Fald i it-søgning bekymrer erhvervslivet

Trods akut mangel på it-arbejdskraft har seks procent færre unge i år søgt ind på en it-uddannelse. Både Dansk Erhverv og IT-Branchen er bekymrede over udviklingen.

På landsplan har færre i år søgt en it-uddannelse. IT-Universitetet på Amager har dog fået seks procent flere ansøgere, til gengæld er der ti procent færre studiepladser end i 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: IT-Universitetet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom danske it-virksomheder akut mangler arbejdskraft, og Danmark i 2030 står til at mangle 22.000 it-uddannede, har færre unge i år søgt ind på en it-faglig uddannelse.

3.211 unge havde valgt en it-uddannelse som første prioritet, da ansøgningsfristen til de højere uddannelser udløb 5. juli. Det er seks procent færre end i 2020, og det bekymrer erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv og IT-Branchen, som er Danmarks største brancheorganisation for it-virksomheder.

I 2020 søgte 3.408 unge ind på en it-uddannelse.

»Stærkt bekymrende«

»Erhvervslivet mangler allerede i dag ingeniører, økonomer og ikke mindst it-specialister. Derfor er det stærkt bekymrende, at søgetendensen er for nedadgående. Verden, Danmark og dansk erhvervsliv står midt i en rivende, digital udvikling. Vi har stor mangel på it-specialister, så det bliver et kæmpe problem, der i sidste ende kan komme til at koste dansk erhvervsliv og dermed det danske samfund dyrt,« siger Mads Eriksen, som er uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

It-branchen alene mangler cirka 7.600 ansatte, og en nylig rapport, som IRIS Group og HBS Economics udarbejdede for Ingeniørforeningen IDA og Danske Gymnasier, viser, at der i 2030 vil mangle 22.000 it-uddannede.

»Hele arbejdsmarkedet skriger efter it-specialister. Næsten halvdelen af de danske it-virksomheder har måttet opgive at besætte stillinger, fordi der simpelthen ikke er folk nok på markedet. Det koster vækst i ikke bare it-branchen, men i hele det erhvervsliv, der har så hårdt brug for at komme videre,« siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

Seks procent flere ansøgere – men ti procent færre pladser

På IT-Universitetet på Amager er antallet af ansøgere dog steget med seks procent – fra 757 sidste år til 804 i år – men sammenlagt har 197 færre i år søgt en it-uddannelse som første prioritet. Også på IT-Universitetet kommer unge til at kæmpe om pladserne, for der er i år ti procent færre pladser. I 2020 blev der midlertidigt oprettet ekstra pladser, fordi nogle midler kunne flyttes, så et politisk flertal gav ekstra tilskud til oprettelse af uddannelsespladser.

Oveni har det nylige uddannelsesforlig ikke gjort tingene bedre. Ifølge Mette Lundberg fra IT-Branchen har det betydet, at man flytter en lang række uddannelsespladser ud af storbyerne, hvor der i stedet er brug for at oprette endnu flere pladser.

»Der er brug for at skabe nye it-uddannelsespladser – ikke bare flytte rundt på dem,« fastslår hun.

Ansøgerne til uddannelserne landet over får besked 28. juli, om de er kommet ind.

Slåfejl rettet kl. 12.30: 3.408 unge søgte ind på en it-uddannelse i 2020, ikke 2.408 unge som oprindelig anført.