Erhvervsliv bakker op om udsat CO2-afgift: »Øgede afgifter er ikke vejen frem«

Re­ge­ringen af­li­ver CO2-af­gift i nyt kli­maud­spil, og det vækker glæde i erhvervslivet.

Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, er en af dem, der glæder sig over, at regeringen afliver CO2-afgift i nyt klimaudspil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det er glædeligt, at CO2-afgiften ikke er med i regeringens klimaudspil, der præsenteres i dag.

Sådan lyder reaktionen fra landets største erhvervsorganisationer, efter at dagbladet Børsen kan fortælle, at klimaminister Dan Jørgensen (S) afviser at indføre en CO2-afgift på denne side af sommerferien.

»Det bakker vi op om. Øgede afgifter er ikke vejen frem,« siger Brian Mikkelsen adm. direktør i Dansk Erhverv.

På den korte bane handler det ifølge Dansk Erhverv om at fremrykke offentlige investeringer i for eksempel veje, hvor erhvervsorganisationen anbefaler, at det sker med grønne ambitioner, så der bliver brugt de mest miljøvenlige materialer.

»Det handler også om elektrificering af vores opvarmning og processer i erhvervslivet. Det kan for eksempel gøres ved investeringsfradrag til virksomhederne,« siger Brian Mikkelsen.

Inden for den offentlige sektor vil det være oplagt med et CO2-reduktionsmål på 70 procent for den offentlige sektors klimabelastning i 2030, mener Brian Mikkelsen:

»Det kunne være rammen for de økonomiforhandlinger, som netop er gået i gang om den offentlige økonomi. Erhvervslivet står klar med de grønne løsninger, så et stærkt offentligt privat partnerskab er vejen frem,« siger han.

»Overordnet er vi rigtig skeptiske over for afgifter«

Også hos Dansk Byggeri hilser man det velkommen, at CO2-afgiften ikke er en del af regeringens nye klimaudspil.

»Overordnet er vi rigtig skeptiske over for afgifter. For det første har afgifter det med i den danske velfærdsmodel at skulle regulere noget, men ender med at blive et fiskal-objekt. For det andet ser vi hellere, at der bringes nogle andre virkemidler i spil i forhold til at få den grønne omstilling til at ske,« siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri, til Berlingske.

Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI, fortæller til Børsen, at mange virksomheder i øjeblikket er ekstremt pressede. Derfor glæder han sig ligeledes over klimaministerens melding.

Peter Mølgaard, formand for Klimarådet, ærgrer sig til gengæld:

»Set med mine øjne er det skidt. Vi kan sagtens forstå, at vi ikke lige i dag skal lægge en ny afgift på erhvervslivet. Derfor har vi foreslået, at den bliver indfaset på den anden side af en coronakrise, men bliver annonceret i dag. Det er vigtigt. Og derfor er det ikke godt at udskyde det,« siger Peter Mølgaard til Børsen.

Både Klimarådet og regeringens støttepartier har længe peget på en CO2-afgift som det vigtigste redskab, når Danmark skal reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent frem mod 2030.