Fødevarer med russiske problemer

De danske fødevareproducenter har haft en del at kæmpe med det seneste år.

Foto: LISELOTTE SABROE

Planen var, at der skulle være et slagteri mindre i Danmark, for Danish Crown ville gerne have overtaget Tican, men det blev forpurret i sidste øjeblik.

I stedet blev Tican i 2015 solgt til det tyske slagteri Tönnies.

Det er måske det mest dramatiske, der er sket det seneste år i en branche, der er hårdt ramt af faldende priser og af den russiske boykot af varer fra Europa.

Nok har det i de senere år gavnet selskabet Idavang, der er en af Ruslands største svineproducenter og har kunnet nyde godt af importforbuddet. Men nu rammes også Idavang, og det skyldes, at konflikten med EU påvirker rubelkursen og svækker den russiske købekraft.

På det danske marked har kyllingeslagteriet HKScan, der står bag mærket Rose, for andet år i træk problemer med massive underskud. Ifølge slagteriet skyldes det hård konkurrence i Danmark med lave priser.

Slagteriet Kurt Skare Holding er også hårdt ramt og var i regnskabsåret 2015 i konflikt med bankerne. Omsætningen falder, og det beskedne overskud er vendt til blodrøde minusser på bundlinjen. Revisorerne har måttet notere, at bankerne og Kurt Skare Holding ikke er enige om finansieringen af virksomheden.

Rusland slår hårdt

Den fynske producent F. Uhrenholt har svært ved at komme på fode igen, men nu skal en ny strategi sikre overskud i 2016, og det skal bl.a. ske med tidligere Carlsberg-chef Jørgen Buhl Rasmussen som ny formand.

Han overtog posten i foråret efter Fritz Schur.

F. Uhrenholdt har siden 2010 kun givet overskud en gang. I de senere år er det især den russiske boykot af varer fra EU, der er et smertensbarn. Uhrenholt har solgt forretningsområder fra, og omsætningen er barberet med en tredjedel til 2,2 mia. kr. fra 3,4 mia. året før.

Mejeribranchen domineres af Arla, som også har oplevet en nedgang i væksten.

Højdespringeren er Nordex, som har øget omsætningen med 17 procent. Ifølge Nordex har selskabet haft fordel af faldende råvarepriser.

Laksekongerne

Der kan være langt fra bygden Glyvrar på Færøerne til Agstrupvej i Kolding, men der er alligevel et klart fællesskab, nemlig laks.

På Færøerne ligger Bakkafrost, den største virksomhed i det nordatlantiske ørige og nok så imponerende verdens bedste til at tjene penge på laks, når vi måler driftsindtjening pr. kilo laks. Bakkafrost blev noteret på børsen i Oslo i 2010 og har virksomhedens topchef, Regin Jacobsen, og hans mor, Oddvør Jacobsen, som storaktionærer med en ejerandel på 18 procent.

Vender vi blikket mod Kolding, finder vi den topmoderne lakseproducent Vega Sea, som også har den øverste chef som medejer, men med kapitalfonden Maj Invest som hovedaktionær. Maj Invest købte selskabet i 2012, og siden har Vega Sea været en jysk vækstraket. I 2014-15 steg omsætningen med 30 procent til 704 mio. kr., og i seneste regnskabsår steg omsætningen med yderligere 44 procent til lidt over en milliard kroner.

De to største selskaber finder vi hverken i Jylland eller Færøerne, men i Grønland, hvor især Polar Seafood Greenland har haft vind i sejlene med en markant vækst i kombination med en solid indtjening.

Størst på rødt

Med en ny topchef for Carlsberg har Danmarks største bryggeri gennemført en massiv oprydning. Koncernchef Cees t’Hart tiltrådte i sommeren 2015. Siden har han gennemført nedskrivninger og omstruktureret for 8,5 milliarder kroner.

