En fredag aften blev Thomas og Troels' bryggeri overtaget af kriminelle – og det var let som en leg

Skal du købe et par sko på nettet, kræver det tofaktor-godkendelse. Men har du ikke aktivt valgt et password på virk.dk, kan alle med et NemID på få minutter overtage din virksomhed. Det skete i december for Bryggeriet Æ, og pludselig var der bestilt spiritus for millioner i udlandet.

Troels Schierning Valeur begriber ikke, at det ikke kræver NemID-godkendelse fra den eksisterede ejer at overtage en virksomhed. Eller at de folk, som uretmæssigt overtog hans spiritusvirksomhed i december, havde frit spil i flere dage, fordi Erhvervsstyrelsen var gået på weekend. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Iværksætteren Troels Schierning Valeur sad ved middagsbordet i Svendborg og var i fuld gang med at få noget mad i sine to børn, da der fredag eftermiddag 17. december tikkede en e-mail ind i e-Boks.

Da han først læste den, troede han ikke sine egne øjne. Der stod, at Troels Schierning Valeur ikke længere ejede sin spiritusvirksomhed Æ Spirits ApS.

Nej, i stedet var selskabet nu ejet af en mand ved navn Shena Abbasi fra Haderslev. Ligesom Shena Abbasi også var direktør. En person, Troels Schierning Valeur ikke anede, hvem var.

Han tog straks fat på sin forretningspartner Thomas Malchow-Møller. Sammen står de to bag Bryggeriet Æ i Svendborg, der producerer sodavand under navnet Æblebrus samt gin og icecider.

Thomas Malchow-Møller var også ét stort spørgsmålstegn.

Men den var god nok. Deres spiritusvirksomhed havde med et fingerknips fået både ny ejer og direktør. Samtidig var der blevet oprettet en password-beskyttelse på virk.dk, sådan at hverken de to iværksættere eller deres revisor kunne ændre det tilbage.

Og hos Erhvervsstyrelsen var de gået på weekend.

»Først nægtede jeg simpelthen at tro på, hvad der skete. Man kan da ikke bare gå ind og overtage et selskab? Vi prøvede at ringe til alle mulige som Erhvervsstyrelsen og Digitaliseringsstyrelsen, og vi anmeldte det med det samme til politiet. Men svaret var entydigt, at vi måtte vente til på mandag,« fortæller Troels Schierning Valeur og tilføjer:

»Så det endte med, at vores revisor sagde til os, at nu måtte vi så bare håbe, at de her folk ikke gik ud og tog for mange kviklån inden på mandag eller gik ned til maskinhandleren lørdag og købte en Bobcat på kredit. For de ville have frit spil hele weekenden.«

Bliv direktør på få minutter

Langt fra både Svendborg og Haderslev tikkede der samtidig en e-mail ind i e-Boks hos Victor Lund.

Til daglig er han lektor på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Men som nebengesjæft ejer den vininteresserede lektor et selskab med tilladelse til at importere vin.

Eller, det gjorde han. For ligesom bryggeriet på Fyn blev Victor Lunds selskab VLS ApS fredag eftermiddag 17. december overtaget af samme Shena Abbasi, der pludselig var både direktør og ejer.

At det kunne lade sig gøre at vriste de to selskaber fra deres rigtige ejere skyldes, at ingen af dem aktivt havde oprettet et password på virk.dk.

For modsat eksempelvis netbutikker i Danmark, der siden januar 2021 har skullet have tofaktor-godkendelse for at gøre det sværere for svindlere at misbruge dit betalingskort og dine betalingsoplysninger, skal du som virksomhedsejer selv sørge for at oprette et password.

Har du ikke gjort det, kan alle og enhver med et NemID i hånden på få minutter gå ind og overtage både ledelsen og ejerskabet af selskaber, som de intet har med at gøre. Uanset om det så er en mindre spiritusvirksomhed på Sydfyn eller en børsnoteret milliardkoncern.

I 2016 skete præcis det samme for restaurantkæden Flammen, der blev misbrugt af kriminelle i et svindelnummer udført af en falsk direktør, som forsøgte at sælge falske fakturaer og lease et større antal Apple-produkter.

I 2014 indsatte en 19-årig sig som direktør i Google i Danmark. Her nåede han at svinge et nyerhvervet kreditkort for 630.000 kroner ved blandt andet at indlogere sig på Hotel d’Angleterre og købe stort ind af Gucci-tasker.

Og så sent som i november sidste år satte vi her på Berlingske fokus på begrebet ceo-fraud med en historie om Ballerup-selskabet LumaSense Technologies, hvor en mangeårig chef hoppede på en spektakulær dækhistorie og i et svindelnummer overførte 14 millioner kroner til en konto i Hongkong.

