Er Disneys konge en årsløn på over 437 millioner værd?

Bob Iger regerer Disney-imperiet med sikker hånd, men kritiseres nu af gamle Walt Disneys niece for at tjene en årsløn på godt 66 mio. dollar. »Ingen i denne helvedes verden er så meget værd,« raser hun i flere medier. Dermed er Igers navn viklet ind i en hed politisk debat.

Topchefen for Walt Disney Company, Robert »Bob« Iger, har i sin tid som topchef mangedoblet indtjeningen og gjort Disney til verdens største underholdningskoncern. Her ankommer her til verdenspremieren på superheltefilmen »Avengers: Endgame« i Los Angeles 22. april 2019. Filmen satte rekord for en premiereweekend med billetindtægter på over 1,2 mia. dollar. Fold sammen
Læs mere
Foto: VALERIE MACON / AFP / Ritzau Scanpix

Hvad er man værd som chef for verdens største underholdningsvirksomhed? Er det o.k. at tjene 1.424 gange medianlønnen for sine over 200.000 ansatte, når de laveste mindstelønsansatte knap har råd til tag over hovedet?

Hedder man Bob Iger og er chef for Disney-koncernen, lyder svaret på det første spørgsmål lidt over 65,6 mio. dollar sidste år, svarende til over 437 mio. kroner og en lønstigning på 80 pct. fra 2017.

Men hedder man Abigail Disney og er niece til gamle Walt Disney, er svaret på det andet spørgsmål et resolut nej. Igers topløn er »sindssyg«, har hun erklæret i en stribe udtalelser, der har omfattet offentlige fremtrædener, en sand Twitter-strøm og et debatindlæg i Washington Post.

»Ingen i denne helvedes verden er så meget værd,« udtalte hun igen forleden, da The Guardian spurgte hende ud, og henviste til, hvor lidt ansatte i Disneyland-parkerne tjener.

»Hvis du tog halvdelen af de 65 mio. i bonus og halvdelen af de meget generøse bonusser, alle andre i ledelsen fik, er jeg sikker på, at du kunne flytte væsentlige ressourcer længere ned ad rangstigen,« skrev hun videre på Twitter.

Udtalelserne er bemærkelsesværdige, fordi de kommer fra et medlem af Disney-familien, som selv er aktionær i underholdningsgiganten og arvede millioner fra sin far, Roy Disney, der var Walts bror og medstifter af selskabet.

Dog er hun også aktivist og tilhører gruppen Patriotic Millionaires, der går ind for højere velhaverskatter for at mindske økonomisk ulighed. Dermed er hendes udtalelser faldet ind i en brandvarm politisk debat i USA.

»Det ville være heltemodigt, hvis Disney brugte sin profit fra Avengers til at betale alle ansatte en middelklasseløn frem for at give CEO Bob Iger 65,6 mio. dollar,« skrev den Demokratiske senator Bernie Sanders forleden på Twitter – en henvisning til Disneys seneste blockbuster, »The Avengers: Endgame«, der for nylig som den første film nogensinde tjente over en mia. dollar ind i premiereweekenden.

Men i øvrigt slår Abigail Disney også fast, at Bob Iger gør et fantastisk arbejde. Og det er hun ikke ene om at mene. I de snart 14 år, han har ledet Disney-koncernen, har han mangedoblet indtjeningen og aktiekursen og begået flere markante opkøb, som har gjort Disney til en sand gigant, når det gælder film og serier.

Hans lønpakke sidste år, der ifølge Disney er 90 procents præstationsbaseret, indeholder en grundløn plus årsbonus på 39,3 mio. dollar samt en ekstra aktiebonus på 26,3 mio. dollar som tak for at få kæmpeopkøbet af film- og TV-selskabet 21st Century Fox – et opkøb til 71 mia. dollar – i hus.

Opkøbet, der lige er faldet endeligt på plads, er kronen på værket for Iger, som dermed tilkøber endnu flere film og TV-serier, der kan levere blockbustere til biografsalene og blive guld værd på Disneys nye streamingtjenester. Med disse rykker Disney i en ny retning og tager kampen op med Netflix, Amazon og Apple.

Den nu 68-årige Iger, der startede som vejrmand på lokal-TV, blev chef for Disney i 2005 og ofte er blevet omtalt som uerstattelig, hvilket har skabt usikkerhed om, hvem der skal efterfølge ham. Han har flere gange udskudt en varslet tilbagetræden, men bekræftede så sent som i april, at denne gang holder han sig til planen om at gå i 2021.

»Jeg skulle lige til at sige »og denne gang mener jeg det«, men det har jeg sagt før,« spøgte han på Disneys årlige investordag og svor, at i 2021 gør han alvor af det.

Abigail Disneys udtalelser har han til gengæld ikke kommenteret med et eneste ord.