FDB Møbler vil sende Børge Mogensen til udlandet

Coop Danmark skiller FDB Møbler fra, så det i stedet kan blive et selvstændigt aktieselskab. Eksporten skal øges markant, og første fokuspunkt er de tyske og norske kunder.

Den danske møbeldesigner Børge Mogensen stod i 1942 i spidsen for FDB Møbler, der solgte enkle kvalitetsmøbler til danskerne i et prisvenligt leje. I dag skiller Coop Danmark FDB Møbler fra, så selskabet i stedet kan blive en selvstændig aktievirksomhed. Arkivfoto: Willy Lund/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godt seks år efter FDB Møblers genopstandelse bliver møbelselskabet skilt ud som et selvstændigt aktieselskab under Coop Danmark.

Adskillelsen er udløst af et ønske om at kunne gå mere aggressivt ind på det udenlandske marked, så virksomhedens position kan styrkes der.

»Vi går selvstændigt, så vi kan konkurrere på lige fod med resten af markedet. Det er nemmere at gøre, når vi står alene, end hvis vi skulle fortsætte med at være en del af et supermarkedskoncept,« siger Ole Kiel, adm. direktør hos FDB Møbler A/S, i en pressemeddelelse.

Den nye epoke som selvstændigt aktieselskab kommer efter flere års ekspansion med salg af klassiske og bæredygtige møbler og boligudstyr i Danmark, men nu er ambitionen altså, at virksomhedens eksport skal mangedobles i fremtiden med en målrettet offensiv rettet mod udenlandske kunder.

Målet er, at godt halvdelen af FDB Møblers omsætning om fem år skal stamme fra eksport. I dag udgør den under ti pct.

»Ambitionen er, at vi vil udbrede vores brand til udlandet. FDB har en fornuftig størrelse i Danmark, og nu vil vi arbejde for, at det også bliver sådan i udlandet. Først vil vi satse på Nordeuropa, så i 2020 bliver Tyskland og Norge vores helt store fokuspunkter,« siger Ole Kiel.

Han understreget dog, at den nye satsning ikke bliver på bekostning af FDB Møblers danske kunder.

»De danske kunder kommer ikke til at opleve nogen forskel ved, at vi bliver et selvstændigt selskab. FDB Møbler er stadig en del af Coop og en del af medlemsordningen. Til gengæld vil vores udenlandske kunder opleve, at det er nemmere at handle med os,« siger Ole Kiel.

Renæssance i 2013

FDB Møbler blev stiftet tilbage i 1942 af FDB, der senere blev omdøbt til Coop Danmark. Siden da har virksomheden forsynet danskerne med enkle kvalitetsmøbler, som de fleste danskere har råd til.

I begyndelsen var det den blot 28-årige møbelarkitekt Børge Mogensen, der stod i spidsen for foretagendet. Senere kom andre som eksempelvis møbeldesigner Poul M. Volthers til. Sidstnævnte er ganske givet mest kendt for designet af Corona-stolen, men han står faktisk også bag pindestolen J46, der gennem FDB er solgt i over en million eksemplarer.

Poul M. Volther designede den berømte pindestol i 1956. Den er sidenhen blevet solgt i over en million eksemplerer ifølge FDB-direktør Ole Kiel. Arkivfoto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Efter små fire årtier på markedet lukkede FDB Møbler i 1980, fordi danskernes forbrugsvaner havde ændret karakter til en køb og smid væk-kultur, hvor kunderne søgte mod blandt andet IKEA. Men i 2013 genoplivede Coop møbelvirksomheden, og i dag vokser mærket igen og sælges på Coops egen hjemmeside, i flere af Danmarks førende design- og bolighuse samt gennem ni selvstændige butikker.

Seneste års regnskab viste, at FDBs omsætning voksede med 25 pct. i 2018, hvilket fik øget møbelvirksomhedens samlede omsætning de seneste tre år med i alt 120 pct.