Nu er danske virksomheder for alvor ramt af mangel på arbejdskraft: »Det er helt uvirkeligt«

Danske virksomheder ser optimistisk på fremtiden, men er i stigende grad hæmmet af mangel på arbejdskraft. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Flere virksomheder – blandt andet i bygge- og anlægsbranchen – melder om mangel på arbejdskraft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er med udbredt optimisme, at de danske virksomheder nu er ved at gøre sig klar til at gå på sommerferie.

Det tydeliggør de seneste tal for erhvervstilliden, som Danmarks Statistik offentliggjorde tirsdag.

De nye tal vidner om, at de danske virksomheder over en bred kam er i fremgang og ser optimistisk på fremtiden.

»Vi er ved at lægge krisen og epidemien bag os med raske skridt, og der er en verden til forskel på situationen i dag sammenlignet med for fire-fem måneder siden for restauranter, butikker og andre virksomheder, som har været lukket ned. Med genåbningen kommer kunderne tilbage, og kasseapparaterne begynder igen at klinge,« siger Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation.

Der er dog ét punkt i de nye tal fra Danmarks Statistik, der skaber skår i glæden. Manglen på arbejdskraft er nemlig nu så udbredt, at det hæmmer mange virksomheder.

For bygge- og anlægsbranchen som helhed er andelen af virksomheder, der melder om mangel på arbejdskraft, nu oppe i det højeste niveau siden finanskrisen, mens der i servicesektoren også er en rekordstor andel af virksomheder, der melder om mangel på medarbejdere.

»Det er helt uvirkeligt, at vi godt et år efter, at coronakrisen første gang ramte, står i en situation, hvor fremgang og mangel på arbejdskraft har afløst kriseretorikken. Dengang mistede knap 80.000 personer jobbet på bare tre måneder, men nu står vi i en situation, hvor Danmark det seneste halve år er gået glip af 38.000 job på grund af mangel på arbejdskraft,« siger Niklas Praefke.

Topchefer siger nej til ordrer

Manglen på arbejdskraft kommer også til udtryk i den seneste rundspørge til Berlingskes Toplederpanel, som består af topchefer i Danmarks 1.000 største virksomheder.

I rundspørgen, som blev gennemført i starten af juni, er det 21 procent af de adspurgte topchefer, der svarer, at de inden for det seneste år har sagt nej til flere nye ordrer, fordi de mangler medarbejdere.

Samtidig forventer 27 procent af topcheferne, at manglen på medarbejdere vil tvinge dem til at sige nej til ordrer i løbet af det kommende år.

Hos Danske Bank mener cheføkonom Las Olsen, at den udbredte mangel på arbejdskraft afspejler, »at vi står i et af de stærkeste opsving nogensinde i disse måneder.«

»Effekten på væksten af at genåbne er langt kraftigere end et normalt gradvist opsving, og det betyder, at mange skal ansætte på én gang. Samtidig er en større gruppe midlertidigt ansat som testere og i andre coronarelaterede job,« siger Las Olsen og fortsætter:

»Vores forventning er, at livet bliver lidt lettere for virksomhederne i den kommende tid, men grundlæggende er krisen ved at være overstået, og situationen kommer givetvis til at minde om, hvad vi havde før coronakrisen, hvor det også var svært for mange i netop byggeriet og en stor del af servicesektoren at finde folk nok.«