Facebook skabte »glade minder« for islamistisk terrorgruppe og scorede 2.000 likes

Facebook har hyret tusindvis af medarbejdere til at luge ud i voldeligt indhold. Men både nynazister og islamistiske terrorgrupper bruger platformen til rekruttering, viser en undersøgelse.

Sympatisører af den islamistiske syriske gruppe Hayat Tahrir al-Sham er blandt dem, der har postet videoer genereret af Facebook. Fold sammen
Læs mere
Foto: Omar Haj Kadour/Ritzau Scanpix

Facebook foreslår jævnligt sine brugere at dele glade minder. De samles i små videoer og gallerier med alt fra børnefødselsdage til skiferier.

Men indholdet er ikke altid lige fredeligt.

En ny undersøgelse viser, at også terrorgrupper og nynazister har nydt godt af de automatiske videoer, der dannes ud fra brugerens egne billeder.

En jihadistisk gruppe postede en video med brændende amerikanske flag og antisemitiske slagord. De blev efterfulgt af Facebooks karakteristiske logo med en opadvendt tommelfinger.

I et andet tilfælde fik en autogenereret »fejring« med krigsbilleder og sorte islamistiske flag over 2.000 likes.

Det fremgår af en ny undersøgelse af tusindvis af ekstremistiske profiler.

Erhvervssider for ekstremister

Facebook har ellers fremhævet, hvordan virksomheden har optrappet sin indsats mod voldeligt og ulovligt indhold.

Facebook-chef Mark Zuckerberg har tidligere hævdet, at 99 procent af det terrorrelaterede indhold fra grupper som Islamisk Stat og al-Qaeda fjernes automatisk, før det overhovedet når brugernes skærm.

Men undersøgelsen, der er blevet offentliggjort af det amerikanske National Whistleblower Center, indikerer, at indhold fra terrorsympatisører kan ligge åbent fremme i månedsvis.

Ifølge undersøgelsen blev kun en tredjedel af de profiler, der åbent støttede terrorgrupper, fjernet i løbet af de fem måneder.

Samtidig bruger nynazistiske og islamistiske grupper tilsyneladende Facebook til rekruttering. En autogenereret »erhvervsside« for al-Qaeda havde 7.410 likes. Også grupper som The American Nazi Party og New Aryan Empire havde Facebook-skabte erhvervssider.

30.000 skal luge ud

Whistleblower-organisationen har på den baggrund indklaget Facebook for det amerikanske børstilsyn for mulig misinformation af aktionærer.

Det sociale netværk er de seneste måneder kommet under fornyet beskydning for ikke at forhindre voldeligt indhold i at sprede sig i blandt andet Sri Lanka og under terrorangrebet i Christchurch i New Zealand.

Virksomheden har i dag omkring 30.000 medarbejdere, der skal sørge for, at brugerne overholder virksomhedens regler, og forhindre voldeligt indhold i at sprede sig.

»Vi hævder ikke, at vi finder alt, men vi er på vagt i vores indsats mod terrorgrupper over hele verden,« siger en talsmand fra Facebook i en skriftlig udtalelse.