Erhvervsmanden Niels Thorsen er død

Nekrolog. Den tidligere entreprenør og modstandsmand blev 98 år.

Niels Thorsen var en årrække topleder i Monberg & Thorsen. Privatfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som søn af en af de to stiftere af det danske entreprenørfirma Monberg & Thorsen (i dag MT Højgaard) var karrieren for civilingeniør Niels Thorsen lagt fra barnsben.

Som ung nåede han at udmærke sig som elitegymnast og arbejde i udlandet, inden han sammen med broren, Jens Thorsen (død 1996) gik ind i firmaet. Her fik Niels Thorsen en lang og aktiv erhvervskarriere, der sluttede med titlen direktør.

Under besættelsen var brødrene aktive i modstandsbevægelsen. Monberg & Thorsen afstod 1940-45 i modsætning til flere andre store danske entreprenørvirksomheder i videst muligt omfang fra at arbejde for besættelsesmagten. Hvilket kostede selskabet en del på økonomien.

Thorsen-brødrene var fra 1943 medlemmer af den kommunistisk prægede modstandsgruppe Bopa (Borgerlige Partisaner), men stillet over for kravet om at melde sig ind i Danmarks Kommunistiske Parti valgte de i stedet at tilslutte sig gruppen Holger Danske. Modstandskampen kostede Niels Thorsen et ophold i Vestre Fængsel og Horserød-lejren, men han slap med livet i behold.

Efter krigen arbejdede han i flere lande, og 1955 kom han ind i familiefirmaet, hvor han arbejdede sig op i rækkerne til direktørkontoret. I årene efter stod selskabet bag blandt andet nogle af de store brobyggerier herhjemme og tunnelboringen under Storebælt.

Niels Thorsen, der var Ridder af Dannebrog og bestred flere bestyrelsesposter, sluttede sin erhvervskarriere som 75-årig. lw