Sidstnævnte form for direktørsvindel, hvor kriminelle udgiver sig for at være en direktør og/eller en anden person, der handler på vegne af en direktør, er blevet så udbredt, at Politiets Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet (LCIK) i 2021 udsendte en advarsel til landets virksomheder om det.

Hvad angår de uretmæssige overtagelser – som tilfældet med Æ Spirits ApS og VLS ApS – udsendte Erhvervsstyrelsen i 2020 en advarsel om, at man havde observeret en række uretmæssige overtagelser af selskaber inden for netop handel med spiritus og tobak.

Her lagde styrelsen vægt på, at det er ulovligt og strafbart, og at man formodede, at ideen var omgåelse af afgiftsbetaling.

Efterlyser mere sikkerhed

Ikke desto mindre havde hverken Troels Schierning Valeur eller Victor Lund i deres vildeste fantasi forestillet sig, at udefrakommende uden videre kunne smide dem ud af deres egne selskaber. Eller hørt om password-ordningen.

»Jeg anede ikke noget om den password-ordning. Og intet ville da være nemmere end at lægge en nemID-godkendelse ind, sådan at hvis denne Shena Abbasi ville overtage min virksomhed, skulle vi lige begge ind og godkende det med NemID,« siger Victor Lund og tilføjer:

»Jeg har lige købt en brugt bil. I den forbindelse overtog jeg den tidligere ejers indregistreringsattest, hvor der står to numre, som skulle tastes ind for at omregistrere den til mig. Hvis ikke jeg havde haft hans indregistreringsattest, kunne jeg simpelthen ikke overtage ejerskabet af bilen fra ham.«

Troels Schierning Valeur mener heller ikke, at det giver nogen mening, at han som ejer af en virksomhed ikke skal bekræfte et ejerskifte med sit eget NemID.

»Og når det så åbenbart er så nemt, som det er i dag, synes jeg simpelthen ikke, det er i orden, at der ikke er en hotline eller et eller andet, man kan ringe til. Også fredag aften,« siger Troels Schierning Valeur.

Skulle Troels Schierning Valeur bag Bryggeriet Æ få lyst til at overtage et hvilket som helst selskab, der ikke aktivt har opsat en passwordbeskyttelse på virk.dk, ved han nu, at det bare kræver et NemID og få klik. Selv har han skyndt sig at få password på begge selskaber bag bryggeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Et lille antal sager

Erhvervsstyrelsen vil ikke udtale sig om den konkrete sag eller stille op til interview. Via e-mail har Berlingske derfor sendt en række generelle spørgsmål.

Erhvervsstyrelsen er blandt andet blevet spurgt, om det virkelig kan passe, at man bare må sætte sig ned og acceptere, at potentielt organiserede kriminelle har kontrol over ens virksomhed i flere dage, hvis man får overtaget virksomheden fredag eftermiddag? Det har styrelsen ikke svaret på.

I en e-mail til Berlingske forklarer Erhvervsstyrelsen, at man har en vigtig opgave i at sikre, at det forbliver nemt og enkelt for danske virksomheder at foretage ændringer i deres registreringer, og at disse nemt kan tilgås af virksomhederne og deres rådgivere.

Derfor er brugen af password frivillig, men Erhvervsstyrelsen opfordrer alle virksomheder til at lave en password-beskyttelse.

Styrelsen oplyser, at der i 2020 blev foretaget cirka 390.000 registreringer i danske virksomheder, hvor der blev gjort indsigelse på godt 1.000. Heraf omtrent 70 indsigelser relateret til egentlig misbrug.

Man ser på sagerne med stor alvor og politianmelder uretmæssige registreringer, skriver Erhvervsstyrelsen. Samtidig lukker styrelsen for den udefrakommendes fremadrettede mulighed for at lave straksregistreringer med sit NemID.

Syv ton whisky – 12 ton vodka

Så snart Troels Schierning Valeur og Thomas Malchow-Møller havde dannet sig et overblik, lagde de advarsler på både Bryggeriet Æs hjemmeside samt Facebook og Instagram, hvor de opfordrede alle til at undlade at handle med Æ Spirits på nogen som helst måde, indtil de igen fik kontrol over selskabet.

Mandag lykkedes det at komme igennem til Erhvervsstyrelsen, som fik smidt Shena Abbasi på porten både hos dem og Victor Lund.

I mellemtiden havde iværksætterne bag Bryggeriet Æ talt med flere advokater uden at få et helt entydigt svar på, om de risikerer at hænge på en regning, hvis der eksempelvis viser sig at være blevet købt en masse på kredit henover weekenden.

