Her er kvinderne, som Mette Frederiksen ikke kan komme uden om

Mette Frederiksen har lanceret sit første klimapartnerskab med Aalborg Portland-chefen i spidsen. Det er let af finde hanelefanter, som kan stå i spidsen for den grønne omstilling. Men hvem er kvinderne, som Mette Frederiksen kan sætte i spidsen for partnerskaber for grøn omstilling?

Lene Skole Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sikke en skalp. Statsminister Mette Frederiksen (S) satte point ind på erhvervskontoen, da hun i sidste uge lancerede sit første klimapartnerskab med erhvervslivet og satte den adm. direktør for CO2-udlederen over dem alle, Michael Lundgaard Thomsen fra Aalborg Portland, i spidsen for det.

Klarere kan det ikke siges, at statsministeren står ved det, hun sagde på DI Topmødet 17. september, da hun lancerede klimapartnerskaberne, nemlig at erhvervslivet er inviteret ind i kernen af den grønne omstilling.

Men hvem skal statsministeren udnævne til at lede de andre 10-14 nye partnerskaber for grøn omstilling?

Det er let at pege på de gamle hanelefanter, som virker selvskrevne til opgaven: Mads Nipper fra Grundfos, Henrik Poulsen fra Ørsted, Søren Skou fra A.P. Møller - Mærsk, Jens Bjørn Andersen fra DSV, Jais Valeur fra Danish Crown, Kim Fausing fra Danfoss, Thomas Woldbye fra Københavns Lufthavn, eller hvad med Lars Rebien, som i dagens Berlingske udtrykker en stærk mening om klimaet fra sin post som formand for Novo Nordisk Fonden.

Men hvad med kvinderne, Mette Frederiksen? Hvilke erhvervskvinder vil du sætte i spidsen for partnerskaber for grøn omstilling? Du får lidt hjælp her:

Marianne Dahl, vesteuropæisk chef for Microsoft og tidligere medlem af Disruptionrådet. Oplagt til at lede klimapartnerskab inden for teknologisektoren.

Eva Berneke, adm. direktør for KMD. Et godt alternativ til Marianne Dahl, men også i forhold til klimapartnerskab omkring den offentlige sektors CO2-aftryk.

Lene Skole, adm. direktør for Lundbeckfonden. Den markante chef for Lundbeckfonden vil være en stærk ambassadør for medicinalsektoren som leder af et klimapartnerskab for den sektor.

Birgitte Nauntofte, adm. direktør for Novo Nordisk Fonden. Et alternativ til Lene Skole og et spændende bud, fordi Novo Nordisk Fonden har en stribe opsigtsvækkende projekter inden for grøn omstilling.

Nina Smith, økonomiprofessor, tidligere vismand og formand for Forenet Kredit. Har solid erfaring med stort kommissionsarbejde, for eksempel i dagpengekommissionen. Hvorfor ikke lade hende lede et klimapartnerskab for finanssektoren?

Anne Kathrine Steenbjerge, adm. direktør for Anders Nielsen & Co og formand for DI Transport. Der er alternativer til Søren Skou eller Jens Bjørn Andersen, og Anne Kathrine Steenbjerge er et af dem.

Henriette H. Thygesen, adm. direktør for Mærsk-selskabet Svitzer. Igen et bud på et alternativ til de gamle hanelefanter.

Lise Kaae, adm. direktør for Bestseller-koncernens moderselskab, Heartland. Tøjindustrien har et både dansk og internationalt CO2-aftryk – også via transportsektoren. Derfor er Lise Kaae værd at nævne.

Dorte Krak, adm. direktør for Arp-Hansen Hotel Group og medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Hoteller og servicesektoren bruger masser af energi, så det er svært at komme uden om den sektor.

Berlingske offentliggør 29. november sin liste over »100 kvinder på toppen«. Her er der flere at vælge imellem for Mette Frederiksen. Selv tak.

Tre ting, jeg holder øje med i næste uge:

1) Boligskat – klageadgangen driller Bødskov

Stakkels Bødskov, kan man også sige i denne uge, hvor skatteministeren skal få lukket den dårlige sag om klageadgang for de op mod 800.000 boligejere, som har betalt for meget i boligskat siden 2011. Ikke nogen sjov sag, når skattevæsenet skal betale 14 mia. kr. tilbage til boligejerne. Jeg holder selvfølgelig også øje med diskussionen om generationsskifteskatten, som også volder regeringen problemer.

2) Finanslov – vi kan tale sen finanslov om ti dage

Danmark skal have en finanslov, og det skal vi have snart. En fin lille opgørelse foretaget af Altinget viser, at finansloven har været på plads inden medio november i ti af de seneste 15 år. Man kan med andre ord officielt tale om en sen finanslov, hvis ikke finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterer en finanslovsaftale inden for de næste ti dage. Der er ikke rigtig tvivl om, at regeringens første finanslov bliver indgået med dens parlamentariske grundlag.

3) Ny stor regnskabsuge med Vestas, Lundbeck og Pandora

Det er højsæson for tredjekvartalsregnskaber. I denne uge med en del store danske regnskaber. Selvsagt er regnskabet for Pandora en anledning til at vurdere den nye adm. direktør i selskabet, Alexander Lacik, som har fået til opgave ryste op i selskabet og skabe fornyet vækst. Men det store spørgsmål, som stadig er ubesvaret, er, hvem skal være bestyrelsesformand for Pandora, når Peder Tuborgh fra Arla træder tilbage ved den næste generalforsamling? Et nomineringsudvalg i Pandora er på sagen.