Bryggeriet endte 2015 med et rekordstort underskud. Det var ikke tilfældet for de to mindre bryggerier Royal Unibrew og Harboe. Men ingen af de tre ølhuse har formået at øge omsætningen.

Anderledes går det med saft. Co-Ro Holding, der bl.a. står bag saftmærket Sunquick og frys-selv-sodavandsis, har skabt den stærkeste vækst med en stigning i omsætningen på 17 procent.

Vending for søde sager

Væksten er ikke imponerende, men alligevel synes der at være en lille vending undervejs for slik og søde sager.

Gruppen har misten småkagefabrikken Bisca på Møn, da selskabets omsætning lander lige under de 1.000 største selskaber.

En anden småkagefabrik, Kelsen Group, kunne reelt være betydeligt større, hvis ejeren, den internationale fødevaregigant Cambell Soup Company, har ret i sin antagelse, om, at udenlandske konkurrenter »snylter« på den danske kvalitet, som ligger bag de tonsvis af cookies, der produceres i Nørre Snede.

Kelsen kører bl.a. sag mod Mayora, der ifølge Kelsen koster en trecifret millionomsætning, da den markedsfører sig med »Danish Cookies«, selv om virksomheden er fra Indonesien.

Når røg hitter

Selv om House of Prince oplever en lille nedgang i markedsandelen fra svimlende 75 procent til 74 procent, er omsætningen steget så kraftigt, at selskabet atter rykker forbi Scandinavian Tobacco Group.

Det skal dog siges, at House of Princes omsætning steg med over fem milliarder kroner, når afgifterne til staten medregnes. Netto­omsætningen er lige under et par milliarder kroner, som dog alligevel giver et overskud på 726 millioner kroner efter skat.

Selv om tobakken er sundhedsskadelig, er det stadig et populært produkt, som der tjenes rigtigt gode penge på.

Scandinavian Tobacco Group, der er blandt verdens førende cigar- og pibetobakproducenter, afleverede i 2015 så solidt et regnskab, at selskabet turde lade sig børsnotere i København.

Der er tale om en stabil udbytteaktie. Det vil sige, du skal ikke investere i tobak, hvis du tror på hurtige gevinster. Til gengæld kan du være sikker på, at selskabets ledelse vil gøre alt for at kunne udbetale udbytte, når året er omme.

Men gruppen øvrige levnedsmidler tæller andet end tobak. Et af de nye selskaber er Løgismose Meyers, som er en fusion mellem de to stærke fødevareselskaber Løgismose og Meyers med kapitalfonden IK Investment i ryggen. Overskuddet er ikke imponerende i gourmet­fusionen, men der er investeret markant i virksomhederne med henblik på stærkere resultater i de kommende år.

Uden at ville fornærme chokoladebar­producenten Mars og chips- og snack­producenten Kims, så er det næppe gourmetnørderne, de to selskaber tjener penge på. Men de har et trofast publikum, og både Mars og Kims er dygtige til at tjene penge på vores snackvaner.

Suk, suk sukker

Nordic Sugar, der producerer sukker, er hårdt ramt af faldende priser. Nedgangen i væksten, der satte ind i 2014, er fortsat med endnu stærkere kraft i 2015. Nordic Sugars omsætning er dykket hele 20 procent, og driftsresultatet er gået i minus, svarende til et fald på over en kvart milliard kroner.

Til gengæld stormer CP Kelco frem. Omsætningen er steget 31 procent, og der er pæne resultater på bundlinjen. CP Kelco er verdens største pektinfabrik. Virksomheden indsamler citrusskaller fra hele verden til at producere pektin, som blandt andet er et sødemiddel.

Duksen i ingrediensindustrien er ­­selskabet Chr. Hansen Holding, der nu har rundet seks milliarder kroner i omsætning.

Chr. Hansens formand, Ole G. Andersen, der også er formand for Danske Bank og Bang & Olufsen, er i år blevet kåret som Nordens bedste bestyrelsesformand.