Få dage senere ringede Troels Schierning Valeurs telefon. Det var fra skattevæsenet, som ville spørge lidt ind til, om virksomheden havde købt store mængder spiritus for nylig.

»Vi havde hverken købt eller bestilt noget, så hvis der var noget på vej, skulle det bare stoppes så hurtigt som muligt. Det viste sig, at der lå syv ordrer på alt fra syv ton whisky til 12 ton vodka. Ting, der skal betales mindst tre millioner kroner i spiritusafgift af, som vil lande hos os,« fortæller Troels Schierning Valeur.

Tingene var blevet bestilt flere forskellige steder i Polen, Tyskland og Litauen. Og det var sket fredag aften kort tid efter den fjendtlige overtagelse af selskabet.

»Vi har siden forsøgt at skrive og ringe til de her steder, men det virker meget mystisk. Og der har ikke været nogen reaktion. Et af firmaerne ligger for eksempel på en postadresse med 80 andre firmaer. Du har jo ikke lige et destilleri på et kontorhotel. Så vi ved ikke, om det er et stort netværk af falske firmaer, eller hvad der foregår,« siger Troels Schierning Valeur.

Troels Schierning Valeur (billedet) driver Bryggeriet Æ sammen med sin forretningspartner Thomas Malchow-Møller. Det ene af selskaberne bag har tilladelse til at importere spiritus – det var dette selskab, de kriminelle ville have fingre i. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

En mulighed er, at man har forsøgt at få store mængder spiritus ind i landet uden at betale afgift. Alene ordren på 12 ton vodka vil der skulle betales 720.000 kroner i spiritusafgift for.

»Skattemyndighederne har været rigtig forstående og har reageret hurtigt og taget kontakt til de rette myndigheder rundt omkring. Så vi håber, alt er stoppet. Men vi frygter, at der dukker en regning op på for eksempel syv ton whisky, som vi hæfter for, fordi det er købt af vores cvr-nummer. Så kan vi være nødt til simpelthen at lukke virksomheden,« siger Troels Schierning Valeur.

Kan ikke gå stærkt nok med password

Modsat på Sydfyn er Victor Lund ikke bekendt med, at den eller de, der stod bag overtagelsen af hans virksomhed, nåede at foretage sig noget, inden det blev lavet om igen.

»Jeg har kun tilladelse til at importere vin, og der er ikke nær så mange penge at snyde med, hvad angår afgifter i forhold til spiritus. Måske har de ville bestille noget vin med mit selskab på et senere tidspunkt. Men min frygt går mest på, om der for eksempel pludselig ringer en bilforhandler og gerne vil have penge for en bil, som mit selskab viser sig at have købt,« siger Victor Lund.

Vicepolitiinspektør i Syd- og Sønderjyllands Politi Christian Østergård bekræfter, at sagen er blevet anmeldt, og at man har indledt en efterforskning. Med henvisning til at sagen er under efterforskning, vil politiet ikke gå i detaljer med den konkrete overtagelse af Æ Spirits ApS og VLS ApS.

»Vi skal i sådan nogle sager her finde ud af, hvem der reelt står bag. Den, der bliver indsat, kan være en stråmand af den ene eller den anden art. Og så skal vi kigge på, hvilken del af straffeloven det går ind under,« siger Christian Østergård.

Vicepolitiinspektøren nævner, at det kan være straffelovens paragraf 263 om uberettiget at skaffe sig adgang til en andens datasystem, der skal i brug. Det kan resultere i halvandet års fængsel. Det kan også gå ind under straffelovens paragraf 293 om brugstyveri, hvor man uberettiget hindrer en anden i helt eller delvis at råde over ting.

Christian Østergård opfordrer alle virksomheder til at få oprettet et password på virk.dk.

»Det skulle gerne have været gjort i går, det kan simpelthen ikke gå stærkt nok. Ellers kan man ende i en sådan situation her. Og det skal være et ordentligt password, ikke 123456, som var det mest brugte password i 2020,« siger Christian Østergård og tilføjer:

»Vi skal nok efterforske tingene, når der sker noget, men vi kan ikke efterforske og straffe os ud af problemet. Det er bedre at forebygge end at helbrede, så ledelsen i enhver virksomhed bør sætte det på dagsordenen.«

Berlingske har ad flere veje forsøgt at komme i kontakt med Shena Abbasi for at spørge ham, hvorfor han overtog selskaberne mod de rigtige ejers vilje? Om han blot er stråmand? Hvem der i givet fald reelt står bag de store spiritusbestillinger? Og hvad planen egentlig gik ud på? Det er ikke lykkedes.

Både Æ Spirits ApS og VLS ApS er i dag beskyttet med password på virk.dk.