Facebook slettede 2,2 mia. falske konti på et halvt år

Politisk pres tvinger verdens største sociale netværk til at skride hurtigere ind. 119 millioner af de månedlige brugere anses for at være fup.

Omkring 30.000 ansatte i Facebook arbejder med sikkerheden, bl.a. med at slette falske konti. Arkivfoto: Lionel Bonaventure, AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LIONEL BONAVENTURE

Facebook har på blot et halvt år slettet 2,2 milliarder falske brugerkonti på verdens største, sociale netværk.

Det fremgår af den nye, halvårlige »håndhævelsesrapport« for oktober 2018 til marts 2019. De 2,2 milliarder konti – hvoraf de 1,2 milliarder blev fjernet i oktober-december og de andre 754 millioner i januar-marts – er langt flere, end Facebook nogen sinde tidligere har fjernet. Dertil kommer flere end syv millioner opslag med hadsk tale, hvilket også er ny rekord.

119 millioner brugere er falske

Samlet set er omkring fem procent af de tilsammen 2,38 milliarder månedligt aktive brugere på Facebook falske konti, fremgår det af rapporten. Det vil svare til 119 millioner brugerkonti.

Rapporten fortæller også, at for hver 10.000 opslag, der vises på Facebook, har færre end 14 mennesker set nøgenhed, omkring 25 mennesker set vold eller lignende grafisk indhold og færre end tre mennesker set billeder af børnemisbrug eller terroristisk propaganda.

Det er første gang, at Facebook offentligt fortæller, hvor mange af de slettede opslag der er klaget over, og hvor mange der efter en undersøgelse igen er kommet online. Det drejer sig om omkring 150.000 opslag.

Facebook, Twitter og andre sociale medier har været i kritisk søgelys gennem især de seneste to år, hvor bl.a. EU har krævet hurtigere handling i forhold til at få opslag og filmklip, der opfordrer til vold eller rummer hadsk tale, fjernet så hurtigt som overhovedet muligt. Dertil kommer, at brugernes mulighed for at sende direkte gennem bl.a. Facebook har været misbrugt ved flere terrorhandlinger.

Mange falske konti opdages straks

Facebook har derfor nu 30.000 folk ansat til at varetage sikkerheden, et stort antal som såkaldte indholdsmoderatorer, der skal holde øje med, hvad der publiceres. Også software, der kan genkende forskellige typer af billeder og indhold, som betragtes som skadeligt, er taget i brug.

Ifølge Facebook skyldes det store antal slettede konti, at der er blevet brugt automatiserede metoder til at oprette dem og lægge opslag ud. De fleste er blevet opdaget og slettet få minutter, efter at de blev oprettet, fastslår Facebook.

Facebook, der er et børsnoteret selskab, ejer også beskedtjenesten WhatsApp og billedtjenesten Instagram.