Hele Danmarks vindgigant lider tilbageslag

Det statsejede energiselskab Ørsted skal spare og må samtidig skrue ned for sine forventninger til fremtiden, fordi selskabet har overvurderet produktionen fra havvind. Det kostede tirsdag aktionærerne i dyrt.

Henrik Poulsen, adm. direktør for Ørsted, må se i øjnene, at der er behov for at spare og skrue ned for forventningerne i Ørsted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Da Det Internationale Energiagentur i forrige uge konkluderede, at havvind havde potentiale til at dække hele verdens strømforbrug, var det svært at forestille sig andet, end at hænderne røg op over hovedet på Ørsted-topchef Henrik Poulsen og den øvrige direktion af lutter begejstring.

Virksomheden, der er en af landets største, har gjort det til sit speciale at opføre havvindmølleparker og er blevet verdens største på sit felt. Senest har koncernen, der er ejet af alle danskere, gået sin sejrsgang i USA, hvor havvind ventes at blive en kæmpeforretning inden for få år.

Og med meldingen fra energiagenturet var der nu udsigt til endnu mere succes.

Marianne Wiinholt, finansdirektør i Ørsted

»Branchen bliver mere og mere konkurrencepræget, og indtjeningen er under pres, og derfor skal vi være mere effektive.«


Men tirsdag stoppede festen brat. I alt tabte Ørsted i omegnen af 20 milliarder kroner i værdi på børsen efter en opsigtsvækkende udmelding fra selskabet, der måtte barbere en betragtelig luns af sine forventninger til fremtiden og bebude en omfattende spareplan, hvilket fik investorer og iagttagere til at spærre øjnene op.

»Branchen bliver mere og mere konkurrencepræget, og indtjeningen er under pres, og derfor skal vi være mere effektive,« lød forklaringen på spareøvelsen fra selskabets finansdirektør, Marianne Wiinholt.

Når toppen i Ørsted ser mindre lyst på fremtiden, skal forklaringen også findes i, at firmaet har måttet ændre en række ting i de modeller, selskabet bruger til at forudsige, hvor meget strøm der bliver produceret i vindmølleparkerne.

Ørsted har tidligere undervurderet betydningen af, at vindens hastighed falder, når den nærmer sig vindmøllerne ude på havet.

Konsekvensen er, at der i fremtiden ikke forventes at komme helt så meget strøm – og dermed indtjening – fra en række af Ørsteds vindmølleparker.

Sammen med den melding blev det så bebudet, at der også skal spares i fremtiden. Alt i alt har det ifølge aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen, været et hårdt slag mod investorernes vurdering af Ørsted.

»Jeg opfatter klart meldingen som negativ, og det gør investorerne også. For de kigger på Ørsted som en »lige-så-sikker-som-penge-i-banken-aktie.« Der må man bare sige, at der er nogle udfordringer,« siger Jacob Pedersen.

Samme toner kommer fra investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen. Han hæfter sig ved, at omverdenen har vænnet sig til, at det statsejede energiselskab ryger af sted på en bølge af succes.

»Ørsted er gået fra succes til succes, men måske er det ved at være ovre. I det mindste er det sat på »hold« i en periode,« siger han.

Finansdirektør Marianne Wiinholt afviser, at nyheden ville ændre perspektiverne og potentialet i havvind og dermed Ørsteds forretning.

»Vi tror stadig, at det har et enormt potentiale. Jeg vil ikke tale det ned, men det er ikke noget tilbageslag. Både havvind og sol vil i fremtiden fortsætte med at være attraktive teknologier,« konstaterer finansdirektøren.

Hun henviser blandt andet til, at det stadig er forventningen, at havvind kommer til at dække en betragtelig del af verdens energiforbrug.

Ifølge rapporten fra Det Internationale Enegiagentur vil der i 2040 blive produceret 15 gange så meget strøm fra havvind som i dag, og prisen for havvind forventes at falde yderligere med op mod 60 procent.

Ørsted omsatte for en halv milliard mere i de første ni måneder af 2019 holdt op mod samme periode i 2018. Omsætningen landede således på knap 15,5 milliarder kroner.