Europæiske venturefonde flokkes om danske iværksættere: »Vi ser en stor mulighed her«

Aldrig har danske iværksættere rejst så meget kapital som i 2018. Bag den udvikling står blandt andet en række udenlandske fonde, der har skruet op for deres aktiviteter i Danmark. Et af Europas største ventureselskaber har de seneste to år investeret mere i Danmark end i Tyskland.

I spidsen for det britiske ventureselskab Balderton Capital står Bernard Liautaud, som de seneste to år har skruet væsentligt op for interessen i danske virksomheder. »Det, vi har set, er, at Danmark er det nye up and coming i Skandinavien,« siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto: Balderton
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske iværksætterscene er brandvarm for tiden. 2018 bliver et år, der slår alle rekorder, når det gælder de danske iværksætteres evne til at rejse kapital.

»Vi ser en stor mulighed her. Vi har på det seneste investeret meget i Danmark. Vi har faktisk investeret mere i Danmark end i Tyskland de seneste to år,« siger Bernard Liautaud, der er ledende partner i Balderton Capital.

Det er en af de europæiske venturefonde, der for alvor har kastet sin kærlighed på Danmark og været med til at drive den udvikling, der i årets første ti måneder har sikret mere end to mia. kroner i venturekapital til ambitiøse danske iværksættere. Det viser en foreløbig opgørelse foretaget af brancheforeningen for venture- og kapitalfonde i Danmark, DVCA.

Bernard Liautaud sidder på en af de tungeste positioner på den europæiske venturescene og er i høj grad tungen på den berømte vægtskål, når det skal vurderes, om en iværksættervirksomhed har et så stort potentiale, at det er værd at satse millioner på den.

I et interview med Berlingske Business forklarer han, hvorfor Danmark og ikke mindst København lige nu i hans øjne er et af de mest spændende steder at møde iværksættere. Det blev i den grad manifesteret, da han for få uger siden dukkede op ved årets store iværksættermesse i København Tech BBQ med en entourage af ikke mindre end syv Balderton-ansatte.

»Danske iværksættere skal vide, hvem vi er, og hvad vi står for. Vi vil gerne være den første opringning, hvis de søger en stærk global investor, som kan hjælpe dem med at bygge store virksomheder – så er det Balderton,« siger han.

Vælter i kapital

Danske iværksættere har i år gang på gang kapret overskrifter med, hvad der i danske sammenhænge er ekstremt høje kapitalrejsninger. Det, der har været med til at drive den udvikling, er netop ankomsten af udenlandske venturefonde.

I 2016 rejste danske virksomheder i knap 400 millioner venturekroner. I 2017 var det beløb næste fordoblet til 716 millioner kroner, og i 2018 er det stukket helt af med over to mia. kr., viser opgørelsen fra DVCA.

»Hvis man ser på, hvilke investorer der er inde i investeringsrunderne for 2018, er der en meget stærk international repræsentation. Der er mange flere internationale ventureselskaber med i de her investeringer end i de foregående år,« forklarer underdirektør i DVCA Gorm Boe Petersen.

Særligt de store europæiske fonde har sat kursen mod Danmark, men også amerikanske fonde begynder at vise sig blandt investorerne i danske virksomheder.

Danmark er up and coming

»Vi ser et særligt miljø her, som vi føler er meget befordrende for iværksættere, så vi besluttede, at vi ville have en meget stærk tilstedeværelse her,« forklarer Bernard Liautaud om Baldertons strategi i Danmark.

Med midler for langt over ti milliarder danske kroner er Balderton Capital en kolos af en fond, der søger de mest lovende vækstvirksomheder over hele Europa med håbet om et heftigt afkast på sigt.

»Det, vi har set, er, at Danmark er det nye up and coming i Skandinavien. Vi følte, at vi kunne få et forspring her,« fortæller han.

Blandt partnerne i Balderton finder man en dansker, Lars Fjeldsøe-Nielsen, der har været central for den britiske fonds satsning i Danmark. I netop Danmark har Balderton Capital deltaget i fire større investeringsrunder i danske virksomheder, hvor Balderton Capital sammen med andre investorer har tilført de fire virksomheder over 400 mio. kr.

»Danske iværksættere skal vide, hvem vi er, og hvad vi står for,« siger Bernard Liautaud, der ledende partner i Balderton Capital og ser et kæmpe potentiale i danske iværksættere. Fold sammen
Læs mere

Siden september 2017 har Balderton helt konkret investeret i Labster, Peakon, Vivino og Simple Feast. Alle selskaber har haft et globalt fokus fra dag ét og ambitioner om at blive den stærkeste på deres felt.

»Det, vi ser efter, er virksomheder, der har kapaciteten til at blive store spillere globalt. Ikke kun europæisk. De skal kunne blive globale markedsledere,« siger han.

Klar til at spille med i Europa

Balderton er dog bestemt ikke alene om at se muligheder i Danmark.

»Det, der er fantastisk dejligt, er, at nogle af de her danske iværksættervirksomheder er så lovende, at store udenlandske ventureselskaber nu i høj grad fokuserer på Danmark. Det så vi ikke for fem til syv år siden,« siger Gorm Boe Petersen, underdirektør i DVCA.

Han taler om, at niveauet af de danske startups er højt i disse år, hvilket er kulmineret med en række meget store investeringsrunder i år.

Bernard Liautaud, ledende partner, Balderton Capital

»Vi har intet ønske om at sætte tempoet ned. Vi vil være den bedste investor for de danske iværksættere, der vil vokse stort.«


Gorm Boe Petersen benytter en fodboldanalogi til at forklare den udvikling, som den danske iværksætterscene har undergået de seneste år.

I venturekapitalens verden har finansieringsrunder forskellige faser. Man begynder typisk med at spille i superligaen, hvor man tester sin formåen af i et mindre marked. Der kommer penge ind, men ikke eksorbitante beløb. Så udvikler man sig. Begynder at spille europæisk og får flere penge ind. Når man er klar til at forsøge at vinde Champions League og blive den bedste, skal der bruges rigtigt mange penge til markedsføring, udvikling og etablering i nye lande. Det er typisk her, at de store ventureselskaber er interesseret. For det skal være virksomheder med et stærkt globalt potentiale.

»Det er udtryk for, at internationale investorer vurderer, at de netop nu i Danmark kan finde unge virksomheder, som har potentiale til at spille i Champions League, og derfor er venturefondene villige til at lægge mange penge for at sikre succes globalt,« siger han.

2018 er ganske enkelt det år, hvor rigtig mange af de danske startups er blevet klar til at tage det store skridt ud i Europa og nye markeder.

Flere om buddet

Balderton er dog ikke alene. Blandt andet har den meget store franske venturefond Idinvest i en årrække haft en person til at fokusere på det danske marked og har de seneste to år deltaget i investeringsrunder på over 520 mio. kr. Også svenske Creandum har placeret sig centralt i det danske iværksættermiljø og været med i investeringsrunder for over 400 mio. kr.

»Hvis man har succes her, kommer der flere til, og så bliver der skruet op for konkurrencen i forhold til de bedste virksomheder,« siger Bernard Liautaud.

»Men vi er vant til at konkurrere,« siger han og understreger selv, at de også indgår i samarbejder med flere af de andre store fonde, når der skal investeres.

Bernard Liautaud forventer bestemt, at han skal have flere penge op af lommen i Danmark.

»Vi er klar til at fortsætte i Danmark. Vi har intet ønske om at sætte tempoet ned. Vi vil være den bedste investor for de danske iværksættere, der vil vokse stort,« slutter han.