpe ham med ejendomskøbet. Jørgensen havde ikke kendskab til, at Nørholt ligeledes erhvervede sig to andre sommerhuse på Mallorca samt en byggegrund, som det tidligere er kommet frem i sagen.

Den tidligere medejer

Også Hesalights tidligere medejer samt tekniske direktør, Martin Kent Nielsen, vidnede i Retten i Roskilde onsdag. I jeans, blå jakke og med tilbagestrøget, kridhvidt hår virkede han afslappet.

Heller ikke han kan huske at have drøftet lånet af 25 mio. kroner til Nørholt Holding til ejendomskøbene. Han kender ligeledes heller ikke til det medfølgende lånedokument om aftalen. Han kan dog huske, at Lars Nørholt på et tidspunkt købte et sommerhus på Mallorca, men ikke at der var nogen sammenhæng.

Retssagen fortsætter torsdag og fredag. Den forventes først afsluttet til januar.