Hemmelig køber af FLSmidth-aktier afsløret

En hidtil ukendt køber ser meget lyse udsiger for danske FLSmidth og har nu købt godt syv procent af virksomheden.

Der er meget lyse udsigter for FLSmidth, og en svensk kapitalfond har nu mere end syv procent af aktierne i den danske virksomhed. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var onsdag uklart, hvem der købte aktier i den danske industrikoncern FLSmidth.

Men torsdag er der kommet mere klarhed over, hvem køberen er, selvom det endnu er uklart, hvad endemålet med investeringen er.

Det drejer sig om den svenske kapitalfond Altor, som nu bekræfter, at fonden gennem datterselskabet NewCo sidder på 7,2 procent af aktierne i FLSmidth.

»FLSmidth er et dansk erhvervsklenodie, og vi mener, at virksomheden kigger ind i nogle utroligt attraktive grønne makrotrends, som vil give dem medvind i de kommende år,« siger Daniel Reimann, der er såkaldt principal hos Altor.

Kapitalfonden ejede allerede en aktiepost på under fem procent af FLSmidth, men om Altor har planer om at øge andelen yderligere eller eventuelt helt at overtage FLSmidth, vil fonden ikke sige noget om.

»Jeg kan ikke sige noget, om vi har planer om at købe flere aktier i FLSmidth,« siger Daniel Reimann.

Kapitalfonden er traditionelt kendt for at være aktiv ejer og derfor typisk ejer majoriteten af en virksomhed. Men Altor har dog tidligere købt en række mindre aktieposter i andre nordiske virksomheder.

»Altor har investeret minoritetspositioner i børsnoterede virksomheder i en række tilfælde, og det er en vigtig del af vores investeringsstrategi, så for os er det ikke usædvanligt at tage en minoritetsposition, men vi er aktive ejere af natur, og vi vil være positive for enhver mulighed for samarbejde med ledelsen omkring udvikling af selskabet,« siger Daniel Reimann.

FLSmidth afholdt onsdag en såkaldt kapitalmarkedsdag, hvor virksomheden fremlagde flere nye vækstmål frem mod 2026. Samtidig oplyste selskabet, at virksomheden omsatte for 21,8 milliarder kroner sidste år, og at den i indeværende år forventer at løfte omsætningen til mellem 23 og 24,5 milliarder kroner.

Godt indtryk

Her gjorde ledelsen med den finske topchef Mikko Keto i spidsen et godt indtryk, mener Altor.

»Vi mener, at Mikko Keto fremstår meget stærk ligesom resten af ledelsesteamet. De leverede en virkelig god præsentation på kapitalmarkedsdagen i går,« siger Daniel Reimann.

I løbet af onsdagen steg aktien godt syv procent, og torsdag handler investorerne FLS-papiret yderligere godt fem procent op.

Altor mener, at det FLSmidth, der ellers i årtier blev set som en lidt støvet dansk industrivirksomhed, i dag har klar strategisk retning for fremtiden. Det gælder inden for begge koncernen forretningsområder: mine og cement.

»I Mining ser vi, at dekarboniseringen og elektrificeringen skaber et stort behov for kopper, litium, kobolt og nikkel. Efter vores opfattelse vil dette nødvendiggøre en langt større global minekapacitet, og som en af verdens førende aktører inden for mineudstyr mener vi, at FLSmidth vil være utroligt velpositioneret til at drage nytte af det investeringsbehov, som det vil skabe,« siger Daniel Reimann.

Han forventer også, at FLSmidth vil få en rolle i den grønne omstilling i den anden forretningsdel.

»Cementproduktion står for syv-otte procent af den globale CO2-udledning, så hvis vi gerne vil nå vores globale klimamål, er det vigtigt at kigge på cement som en industri, der skal dekarboniseres. Vi mener, at FLSmidth, med sit globale lederskab inden for cementteknologi og innovative cementløsninger vil være en naturlig nøglespiller i den omstilling,« siger Reimann.

Altor har ejet en række danske virksomheder gennem årene, men er i Danmark mest kendt for den mindre heldige rolle fonden havde da porteføljeselskabet OW Bunker blev børsnoteret for kort efter at gå konkurs.