Facebook tager skattesmæk på trekvart mia. kr.

Det børsnoterede selskab har accepteret en ekstra skatteregning og en bøde. Rygter om, at briterne dropper særlig »Facebook-skat«, afvises af finansministeriet.

Der er internationalt fokus på skattebetalingerne fra de amerikanske teknologigiganter Google, Amazon, Facebook og Apple og på andre internationale selskaber. Flere lande indfører nu en særlig »Facebook-« eller »Google-skat«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Denis Charlet/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook betaler et skattesmæk på trekvart milliard kroner i Frankrig.

Den franske del af det børsnoterede, amerikanske selskab, der er verdens største sociale medie, har indvilliget i at betale 104 millioner euro i skat (774 millioner kroner), inklusive en bøde på 22 millioner euro, skriver det franske finansmagasin Capital.

Regnskab gik i minus

Skattesmækket kommer som følge af Facebooks regnskabspraksis i årene fra 2009 til 2018 og betyder ifølge magasinet, at Facebooks regnskabstal går i rødt.

Sagen begyndte, da de franske skattemyndigheder i sommeren 2012 foretog en razzia mod Facebooks franske kontor.

I 2019 betalte Facebook i Frankrig 8,7 millioner euro i skat, efter at Facebook begyndte at bogføre flere af sine indkomster i Frankrig, hvorved omsætningen steg fra 56 millioner euro i 2017 til 747 millioner euro i 2019.

Facebook havde i forårsmånederne 1,52 milliarder daglige brugere på verdensplan, heraf 282 millioner i Europa, og havde en indtjening pr. europæisk bruger på 10,98 dollar (ca. 69 kroner).

Minister afviser at droppe »Facebook-skat«

Hen over weekenden forlød det i britisk presse, at den britiske regering var villig til at droppe den netop indførte »Facebook-skat« for at sikre sig gode handelsaftaler med USA.

Det benægtede det britiske finansministerium imidlertid søndag, skriver dagbladet The Guardian.

»Facebook-skatten«, som blev indført i april, er en særskat på digitale tjenester, som globale teknologiselskaber som Facebook, Google og Amazon skal betale. De har en historik for i årevis at have betalt meget lidt i skat i Storbritannien og i andre lande, hvor de opererer. I stedet er indtægterne blevet bogført i koncernernes europæiske hovedsæder, som ligger i Irland, hvor selskabsskatten er betydeligt lavere end i andre EU-lande.

»Vi har gjort det klart, at det er en midlertidig skat, som vil blive fjernet, så snart der er en passende global løsning på plads – og vi vil fortsætte med at arbejde med vores internationale partnere på at nå dette mål,« lød det i weekenden fra det britiske finansministerium med henvisning til, at OECD (Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling) arbejder på at nå til fælles forståelse om ens beskatningsregler på området overalt i verden.

USA truer med gengældelse

»Facebook-skatten«, som gælder virksomheder med en omsætning på over 25 millioner pund (ca. 206 millioner kroner) på britiske internetbrugeres digitale aktiviteter på søgemaskiner, sociale medier og e-handelstjenester, ventes at indbringe 500 millioner pund om året og vil dermed være et lille tilskud til at dække de omkring 200 milliarder pund, som coronakrisen indtil nu har kostet landet, skriver nyhedsbureauet Reuters. Skatten er på to procent.

Frankrig og andre lande har allerede indført tilsvarende skatter eller overvejer at gøre det. Amerikanerne ser skatten som en straf mod amerikanske virksomheder og har truet med gengældelse over for Frankrig, som har lignende planer om ekstra beskatning, men som midlertidigt har udsat indførelsen.

Ifølge dagbladet Daily Telegraph betalte Facebook i 2017 15,8 millioner pund i skat i Storbritannien, Amazon lagde 4,6 millioner pund, og Google afregnede med 49,3 millioner pund. Til sammenligning betalte detailkæden Marks and Spencer 88,1 millioner pund i skat.

Facebooks danske selskab, Facebook Denmark ApS, betalte ifølge det netop offentliggjorte regnskab 4,13 millioner kroner i skat i 2019 mod 1,41 millioner kroner i 2018.

Facebook-koncernen, som også ejer beskedtjenesten WhatsApp og billedtjenesten Instagram, omsatte alene i april-juni i år på verdensplan for 18,7 milliarder dollar og havde et overskud på 4,5 milliarder dollar eller 312 millioner kroner hver eneste dag i kvartalet.