Der er udsigt til, at det bliver billigere at købe ind til aftensmaden fremover.
De globale fødevarepriser ligger nu 25 procent lavere, end de gjorde i begyndelsen af 2022, hvor de toppede som følge af både inflationen og Ruslands invasion af Ukraine 24. februar 2022.
Det viser netop offentliggjorte tal fra FNs fødevareprisindeks for november. Her er niveauet godt nok uændret i forhold til priserne i oktober, men i 17 af de seneste 20 måneder er fødevarepriserne på verdensplan faldet.
»De globale fødevarepriser er dykket massivt siden toppen for lidt mere end halvandet år siden – et stort fald, som kom efter en stor stigning. Det kan smitte af på danske forbrugere,« fastslår Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.
Han forventer nemlig, at det markante fald globalt vil kunne ses, når man handler i butikkerne.
Billigere at fylde indkøbskurven
»Det markante fald i de globale fødevarepriser og en udbredt forventning til prisfald hos virksomheder i Danmark, som handler med fødevarer, kan gøre det billigere at fylde indkøbskurven for den danske forbruger. Det er vores forventning, at det kommer til at ske,« siger Jeppe Juul Borre.
Hele 53 procent af danske detailvirksomheder, som handler med fødevarer, forventer at sænke priserne i løbet af de kommende måneder. I foråret regnede 80 procent omvendt med at skulle hæve priserne.
Cheføkonomen advarer dog mod at tro, at priserne når ned, hvor de var for nogle år siden. For selv om der er hakket en fjerdedel af de globale fødevarepriser, som er priserne på selve råvarerne, ligger prisniveauet fortsat 14 procent højere end for blot tre år siden.
Herhjemme er fødevarepriserne over de seneste tre måneder faldet med knap tre procent. Stadig betaler vi dog 20 procent mere for fødevarerne i butikkerne, end vi gjorde for blot to år siden.
I november var det globalt priserne på kød og korn, der faldt, mens mejeriprodukter, sukker og vegetabilske olier omvendt steg i pris.