Fitness-kæde går efter milliardnotering på børsen

Den nordiske fitness-kæde Sats går efter at hente en milliardstor pose penge på børsen i Oslo. Den danske storaktionær i ejerkredsen vil sælge ud.

Fitness-kæden Sats vil på børsen i Oslo, hvor den forventer at kunne hente godt en milliard kroner. Selv efter overtagelsen af Fitness.dk er Sats i Danmark et godt stykke efter markedslederen, Fitness World. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Sats vil gerne have større muskler. Den nordiske fitness-kæde, der har 39 træningscentre i Danmark, har torsdag meddelt, at den vil gå på børsen i Oslo. Målet er at hente 1,4 mia. norske kroner, svarende til cirka 1,05 mia. danske kroner, ved noteringen, som forventes gennemført i løbet af årets sidste tre måneder.

»Vi er glade for dagens meddelelse, og vi ser frem til at byde flere velkommen til at investere i folkesundhed i Norden og til at deltage i vores kontinuerlige rejse mod at udvikle vores tilbud og tjenester både i fitnesscentre og i den bredere sundheds- og wellness-industri,« lyder det fra Sats-topchef Sondre Gravir i børsdokumentet.

Sats er den største træningskæde i Norden med 700.000 medlemmer fordelt på i alt 248 centre. De største aktionærer er Elixia Holding IV, hvor den svenske kapitalfond Altor sidder for bordenden, og danske Tryghedsgruppen, som ejer 49 procent.

Tryghedsgruppen vil sælge ud

Børsnoteringen skal ifølge Sats øge selskabets profil og synlighed i de nordiske markeder, ligesom den skal forbedre mulighederne for at tiltrække og fastholde nøglemedarbejdere.

De friske penge skal hentes gennem udstedelse af nye aktier og et potentielt salg af aktier fra de nuværende ejere. Hos Tryghedsgruppen, der siden 2006 har været hel eller delvis ejer af Sats, forklarer økonomidirektør Ulrik Andersson i en e-mail til Berlingske, at man forventer at sælge ud af sine aktier.

Årsagen skal findes i strategien »om tilpasning af porteføljen af direkte investeringer«, hvor Tryghedsgruppen ikke længere ønsker at opkøbe nye virksomheder eller være strategisk hovedejer af virksomheder – bortset fra forsikringsselskabet Tryg.

»En børsnotering vil derfor med den positive udvikling i Sats i de senere år være en god anledning til at tilpasse vores ejerandel af Sats samtidig med, at andre investorer får mulighed for at være med i Sats’ positive udvikling,« skriver direktøren.

Røre i fitness-andedammen

Omsætningen i Sats er fra 2016 til 2018 steget med 4,8 procent til 2,44 mia. kroner, mens driftsindtjeningen i kæden med de mere end 10.000 medarbejdere i samme periode er steget med 34 procent. Sats har centre i Norge, Sverige, Finland og Danmark, og er Europas tredjestørste fitness-kæde målt på omsætning.
Meddelelsen om den forestående børsnotering kommer i kølvandet på forlydener om muligt ejerskifte i en af de andre store fitness-kæder, danske Fitness World. Berlingske kunne tidligere på måneden berette, at kæden kan blive solgt inden jul til en pris, der kan nå op omkring de fire milliarder kroner. En række kapitalfonde skulle hen over sommeren have meldt sig på banen som mulig køber.
I forhold til Sats er det ikke oplyst, hvad markedsværdien står til at blive ved børsnoteringen. Aktionæren Bjørn Maaseide, der sidder på 7,5 procent af Sats, vurderer over for det norske erhvervsmedie DN.no, at Sats kan have en markedsværdi på mellem 4,5 og 5,25 milliarder kroner.