Efter Christchurch-massakren: Facebook begrænser livestreaming

Facebook vil sætte restriktioner på muligheden for at livestreame efter terrorangrebet i Christchurch. Beslutningen skal ifølge virksomheden sørge for, at det sociale medie ikke bliver misbrugt til ekstremisme.

FILE PHOTO: A man poses with a magnifier in front of a Facebook logo on display in this illustration taken in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, December 16, 2015. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic

Det amerikanske sociale medie Facebook vil begynde at stramme grebet om, hvem der kan streame videoer live — og med hvilket formål.

Beslutningen kommer efter terrorangrebet i Christchurch, New Zealand d. 15. marts, hvor en højreradikal terrorist optog og streamede sit angreb live, imens han skød og dræbte 51 personer i en moské.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

På en blogopdatering oplyser virksomheden, at den vil introducere en såkaldt »one-strike policy« på dets livestreaming service kaldet Live, hvor brugere, der har brudt platformens mest alvorlige regler, vil få frataget brugen af Live på bestemt tid. Derudover vil Facebook også udvide rammerne for regelbrud, der vil resultere i sanktioner, skriver meddelelsen.

»Vores mål er at minimere risikoen for misbrug af vores Live-service, men samtidig muliggøre folk at bruge Live på en positiv måde hver dag,« siger Guy Rosen, produktleder hos Facebook, i blogopdateringen.

Facebook er før blevet kritiseret for at være en platform, hvor ekstremister flokkes og rekrutterer, og for ikke at være gode nok til at forhindre misbrug af dets ydelser. Initiativet skal ifølge virksomheden derfor dæmme op for, at lignende hændelser ikke sker i fremtiden. Beslutningen møder en varm velkomst fra politisk hold i New Zealand, der med det såkaldte »Christchurch Call« vil gøre en politisk indsats for at modarbejde ekstremisme på internettet.

»Facebooks beslutning om at sætte grænser for livestreaming er et godt første skridt til at sætte en stopper for, at ydelsen bliver brugt som et værktøj af terrorister, og viser samtidig, at Christchurch Call bliver efterfulgt,« siger New Zealands premierminister Jacinda Arden ifølge Reuters.

Facebook har ikke specificeret, hvilke regelbrud vil føre til restriktioner, eller hvor lang tid sådanne suspensioner vil vare. En talskvinde fra virksomheden har dog meddelt, at det ikke ville have været muligt for gerningsmanden at bruge Live under de nuværende regler, oplyser Reuters.