Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
2020 blev et forfærdeligt år for den globale luftfartsindustri. Coronapandemien fik antallet af flypassagerer til at falde med 60 procent på verdensplan, og krisen har dermed skabt en langt større nedgang end finanskrisen og terrorangrebene 11. september 2001.
Det skriver FN’s organisation for civil luftfart, ICAO, i en ny analyse. ICAO har beregnet konsekvenserne af 2020, der blev kraftigt påvirket af coronasmittens udbredelse.
Tallene viser, at der blev foretaget 1,8 milliarder færre flyrejser end i 2019, hvor der blev fløjet 4,5 milliarder gange. Det er en nedgang, der sender den globale luftfart ned på et niveau, der svarer til antallet af passagerer i 2003.
»Pandemien begyndte allerede at påvirke efterspørgslen i januar, men da var det begrænset til få lande. Da virussen spredte sig, stoppede luftfartstransport stort set fra marts,« skriver IACO i analysen.
Krisen har fået dramatiske konsekvenser over alt i industrien. I Norden har SAS tabt over syv milliarder kroner, mens SAS' hovedrival, Norwegian, stort set er lukket ned og i dag er en skygge af sig selv med få norske indenrigsruter tilbage.
En lang række luftfartsselskaber over hele kloden, herunder SAS, er kun i live, fordi staterne har skudt milliarder af kroner i selskaberne.
ICAO’s analyse viser, at krisen har ramt luftfartsselskaber verden over. Samlet set har de lidt økonomiske tab i nærheden af astronomiske 2.300 milliarder kroner, ligesom krisen har kostet lufthavnene yderligere mere end 700 milliarder kroner.
Der er ikke overraskende især de internationale ruter, som har haft det svært. Her er antallet af passagerer faldet med 74 procent, mens indenrigstrafik globalt set er faldet med 50 procent.
Det er tal, som ifølge ICAO er langt større end under tidligere kriser. Konsekvenserne af coronasmitten overgår eksempelvis finanskrisen i 2008, terrorangrebene 11. september 2001 og Golfkrigen i 1990erne.
Organisationen forventer, at industrien vil få det bedre i løbet af andet kvartal af 2021, selvom dette dog afhænger af, hvor hurtigt vaccinerne bliver rullet ud.
I det mest optimistiske scenarium vil godt 70 procent af passagerne være tilbage i juni. Den mere pessimistiske forudsigelse lyder, at knap halvdelen af passagerne vil være tilbage på dette tidspunkt.