Først blev planteburgeren formet, nu ruller plantesushien

Plantebaserede alternativer til kød klarer sig godt på den anden side af Atlanten. Derfor har den amerikanske virksomhed Beyond Meat investeret massivt i plantefisk, som ser ud til snart at indtage hylderne i europæiske supermarkeder.

Et plantebaseret alternativ til fiskekød bliver snart sendt til Europa. Opfindelsen er amerikansk og markedet for planteprodukter er i vækst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix

Sushiruller kommer i fremtiden muligvis kørende på transportbåndet fyldt med plantebaseret fiskekød i midten. Det skyldes stor succes med plantebøffer mellem burgerbollerne, og udviklingen af nye alternativer til fisk går derfor stærkt.

Investorer har længe kastet penge efter den amerikanske virksomhed Beyond Meat, der producerer plantebaserede alternativer til kød.

Virksomheden er efter sin børsnotering i maj nu mere end ni milliarder dollar værd svarende til omkring 60 milliarder kroner. Det skriver Financial Times.

I takt med den voksende efterspørgsel vokser udviklingen af nye planteprodukter hastigt. Derfor er virksomhedens næste skridt at få plantealternativer til fiskekød til at blive den nye succes.

Kødalternativer og klimaforandring

Topchefen hos Beyond Meat, Chris Kerr, startede tilbage i 2016 det nye firma Good Catch, hvor flere vegetarkokke begyndte at eksperimentere med 16 forskellige bønnesorter. Målet var, at bønnerne skulle både smage som og ligne tunfisk.

Det lykkedes, og tidligere på året rullede dåser med plantetun så ind på hylderne i amerikanske supermarkeder lige ved siden af dåserne med ægte tun fanget fra havet. Det ser ud til, at plantefisken inden længe også påbegynder sin rejse over verdenshavene, hvor første stop på turen bliver Storbritannien. Derefter er det ikke utænkeligt, at dåserne bliver spredt til resten af Europa.

Alternativer til fisk og skaldyr skal ligesom plantebøffen nedbringe befolkningens CO2-udslippende kødforbrug. Og fiskeindustrien lader til at være et godt sted at sætte ind.

En undersøgelse fra FNs klimapanel, IPCC, viser, at mere end 90 pct. af energien fra drivhusgasser blev absorberet af verdenshavene i årene mellem 1971 og 2010. Og mens havene er blevet varmere, er fiskefangsten faldet med 4,1 pct fra 1930 til 2010.

Det ændrer dog ikke på, at fiskeindustrien har det godt. Beyond Meat vurderer, at det globale marked for skaldyr er omkring 500 milliarder dollar værd om året. Og det er et marked, som plantefisken nu skal forsøge at få en bid af.