Handelskrig presser kinesiske udstillere væk fra elektronikmesse

Over 20 procent færre kinesiske firmaer er med på verdens største forbrugerelektronikmesse, men kinesisk teknologi spiller fortsat en stor rolle.

Over 20 procent færre kinesiske firmaer er med på verdens største forbrugerelektronikmesse, men kinesisk teknologi spiller fortsat en stor rolle. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID MCNEW
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LAS VEGAS, USA: Selv om antallet af kinesiske udstillere er langt mindre i år på verdens største forbrugerelektronikmesse som følge af den amerikanske handelskrig mod omverdenen og amerikanernes voksende skepsis mod kinesisk elektronik, er de 180.000 deltagere ikke i tvivl om, at den kinesiske teknologisektors indflydelse vokser.

Ifølge en optælling, som avisen South China Morning Post har foretaget, er der i år mere end 20 procent færre kinesiske udstillere på messen Consumer Electronics Show (CES) i spillebyen Las Vegas i det sydvestlige hjørne af USA end i 2018. Men kinesiske virksomheder udgør stadig mere end en fjerdedel af de i alt 4.500 udstillere – kun overgået af antallet af amerikanske virksomheder.

Mange af de kinesiske virksomheder holder dog en lidt lavere profil end normalt, skriver nyhedsbureauet Associated Press (AP), selv om USAs præsident Donald Trump og Kinas præsident Xi Jinping har indgået en 90-dages »våbenhvile«, der udløber til marts. De to lande har lagt importafgifter for milliarder af kroner på hinandens varer. Oveni er koncernfinansdirektøren i verdens største producent af mobiludstyr og næststørste smartphoneproducent, Huawei, på amerikansk foranledning blevet anholdt i Canada med krav om udlevering for overtrædelse af amerikanske handelsrestriktioner mod Kina.

De store er her stadig men måske mere diskret

Den 52 år gamle forbrugerelektronikmesse, som er det største arrangement, der overhovedet holdes i Las Vegas, har dog stadig masser af kinesiske udstillere. De bruger – ligesom amerikanske, sydkoreanske og japanske producenter – CES-messen til at skabe interesse for deres nye produkter og dermed udbygge markedet.

De kinesiske udstillere tæller, ud over Huawei, elektronikfirmaer som Hisense og TCL, der producerer fladskærmsfjernsyn, og Lenovo, der er verdens største PC-producent. Også Byton, der producerer elbiler og har økonomisk opbakning fra den kinesiske internetgigant Tencent, er blandt udstillerne. Omvendt har Xiaomi, som hører til blandt verdens fem største mobilproducenter, valgt at blive væk, mens internetgiganten Alibaba har skruet ned for synligheden men stadig er til stede.

Den amerikanske forbrugerelektronikorganisation Consumer Technology Association, som arrangerer CES-messen, vil ikke bekræfte, at antallet af kinesiske udstillere er mærkbart mindre i år men henviser over for AP til, at færre mindre kinesiske selskaber på udstillingsarealerne opvejes af, at store firmaer har udvidet deres stande på messen, der afvikles i konferencecenteret Las Vegas Conference Center og på en række af de store hoteller.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES). Berlingske er inviteret af Danske Mediedistributører.