Her er tre hovedbrud og tre sejre for Carlsberg-bossen

Her er det korte overblik over kvartalsregnskabet i Carlsberg. Hvor er der medvind, og hvor er der modvind for topchef Cees 't Hart?

Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Tre hovedbrud

1
Trods vækst på alle markeder – som er meget usædvanligt for Carlsberg – øger bryggeriet kun sin omsætning i årets første ni måneder med godt en milliard kr. svarende til 2,1 procent. Det skyldes især dårligere valutakurser, så når der veksles om til kroner fra russiske rubler eller fra dollarrelaterede valutaer, mindskes fremgangen målt i kr.

»Det er konsekvensen af valutaen, som vi ikke kan gøre meget ved. Mange virksomheder er negativt påvirket af valutaen. Men det er ikke et tal, vi går så meget op i. For os er det vigtigere, at vi vokser på volumen og værdi i alle markeder. I tredje kvartal vokser vores organiske omsætning 9 procent, det er ganske godt, synes vi selv,« siger Cees 't Hart.

2
Den mulige indiske kartelsag, som kan ramme Carlsberg på et meget vigtigt tidspunkt på et meget vigtigt marked. Indien er fremtidens vækstmarked, og Carlsberg har de seneste år satset og vundet godt frem på det store indiske marked.

»Jeg kan bekræfte, at der har været et dawn raid (razzia, red.). Vi samarbejder med myndighederne i Indien. Vi følger alle regler og har klare politikker for det, og hvis det viser sig, at der er medarbejdere, der ikke har fulgt de regler, så vil vi handle på det. Vi tager det meget alvorligt, men vi ved ikke, hvad de leder efter, og om de har fundet noget,« siger Carlsbergs topchef.

3
Hvor bliver opkøbene af? Carlsberg har efter en pause på over to år meldt sig tilbage i opkøbsræset i bryggeriindustrien, men ikke meget er sket. Carlsberg har købt lidt sjatter op i Grækenland, Cambodia og Hviderusland, men det er ikke noget, der slår voldsomt ud i de samlede tal for Carlsberg for at sige det mildt. Der er fortsat ikke noget nyt om det mest oplagte opkøb, nemlig købet af Habeco i Vietnam, som Carlsberg i snart ti år har forhandlet om at få til at ske.

»Der er intet nyt. Habeco er en lang historie. Den vietnamesiske premierminister har lige været her på besøg i København, hvor jeg igen mødtes med ham. Premierministeren anerkender, at vi ligger i pole position. Der er en god forbindelse, og vi må se, hvornår der sker noget. Det er ingen hemmelighed, at vi gerne vil købe mere op, men lige nu fokuserer vi primært på Habeco,« siger Hart.

Tre sejre

1
Der er flere ting i Cees 't Harts store strategi, Sail22, som ser ud til at begynde at virke, og som ud over den varme sommer og sensommer har givet vækst på tværs af alle regioner. En klar fjer i hatten til Hart er stor fremgang i salget af alkoholfrie øl i Vesteuropa. Det voksede hele 58 procent i tredje kvartal. Det er bl.a. Carlsberg Nordic, russiske Baltika Zero og nylancerede Birell, der trækker væksten.

»Det er meget stor vækst, som er langt over vores egne forventninger. Internt i Carlsberg var der betydelig skepsis for to år siden, men en fremgang på dette niveau i Europa beviser også for os selv, at det her er en vej, vi også skal gå, for det er noget, som forbrugerne efterspørger,« siger Hart.

2
Og et andet stort fokusområde, som ser ud til at virke, er specialølsområdet. Her er der en vækst på 29 procent i kvartalet, og den fremgang trækkes bl.a. af vækst i den belgiske munkeøl Grimbergen og den franske hvedeøl 1664 Blanc, som er i gang med at udvikle sig til en storsællert for Carlsberg rundtom i verden.

»Det er virkelig et område, som vokser. Det kan i den grad mærkes på vores indtjening, for det er produkter, som har en højere indtjening per hektoliter end mainstream-øl,« siger Carlsbergs øverste chef.

3
For andet kvartal i træk vokser alle regioner i Carlsberg, både Vesteuropa og Asien, ja, selv Østeuropa med det kroniske problemmarked Rusland går frem. Det er en markant sejr for Cees 't Hart, at der ikke er markeder, der trækker den gale vej, sådan som det har været tilfældet i årevis.

»Det er vigtigt, at der ikke er regioner, der skal kompensere for andre regioner, der går tilbage. Det har stor betydning for det samlede billede,« siger Cees 't Hart.