Energimilliardær og Lego-familie går sammen i kæmpe investering

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Energimilliardæren Henrik Lind satser formue i ny investeringsfond. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Dam Kristensen/Ritzau Scanpix

Godmorgen.

Velkommen til dagens overflyvning over Erhvervsdanmark. Vi begynder med nyheden om et nyt samarbejde:

1
Energimilliardær og Lego-familie satser formue i ny fond

Henrik Lind er blevet milliardær på sit livsværk, energihandelsselskabet Danske Commodities, som han solgte for tre mia. kroner i 2018. Nu satser rigmanden en del af formuen på unoterede aktiver, skriver Børsen.

Af CVR-registret fremgår det, at Henrik Lind investerer i den nye fond Nordic Investment Opportunities (NIO). Bag NIO står bl.a. CIP, der er stiftet af fire DONG-guldfugle og Nordic Real Estate Partners.

Ifølge Børsens oplysninger har Henrik Lind smidt over 500 mio. kroner ind i fonden, der vil kaste penge efter milliardfonde, som investerer i for eksempel virksomheder, infrastruktur og ejendomme. Selv ønsker han ikke fortælle om størrelsen af sin investering, men han mener, at den giver ham adgang til nogle af de bedste forvaltere i verden inden for alternative investeringer.

En af landets absolut mest velhavende familier Kirk Johansen, der har sin formue fra Lego, er blandt de tunge investorer i NIOs første fond, CIV 1.

2
Carlsberg i digitalt kapløb

Slaget om ølkunderne er i høj grad blevet en digital kamp. Hos Carlsberg har man derfor netop udviklet en række værktøjer, der skal gøre livet lettere for bryggerigigantens bar- og restaurantkunder, skriver Finans.

»Den store gevinst ved meget af det analytiske arbejde er, at du kan være utroligt skræddersyet i, hvordan du fokuserer på en enkelt kunde,« siger Nancy Cruickshank, chef for digital transformation i Carlsberg.

Barer og restauranter kan bl.a. få indsigt i kundernes adfærd via en app, der kombinerer 15 forskellige datakilder – herunder vejrprognoser, historiske salgsdata og begivenheder i lokalområdet.

En anden app indeholder videoklip, som kan bruges ved oplæring af nye bartendere. Derudover er Carlsberg i færd med at udrulle en sensor, som kan berette, præcis hvor meget øl der er tilbage i barernes fustager. Men flere konkurrenter ånder den danske koncern i nakken.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Tidligere bankbossers private pengetanke skal dække forlig

Den tidligere ledelse i Amagerbanken – herunder formand N.E. Nielsen – skal hoste op med godt 255 mio. kroner i erstatning til staten. Det sker efter et opsigtsvækkende forlig med statens finansielle oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet, hvor bestyrelsesmedlemmerne selv må til lommerne, skriver Berlingske. Advokat og ekspert Søren Bergenser kalder forliget »usædvanligt« og »udansk«.

»Det er meget sjældent, at sådan noget sker, fordi det er meget usædvanligt, at privatpersoner kan komme op med så mange penge,« siger han.

Selvom der nu er sat punktum i den otte år lange oprydning efter bankens konkurs, så er flere topjurister skuffede over afgørelsen. Her kan du læse mere om, hvorfor de hellere havde set, at sagen var blevet endelig afgjort ved Højesteret.

Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet fremhæver her tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • Ny dag med nye muligheder og nye faldgruber i den fortsatte Brexit-fortælling. Boris Johnson klarede uafgjort i går ved to afstemninger. Der er basalt set (formentlig) opbakning og tilslutning til Brexit. Nu udestår den tidsmæssige dimension. Pundet er let svækket på det uafgjorte resultat.
  • Novozymes offentliggør sit regnskab for tredje kvartal. Brodden af spændingen er taget af efter endnu en førtidig nedjustering og fyringen af Peder Holk. Kommer der nyt frem om den potentielle nye ledelse, og kan det være dagens information?
  • Investorerne træder generelt investeringsvande. I Europa er man forsigtigt afventende på grund af Brexit. I USA er det regnskabssæsonen, der er i fokus. I Asien er det USA-Kina forhandlingerne, som investorerne forholder sig til.

Det sker på markederne

Indeks & udvikling i pct.

Aktier USA

  • S&P 500 -0,4 pct.
  • Nasdaq -0,7 pct.
  • Dow Jones -0,1 pct.

Aktier Asien

  • Nikkei 225: 0,1 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: -0,9 pct.
  • China Shanghai Composite: -0,3 pct.
  • Sydkoreas Kospi: -0,4 pct.

(Indeksværdi klokken 6.20)