Forarget over danske direktørlønninger? Så se hvad de tjener i USA

Det er ikke kun danske topchefer, der steg i løn, mens aktiemarkederne gik i knæ. Topcheferne for de 500 største amerikanske virksomheder kan juble med med endnu vildere lønninger. Wall Disney-bossen topper listen.

Bestyrelsesformand og CEO for Walt Disney, Robert Iger, fik i 2018 en lønstigning på 80 pct. sammenlignet med 2017. Hans løn var i 2018 på 66 mio. dollar. Fold sammen
Læs mere
Foto: VALERIE MACON

Mange af topcheferne for de 500 største børsnoterede virskomheder i USA fik en lønstigning i 2018. Medianlønnen for disse 500 CEOs steg i 2018 med over seks procent. Og medianlønnen for en CEO i denne amerikanske topliga er nu på 12,4 mio. dollar, svarende til en månedsløn på mere end én million dollar.

Det viser en foreløbig opgørelse fra Wall Street Journal over topchefernes lønpakker i 2018, hvor alt er medregnet - altså løn, bonus og aktieoptioner.

De 12,4 mio. dollar blegner imidlertid helt ved siden af de lønpakker, som de bedst lønnede amerikanske topchefer kan præstere. Topchefen for Walt Disney, Robert Iger, topper listen med en løn på 66 mio. dollar. Med den aktuelle dollarkurs svarer det til 435 mio. kr.

Dermed er han ifølge den amerikanske finansavis steget 80 pct. i løn fra 2017, da han fik 36 mio. kr. Disney har de seneste måneder af to omgange reduceret hans fremtidige lønpakke.

Låg på dansk ølboss' lønpakke

Herhjemme var topscoreren blandt topcheferne for de største børsnoterede virksomheder Carlsbergs hollandske bryggerichef, Cees 't Hart. Hans samlede lønpakke for 2018 var 52,5 mio. kroner værd. En lønstigning på 45 procent over to år.

Hans lønpakke har været kritiseret, og nu har også Carlsberg besluttet at lægge låg på topchefens lønpakke, lød meldingen fra bestyrelsesformand Flemming Besenbacher på Carlsbergs generalforsamling i den forgangne uge.

Alligevel kom landets største institutionelle investor, pensionskassen ATP, ifølge Børsen med en løftet pegefinger til Carlsberg på generalforsamlingen.

»Vi er fortsat af den overbevisning, at den samlede lønramme er for høj, og ligeledes at den variable lønramme ligger på et højt niveau,« lød det fra ATPs aktiechef Claus Wiinblad.

Lønpakkerne til topledelsen i de største danske virksomheder er siden årsskiftet kommet under lup, da over halvdelen af selskaberne markant har øget lønpakkerne, selvom 2018 var det værste aktieår på Københavns Fondsbørs siden 2011.

Nummer to på Wall Street Journals liste over de bedst lønnede amerikanske topchefer er Richard Handler, der står i spidsen for finanshuset Jefferies Financial Group. Han fik sidste år 44,7 mio. dollar i løn, hvilket er mere end en fordobling i forhold til hans løn i 2017.