Erhvervslivets ønskeliste: Sådan undgår vi, at dansk erhvervsliv »kollapser«

Folketingets politikere er i gang med at forhandle om justeringer af hjælpepakkerne med regeringen. Her er erhvervslivets egne ønsker til forbedringer.

Dansk Erhverv og SMVdanmark har en række konkrete forslag til at forbedre hjælpepakkerne. Adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, frygter, at erhvervlivet vil kollapse, hvis ikke der sættes hårdere ind. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Andet kvartal står til at blive et af de sorteste kapitler i dansk økonomis historie.

Sådan lød finansminister Nicolai Wammen og regeringens dom torsdag formiddag, da en stribe centrale ministre fremlagde udsigterne for dansk økonomi på et pressemøde.

Samtidig præsenterede regeringen en ny låneordning på op mod 35 milliarder kroner, som virksomhederne kan få tilbagebetalt som lån - pengene stammer fra den moms, virksomhederne indbetalte i marts.

Samtidig blev det nævnt, at regeringen sammen med Folketingets øvrige partier er i gang med at kigge på justeringer af hjælpepakkerne, som der forventes at lande en aftale om i næste uge.

Og inspiration til det arbejde er der nok af. Således har store dele af erhvervslivet allerede skrevet en ønskeliste over justeringer af hjælpepakkerne. Det gælder både Dansk Erhverv og SMVdanmark, som repræsenterer små og mellemstore virksomheder.

»Vi er havnet i den værst tænkelige situation. De danske virksomheder er meget tæt på at kollapse – i meget højere grad end hidtil. Hvis ikke vi får justeret hjælpepakkerne, så vil der komme tusindvis af konkurser og hundredtusindvis af fyringer,« siger Brian Mikkelsen, der er adm. i Dansk Erhverv.

Han bakkes op af Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark:

»Den gradvise genåbning af samfundet involverer ikke erhvervslivet i første omgang, så hvis der ikke gøres noget drastisk, så lukker hovedparten af dansk erhvervsliv, da de små og mellemstore virksomheder ellers vil gå konkurs efter 50 dage i gennemsnit,« siger han.

Erhvervslivets ønsker

Centralt i Dansk Erhvervs forslag står, at ordningerne om støtte i første omgang bør forlænges til mindst 31. august med mulighed for yderligere forlængelse.

»Verden forandrer sig ikke bare med et fingerknips, og vi mener derfor, at det skal forlænges en måned. Derfra foreslår vi en trappe, så der også vil være hjælpepakker henover efteråret, mens de langsomt kan udfases. Som billedet tegner sig nu, ser det rigtig brutalt og skræmmende ud for mange virksomheder, og derfor er der brug for nogle justeringer af de ellers fornuftige hjælpepakker,« siger Brian Mikkelsen, og tilføjer:

»Det skal være den rigtige hjælpende hånd, man giver, så der også er virksomheder tilbage efter krisen.«

Fokus på iværksættere

Hos SMVdanmark mener man, at nogle af pakkerne bør forlænges helt ind i 2021, da flere virksomheder er sæsonbetonede.

Tag eksempelvis alle dem, der skulle sælge fadøl på sommerens festiavaler. Den indtægt bliver ikke indhentet i efteråret, men først den kommende sommer.

Derudover lægger SMVdanmark også stor vægt på iværksætterne.

»Det meste i de her pakker er knyttet til omsætning, og det kan mange af iværksætterne af gode grunde ikke have endnu. Derfor skal vi sikre, at højvækstvirksomhederne bliver mere interessante for investorerne med en match-ordning, mens de små iværksættere også bør kunne få adgang til dagpenge uden at skulle lukke CVR-nummeret, og også uden de er medlem af en a-kasse,« siger Jakob Brandt.