Fætter BR-familien styrtbløder efter Top-Toys-kollaps: »Kan ikke blive meget værre«

Et underskud på 354 mio. kr. må familien Gjørup indkassere på grund af tab og rekonstruktion af legetøjskoncernen Top-Toy. Familie Gjørup er efterkommere af stifterne af legetøjskæden Fætter BR.

De oprindelige ejere af Fætter BR familien Gjørup må tage et solid tab på grund af problemer og rekonstruktion hos legetøæjskoncernen Top-Toy. Familien Gjørup ejer stadig 25 pct. af aktierne i Top-Toy. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige da julehandelen for alvor skulle til at gå i gang, kollapsede den store legetøjskæde Top-Toy i slutningen af november. Og det mærker familien Gjørup nu for alvor. Familien er efterkommere af stifterne af Fætter BR.

Gjørup-familien er netop kommet med regnskabet for Odin Holding, hvor familien har sine investeringer. Regnskabet viser et underskud på 354 mio. kr. Samtidig er ejerandelen i Top-Toy nedskrevet til nul. Det vil sige en nedskrivning på 211 mio. kr. i forhold til regnskabet året før.

»Årets resultat er et underskud på 354 mio. kr., hvor 351 mio. kr. vedrører investering i Top-Toy Holding A/S samt hensættelse vedrørende stillet garanti for lån i Top-Toy A/S i rekonstruktionen,« hedder det i regnskabet.

»Årets resultat er ikke tilfredsstillende,« hedder det videre.

Kan ikke blive meget værre

Thomas Gjørup, der er et af de fire familiemedlemmer, som til sammen ejer 25 procent af Top-Toy, bekræfter over for Finans, at årets resultat mildest talt er skuffende.

»Det er jo ikke er tilfredsstillende, som vi skriver i regnskabet. Men det er klart, at vi får underskud, når det har været nødvendigt med en rekonstruktion af Top-Toy. Vi har skrevet værdien ned til nul, og så håber vi ikke, der kommer flere grimme overraskelser,« siger han og slår fast, at »det vel heller ikke kan blive meget værre«.

Problemerne for familien er ikke nye. Familien solgte den store legetøjskoncern til kapitalfonden EQT tilbage i 2015, men det er efterfølgende langt fra gået som planlagt.

Sidste år midt i julehandelen kom Top-Toy også med et katastrofe-regnskab, der endte med et direktørskifte.

I år så det endnu værre ud som beskrevet i Berlingske Business for to uger siden.

EQT tog konsekvensen og lavede en gigantisk nedskrivning på 1,66 mia. kr. på investeringen i Top-Toy. Det svarer nogenlunde til det beløb, EQT betale for at overtage 75 pct. af aktierne fra Gjørup-familien.

EQT har startet en rekonstruktion af Top-Toy, der betyder en lukning af 100 butikker i Norden og Tyskland. Derudover vil Top-Toy afskedige 450 medarbejdere. De 180 af dem bliver afskediget i Danmark.

Oprindeligt var BR-kæden landets førende på legetøj, men den oprindelige ejerfamilie fik ikke i tide taget hånd om stigende konkurrence fra de store supermarkeder samt den øgede konkurrence fra udenlandske netbutikker.