Erhvervsliv om forlængelse af nedlukning: »Det er en meget, meget alvorlig situation«

En forlængelse af den igangværende nedlukning kommer til at ramme virksomhederne hårdt, lyder det fra Dansk Erhverv. Derfor er det helt afgørende, at regeringen får styr på hjælpen til virksomhederne, mener erhvervsorganisationen.

 
Antallet af nye coronasmittede i Danmark er fortsat højt. Landet er derfor blevet lukket ned, mens de første danskere er blevet vaccineret mod coronavirus. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere

Det kommer til at få store konsekvenser for erhvervslivet, at regeringen nu ser sig nødsaget til at forlænge den nuværende nedlukning af serveringssteder, storcentre, liberale erhverv som frisører og tatovører, samt hele detailhandlen med undtagelse af dagligvarebutikker og apoteker.

Sådan lyder budskabet fra administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.

»Det er utrolig barskt. Det er en meget, meget alvorlig situation. Virksomhederne styrtbløder i forvejen, så forlængelsen af nedlukningen vil kun forværre virksomhedernes situation yderligere,« siger Brian Mikkelsen.

Meldingen kommer, netop som statsminister Mette Frederiksen (S) har indkaldt til pressemøde i Statsministeriet kl. 19 om den aktuelle covid 19-situation.

Berlingske og en række andre medier erfarer i den forbindelse, at regeringen vil forlænge nedlukningen af serveringssteder, storcentre mv., liberale erhverv som frisører og tatovører, samt hele detailhandlen med undtagelse af dagligvarebutikker og apoteker, som blev meldt ud 16. december. Nedlukningen vil ifølge Berlingskes oplysninger blive forlænget til og med 17. januar.

Det sker, efter andelen af smittede med covid-19 er steget markant hen over julen. Mandag blev der registreret 2.479 smittede ud af 55.363 testede personer, hvilket giver en positivprocent på 3,93 pct. på landsplan.

»Vigtigere end nogensinde før«

Selv om forlængelsen af den nuværende nedlukning kommer til at ramme virksomhederne hårdt, anerkender Brian Mikkelsen nødvendigheden i at forlænge restriktionerne.

Situationen gør det imidlertid »vigtigere end nogensinde før«, at de allerede vedtagne hjælpepakker, som et flertal i Folketinget blev enige om i august måned, hurtigst muligt bliver udbetalt til virksomhederne.

Dele af hjælpepakken til faste omkostninger mangler nemlig godkendelse i EU, fortæller den administrerende direktør.

Derfor er der flere virksomheder, som ikke har fået udbetalt kompensation for faste omkostninger, selvom de har været ramt af en lang række restriktioner i forbindelse med efterårets restriktioner.

»Det er virksomheder, der hænger med neglene i bordkanten. De har ingen som helst indtjening, og de har ikke fået de hjælpepakker, der er vedtaget politisk, for de ikke er blevet godkendt af EU,« siger Brian Mikkelsen.

Han understreger, at de nuværende hjælpepakker til erhvervslivet, der blandt andet omfatter hjælp til faste omkostninger og lønkompensation, er tilstrækkelige.

Men det er vigtigt, at de bliver udbetalt hurtigst muligt, da virksomhedernes pengebeholdning er ved at være sluppet op – særligt efter et 2020 præget af nedlukning og en lang række restriktioner:

»Det er afgørende vigtigt, hvis virksomhederne skal overleve. For nu har vi en lang række virksomheder, der ikke tjener nogen penge, og så er det svært at betale sine regninger,« siger den administrerende direktør og fortsætter:

»Derfor skal regeringen skubbe på i Bruxelles.«