Falck-direktør om sexisme: »Jeg skal ikke sidde her og melde hus forbi«

Som chef for flere end 25.000 medarbejdere nærer administrerende direktør i Falck Jakob Riis ingen tro på, at netop hans koncern er friholdt for sexisme. Men han forsikrer, at der bliver taget konsekvent fat om alle typer sager.

Jakob Riis kom til Falck i 2017, efter at den mangeårige topchef Allan Søgaard Larsen var blevet fyret – blandt andet for sin rolle i Bios-skandalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Den udsprang af mediebranchen, men har bredt sig til efterhånden alle dele af dansk erhvervsliv. Også i redningskoncernen Falck har sexismedebatten givet den administrerende direktør, Jakob Riis, stof til eftertanke.

Han har i derfor fundet anledning til at opfriske interne procedurer og whistleblowerordninger samt fået disse kommunikeret til medarbejderne. Et træk, der skal sikre, at man kan få historien frem, hvis der skulle ligge noget og gemme sig.

»Som chef for en virksomhed med over 25.000 medarbejdere ville jeg aldrig turde gå ud med kategoriske meldinger om, at vi ikke har udfordringer på dette område. Så jeg skal ikke sidde her og melde hus forbi – det, tror jeg, går skidt for alle, som gør dette, for så er man i dårlig kontakt med sin virksomhed,« siger Jakob Riis.

Han kom til selskabet i 2017 blandt andet med den opgave at rydde op efter den omfattende Bios-skandale. I årene forinden havde Falck med en målrettet smædekampagne nægtet at anerkende det hollandske ambulanceselskabs indtog i Danmark, efter at Bios havde vundet et udbud i Region Syddanmark foran Falck. I stedet brugte Falck sin dominerende stilling på markedet til at presse konkurrenten ud.

Jakob Riis lancerede derfor hurtigt en oprydning, der indebar en finansiel, en strategisk og en kulturel turnaround:

»Vi er på en generel rejse, herunder en forretningsetisk rejse, hvor vi vil sikre, at Falck er en åben, inkluderende og tolerant virksomhed – både over for kunder og internt som arbejdsplads. Det gælder også den sexisme, der kan være, og som typisk er fra mænd vendt mod kvinder.«

Direkte adspurgt fortæller Jakob Riis, at der har været sager om sexisme i den tid, han har stået i spidsen for Falck, uden dog at gå nærmere ind i eksempler.

»Vi har løbende haft sager af forskellig karakter, og vi har taget de konsekvenser, der skulle til. Vi har et enormt sammenhold blandt vores medarbejdere, der skal løse nogle barske opgaver, hvor vi passer godt på hinanden. Der kan være en meget skarp, kontant og effektiv tone på et skadested. Den tone er en styrke på et skadessted, men ikke, når vi er tilbage i bilen eller hjemme på stationen. Vi skal være sikre på, at vi – hverken der eller når vi ellers omgås som kolleger – agerer på nedsættende eller sexistiske måder,« siger Jakob Riis og fortsætter:

»Vi har et godt fokus på at få ryddet op og sikret, at vi tager meget konsekvent fat om de sager, der er, uanset om det handler om sexisme, chikane, forretningsetik eller andre aspekter.«