Her er status: Så mange milliarder er der udbetalt i hjælpepakker

Erhvervsstyrelsen har onsdag offentliggjort tal for udbetalinger af hjælpepakkerne. Den omdiskuterede kompensation for faste omkostninger er steget med 400 mio. kroner siden sidste uge.

Erhvervsstyrelsen offentliggør hvert uge de opdaterede tal for, hvor stor del af hjælpepakkerne, der er blevet udbetalt. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Siden de gigantiske hjælpepakker blev etableret tilbage i marts, er der udbetalt milliarder af kroner til danske virksomheder.

Erhvervsstyrelsen har onsdag offentliggjort de seneste tal for, hvor meget der hidtil er blevet udbetalt. Tallene stammer fra 4. august.

Heraf fremgår det, at der er godkendt 50.523 ansøgninger om lønkompensation, hvilket har medført en samlet udbetaling på 11,6 mia. kroner.

Oprindeligt var der afsat en ramme på 10,2 mia. kroner.

Til selvstændige var der afsat en ramme på 14,1 mia. kroner, hvoraf fem mia. kroner indtil videre er udbetalt.

En af de mest omdiskuterede hjælpepakker har været den, der dækker virksomhedernes faste omkostninger. De seneste tal viser, at der nu er udbetalt knap 3,5 mia. kroner, hvilket er en stigning på omkring 400 mio. siden sidste uge.

Rammen på den ordning er hele 65,3 mia. kroner, og der er dermed fortsat stor forskel på de udbetalte beløb og de penge, der oprindelig blev sat af til hjælpepakkerne.

Flere ansøgninger forventes at komme

I den forgangne uge pegede flere erhvervsorganisationer på, at ordningen har været for kompliceret, uklar og dyr. Det er uvist, hvor mange virksomheder, der har sendt ansøgninger, og som stadig venter på at få pengene udbetalt.

Blandt andet kan kravet om revisorpåtegning have ført til, at flere virksomheder har valgt at lade være med at søge ordningen. Omvendt forventer blandt andre Henning Boye Hansen, der er chefkonsulent og skatteekspert i det statsautoriserede revisionsaktieselskab BDO, at det kommer til at vælte ind med ansøgninger i slutningen af ansøgningsperioden:

»Jeg vil tro, at revisionsfirmaerne har forsøgt at skubbe det til den anden side af sommerferien for at have et fuldstændigt overblik over hele perioden, medmindre virksomhederne har haft et akut behov for penge i kassen,« sagde han i sidste uge.

Ordningen er skruet sammen på en sådan måde, at virksomhederne i perioden fra 9. marts til og med 8. juli kan få kompenseret mellem 25 og 80 pct. af deres faste omkostninger afhængig af omsætningsnedgangen. Der kan enten søges for tre eller fire måneder, og man skal forvente at have et fald i omsætningen på mindst 35 pct. i hele perioden.

Hvis virksomheder har været tvangslukket kan de få dækket samtlige faste omkostninger i perioden. Det er et krav at få en revisorpåtegning fra en uafhængig, godkendt revisor.