Erhvervsledere: Coronakrisens økonomiske nedtur bliver langvarig

Fire ud af fem danske erhvervsledere forventer, at der vil gå mere end et år, før væksten i dansk økonomi er tilbage på niveau med før coronakrisen. Det viser en ny rundspørge blandt medlemmerne af revisionsfirmaet PwCs såkaldte erhvervspanel.

Dansk økonomi er ligesom den globale økonomi hårdt ramt af den globale coronakrise. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Hvis man havde håbet på, at coronakrisens voldsomme indhug i verdensøkonomien meget snart ville være en saga blot, kan man godt pakke håbet væk igen.

I hvert fald hvis man skal tro en rundspørge foretaget af revisionsfirmaet PwC blandt medlemmerne af selskabets såkaldte erhvervspanel.

Her svarer 81 procent af de mere end 500 danske erhvervspersoner, som har givet deres besyv med, at de forventer, at der vil går mere end et år, før væksten i dansk økonomi er tilbage på niveau med før coronakrisen.

»Som følge af covid-19-krisen er såvel dansk som international økonomi ramt historisk hårdt, og mange danske virksomheder har det vanskeligt, ikke mindst når man ser på de danske eksportmarkeder, hvor handlen forventes at falde markant i 2020 ifølge tal fra OECD,« siger seniorpartner og adm. direktør for PwC Denmark, Mogens Nørgaard Mogensen, i en pressemeddelelse om rundspørgen.

Bryder man tallene yderligere op, forventer 32 procent, at væksten i dansk økonomi om 12-18 måneder vil være på niveau med før coronakrisen. 28 procent forventer, at det vil tage 18-24 måneder. Og 21 procent forventer, at det vil tage mere end 24 måneder.

Samtidig regner 26 procent med, at der vil ske afskedigelser i den virksomhed, de er ansat i, inden for de næste tre måneder, altså i den periode, hvor de omfattende hjælpepakker fra Folketingets side forventes at udløbe.

Næppe overraskende er forventningen om snarlige fyringer størst i de virksomheder, der rent faktisk har gjort brug af hjælpepakkerne. Her svarer 43 procent, at de forventer afskedigelser inden for de næste tre måneder. Blandt de virksomheder, der ikke har modtaget hjælp, er det 19 procent.

»Krisen er desværre langtfra overstået, og vi har allerede set stigende ledighedstal i juli. Ifølge målingen vil vi se endnu en bølge af opsigelser, særligt blandt de virksomheder, som ikke længere kan modtage hjælpepakken med lønkompensation, der udløber 29. august,« siger Mogens Nørgaard Mogensen i meddelelsen.

Det er særligt de store virksomheder i rundspørgen, der forventer at afskedige i de kommende tre måneder.

De adspurgte giver også bud på, hvilke tiltag der mest effektivt kan hjælpe både deres egen virksomhed og dansk økonomi ud af coronakrisen. Det er dog af den fremlagte måling ikke muligt for Berlingske at se, hvor mange svarmuligheder der reelt har været at vælge imellem, da der kun er præsenteret topfem. Det fremgår heller ikke, om deltagerne har kunnet vælge mere end en svarmulighed blandt initiativerne.