Libanon-kender: Krisetilstand skal sikre mad og forhindre kaos

Militæret får vide beføjelser, efter der er indført to ugers kriseberedskab i Beirut, siger professor.

 
En voldsom eksplosion hærgede tirsdag Beirut. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdagens eksplosion i Beirut har kostet mindst 100 menneskeliv og såret omkring 4000, men det har også efterladt mange tusinde mennesker uden hjem og skabt kaotiske tilstande i Libanons hovedstad.

Derfor har landets regering besluttet at indføre to ugers kriseberedskab i Beirut.

Endnu er det småt med informationer om, hvad det konkret betyder, men ifølge Sune Haugbølle, professor i globale studier på Roskilde Universitet, indebærer det, at militæret får en række beføjelser.

Det skal ske, vurderer han, for at sikre orden i gaderne med de mange, der er blevet hjemløse. Militæret skal også sørge for nok mad til folk, siger han.

»Der er fare for kaos og kriminalitet i sådan en situation, fordi mange mennesker er desperate og står uden hjem.«

»Noget andet er, at Libanons primære kornlager blev udslettet. Der kommer til at være en akut mangel på mel, og brød er den primære fødekilde i Libanon. Militæret kommer til at skulle sikre, at mel kun bliver anvendt i bagerierne, som sikkert vil blive rationeret«, siger Sune Haugbølle.

Hvad det konkret er for beføjelser, militæret får, er der endnu ikke fuldstændig klarhed over, siger Sune Haugbølle.

»Men lovinstanserne bliver til en vis grad sat ud af kraft i forhold til, hvad militæret har lov at gøre. De bliver de egentlige magthavere, i hvert fald i Beirut«, siger han.

/ritzau/