Dansk fitnessmarked er under store forandringer – og branchens svar på lavprisselskaber er lige nu på toppen

Fitness er blandt de markeder, der har været under størst forandring de seneste årtier. Fitness World, der er Danmarks klart største kæde, er blot 14 år gammel og har i dag udkonkurreret en række tidligere aktører herhjemme.

På under 15 år har Fitness World med sit lavpriskoncept overhalet alle konkurrenterne på det danske marked. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fitness-konceptet begyndte for alvor at vinde indpas i 1970erne og 1980erne, efter at styrketræning op gennem 1960erne blev mere og mere populært, blandt andet med konkurrencer i bodybuilding i USA.

Det store gennembrud for traditionel fitness kom, da den amerikanske skuespiller Jane Fonda i begyndelsen af 1980erne udgav bøger og videoer med det, som dengang blev kaldt workout. Det betød, at mange amerikanske byer fik fitnesscentre med energiske instruktører, der underviste, mens der blev spillet musik, der passede til træningen.

Trenden kom også til Danmark, og det blev muligt at træne i lokale centre. De større kæder begyndte dog først for alvor at dukke op samtidig med, at bankerne i midten af 1990erne introducerede PBS-systemet. Det gjorde det muligt for kæderne at budgettere langt bedre og mere præcist forudsige, hvornår de skulle investere.

Kæderne begyndte at vokse, og i 1997 var Form & Fitness Danmarks største kæde med 19 centre. Kæden var skabt af den tidligere europamester i boksning Hans Henrik Palm. I 1999 solgte han kæden til amerikanske 24 Hour Fitness. Men amerikanerne kunne ikke få det til at fungere i Norden, og i 2002 blev de skandaviske centre solgt fra efter flere års underskud. Køberne var den svenske kapitalfond Nordic Capital, der omdannede kæden til en skandinavisk kæde med navnet Sats.

I mellemtiden var Palms konkurrenceklausul udløbet, og han stiftede fitness.dk. Kæden voksede hurtigt og var nu sammen med Sats den dominerende spiller på markedet.

I 2005 åbnede Fitness World sit første center på Gasværksvej på Vesterbro i København. Året efter købte Parken med daværende formand Flemming Østergaard i spidsen fitness.dk, og samtidig blev Sats overtaget af Tryg Danmark.

Både Sats og fitness.dk havde udfordringer med den nye konkurrent Fitness World. Fitness World fokuserede på en lav pris og ikke meget mere end de maskiner, der var behov for i centrene. Kæden var fitnessbranchens svar på lavprisselskaberne i luftfartsindustrien. Det faldt i danskernes smag, og Fitness World blev snart Danmarks største kæde. Det gik så godt, at stifteren Henrik Rossing i 2015 kunne sælge sit livsværk til den norske kapitalfond FSN – en handel der angiveligt gjorde ham til milliardær.