Ny måling: Danske topchefers optimisme er historisk høj

Danske topchefers optimisme er historisk høj. Det viser den seneste rundspørge til Berlingskes Toplederpanel, der består af topchefer i landets 1.000 største virksomheder.

Optimismen er stor blandt landets topchefer i øjeblikket, viser den seneste rundspørge til Berlingskes Toplederpanel. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke meget krisestemning tilbage på de danske direktionsgange.

Det er i hvert fald det billede, der tegner sig, når man ser på svarene fra den seneste rundspørge til Berlingskes Toplederpanel, som 151 topchefer blandt Danmarks 1.000 største virksomheder har svaret på.

Her er fem centrale nedslag i de danske topchefers forventninger til fremtiden.

1. Optimismen er historisk høj

Hele 76 procent af topcheferne svarer, at de ser optimistisk eller meget optimistisk på de kommende tre måneder. Det er den højeste andel af optimistiske topchefer, der har været, siden den første rundspørge blev sendt til Berlingskes Toplederpanel i 2010.

Den sydende optimisme står også i skærende kontrast til, hvordan landets topchefer så på verden for ét år siden. Dengang – i juni 2020 – var det kun 24 procent af topcheferne, der så optimistisk på fremtiden.

2. Udsigt til ordreboom

Det optimistiske syn på fremtiden kommer også til udtryk, når man ser på topchefernes forventninger til ordreindgangen, der også tangerer et rekordhøjt niveau.

Det er dog værd at bemærke, at topcheferne er blevet bedt om at vurdere, hvordan deres ordrebeholdning vil udvikle sig i de kommende tre måneder i forhold til de samme måneder sidste år. Når man tænker på, hvor usikker situationen så ud for et år siden, ville det således også have været svært at forestille sig alt andet end en rekyl i topchefens forventninger til ordreindgangen.

3. Nu bliver der ansat nye medarbejdere

Mens salgsafdelingerne i landets store virksomheder har travlt med at tage imod nye ordrer, er der også udsigt til nogle travle måneder i HR-afdelingerne.

De danske topchefer forventer i hvert fald at skrue op for antallet af medarbejdere i de kommende måneder. Og det vil både komme til at ske inden- og udenfor landets grænser.

4. Større plusser på bundlinjen

Hvis man ser på topchefernes forventninger til bundlinjen, tyder det på, at coronakrisen snart vil være visket helt væk fra den nederste linje i resultatopgørelsen.

Denne udvikling dækker naturligvis over markante forskelle på tværs af brancher, men peger ikke desto mindre på, at landets største virksomheder som helhed er godt på vej ud af den krise, der ramte Danmark og resten af verden for snart halvandet år siden.

5. Forskning og udvikling er håret i suppen

Mens landets topchefer generelt ser optimistisk på fremtiden, er de fortsat tøvende med at skrue op for budgetterne til forskning og udvikling.

Mange økonomer holder skarpt øje med forskning- og udviklingsomkostningerne, fordi det – populært sagt – er her, at fremtidens vækst skal komme fra.