Familiedrama i kendt bryggeri – ud med datter og ind med far og svoger

Harboes Bryggeri meddelte torsdag, at det skifter ledelsen ud. Adm. direktør Karina Harboe Lauersen går af sammen med bestyrelsesformanden. Ny formand er den mangeårige topchef Bernd Griese, far til Karina Harboe Lauersen, der før har stået i spidsen for bryggeriet.

Forholdet mellem Karina Harboe Laursen og hendes far Bernhard Griese må formodes at være anspændt, efter at hun er blevet udskiftet med sin svoger som adm. direktør i Harboes Bryggeri, og han har overtaget formandsposten. Arkivfoto: Claus Bech/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det er uenighed, der er årsagen til, at det børsnoterede Harboes Bryggeri torsdag gennemførte en ganske dramatisk udskiftning i ledelsen.

Men det er slet ikke fratrædelsen af tre prominente personer, der blandt andre tæller adm. direktør Karina Harboe Laursen og bestyrelsesformanden, som for alvor gør sagen spændende. Det er derimod navnene på deres stedfortrædere.

Det er nemlig ingen anden end Karina Harboe Laursens 77-årige far, Bernd Griese, der tager over som bestyrelsesformand.

Karina Harboe Laursen er fratrådt øjeblikkeligt og udover hende forlader medlem af direktionen Kirsten Ægidius, der indtil nu har været salgs- og marketingsdirektør i Harboes Bryggeri, og bestyrelsens formand, Søren Stampe, også det danske bryggeri.

»Årsagen hertil er, at det ikke har været muligt at finde enighed om implementeringen af selskabets fremadrettede strategiske retning,« skriver selskabet i en fondsbørsmeddelelse.

Fra og med i dag tiltræder Bernd Griese i stillingen som bestyrelsesformand hos Harboes Bryggeri. Det er ellers blot seks måneder siden, han forlod selskabet, da hans datter overtog stillingen som administrerende direktør. En post han selv bestred i mere end tre årtier.  Den 77-årige erhvervsmand, der har giftet sig ind i det familieejede bryggeri, overtager posten som bestyrelsesformand fra Søren Stampe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

Svoger overtager posten som administrerende direktør

Det er ellers kun godt et halvt år siden, at Karina Harboe Laursen overtog posten som adm. direktør hos Harboes Bryggeri, der holder til i Skælskør på Sydvestsjælland, efter sin far, Bernd Griese.

Han stod inden da i spidsen for bryggeriet i mere end tre årtier efter sin tiltrædelse i 1984.

Skiftet tidligere på året skete efter en periode, præget af utilfredshed med Bernd Grieses ledelse.

Men fra og med torsdag er Karina Harboe Laursen altså færdig i stillingen, som fremover besættes af endnu en gammel kending i firmaet og endnu et familiemedlem – det er nemlig hendes egen svoger, der sætter i chefstolen.

Søren Malling, der tidligere har været logistikchef i bryggeriet, og som er gift med Vibeke Harboe Malling, Bernd Grieses anden datter og Karina Harboe Laursens søster, overtager nemlig pladsen som adm. direktør.

»For at sikre kontinuiteten og fastholde momentum i vores aktiviteter og de vigtige strategiske initiativer, vi er i gang med, har bestyrelsen indsat en direktion med to af vores stærke ledere, der kan overtage stafetten med det samme,« skriver selskabet i fondsbørsmeddelelsen.

Martin Schade, der selv er søn af en prominent skikkelse i bryggeriet, bliver konstitueret driftsdirektør og overtager således efter Kirsten Ægidius.

Karina Harboe Laursens, Kirsten Ægidius' og Søren Stampes fratrædelser vil påvirke virksomhedens resultat før skat med cirka tre millioner kroner i regnskabsåret 2019/2020.

Karina Harboe Laursen har fratrådt stillingen som administrerende direktør for Harboes Bryggeri i dag. Posten overtages af hendes svoger, Søren Malling, der er gift med hendes ene søster, Vibeke Harboe Malling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

»Katastrofal« strategi

Harboes Bryggeri blev oprindeligt stiftet tilbage i 1883 af tre forretningsmænd, der alle boede i Skælskør.

Det var brænderiejer og skibsreder Jørgen Harboe, tømmerhandler Adolph Harboe og købmand Jørgen Lotz, der sammen skabte Harboes Bryggeri.

Ifølge Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, er listen over komponenter i Harboes Bryggeris succes de sidste år ganske kort – det har nemlig ikke gået det familiedominerede bryggeri godt i et stykke tid.

Investeringsøkonomen tror derfor, at torsdagens offentliggørelse om de tre fratrædelser og efterfølgende indtrædelser er et varsel om, at man hos Harboes Bryggeri har indset, at den første strategi har været intet mindre end »katastrofal«.

Ifølge ham har udviklingen hos Harboes Bryggeri nemlig været »dårlig« og resultaterne »elendige«. Det understreges af, at bryggeriet også torsdag kunne offentliggøre et halvårsunderskud på 7,3 mio. kr. mod et overskud på 10,2 mio. kr. i halvåret 2018/19.

Per Hansen mener, at det familiedominerede bryggeri, hvor Harboe familien selv sidder på godt 16 procent af aktierne, har »set stort på god governance«, og at det børsnoterede bryggeri mest af alt har været en »familieklub« for Bernd Griese.

Per Hansen fra Nordnet spår også, at Bernd Griese kun vil sidde på posten som bestyrelsesformand i en kortere periode.

Michael Voss, der driver investeringsselskabet Fundamental Invest, har ikke set noget lignende.

Han fortæller til Finans.dk, at han mener, at det, der er sket i dag, er »fuldstændigt uacceptabelt«.

Det fremgår derudover også, at han ikke mener, at Harboes Bryggeri hører til på fondsbørsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Harboes Bryggeri.