En afsporet togfusion kan torpedere Vestagers håb om EU-topjob

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

EU-s konkurrencekommissær Margrethe Vestager afviste tidligere på måneden en fusion mellem franske Alstom og tyske Siemens togforretninger.  Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN

Godmorgen!

Ikoniske jeans, en grim konkurrencesag og en mislykket togfusion, der kan få store konsekvenser for en dansk EU-kommissær. Vi skal vidt omkring i dagens kig på de store nyheder fra dansk og udenlandsk erhvervsliv.

1
»Der var en modvilje fra Falck fra begyndelsen af projektet«

En kritisk rapport om ambulanceredderes psykiske helbred blev modarbejdet og i sidste ende forsøgt stoppet af Falck og 3F. Det fortæller en psykolog, efter at fagforeningen og Falcks parløb har været genstand for kritik i kølvandet på forrige uges afgørelse fra Konkurrencestyrelsen om Falcks rolle i en konkurrents konkurs.

Det skriver Berlingske Business.

Det var psykolog Pernille Andrés Blidsøe, der i løbet af foråret og sommeren 2013 brugte måneder i ambulancer og på stationer for at undersøge de psykiske påvirkninger, som Falck-reddere fik af arbejdet.

»Der var en modvilje fra Falck fra begyndelsen af projektet, og undervejs blev der også opbygget en modstand internt i 3F. Til sidst var de enige om, at rapporten skulle parkeres i skuffen,« fortæller hun i dag, lidt mere end fem år senere.

Den endelige rapport rejste en alvorlig kritik af Falck såvel som 3F og fastslog, at en lang række organisatoriske forhold i Falck stressede redderne, ligesom øvrige arbejdsforhold blev sat under kritisk lup.

Rapporten blev udarbejdet på et tidspunkt, hvor Falck var under et markant pres i forbindelse med en række centrale udbud af ambulancedriften i flere regioner rundt omkring i landet. Indholdet af rapporten ønskede hverken Falck eller 3F, at offentligheden eller redderne fik kendskab til, fortæller Pernille Andrés Blidsøe i dag. Læs artiklen her.

2
Vestagers håb om topjob kan blive kørt over

Det skulle have været en fusion af enorme dimensioner, der ville have skabt verdens næststørste togproducent med en årlig omsætning på over 100 mia. kr. De to industrigiganter, tyske Siemens og franske Alstom, har arbejdet i årevis på at fusionere deres to forretningsenheder.

Fusionsdrømmene blev dog punkteret af EUs danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der frygtede, at sammenlægning ville have resulteret i højere priser på blandt andet signalsystemer.

Presset fra toppen af Tyskland og Frankrig har været stort og ret usædvanligt, men EU-Kommissionen har holdt fast. Den tysk-franske drøm om at skabe en toggigant blev afvist af kommissæren tidligere på måneden.

Ifølge Financial Times kan den beslutning nu koste Margrethe Vestager et potentielt topjob i EU. Hun har tidligere været nævnt som en mulig ny præsident for EU-kommissionen, men det kræver solid opbakning fra både Tyskland og Frankrig. Ifølge Financial Times' kilder tæt på den proces, der er i gang for at finde kandidater til EUs topjob, var denne fusion så vigtig for de to europæiske landes toppolitikere, at det har skadet hendes muligheder for at sikre sig et job i toppen af EU.

»Det er en skam,« siger en kilde til Financial Times om Vestagers chancer.

Læs hele Financial Times-artiklen her.

3
Legendarisk buksefirma er på vej på børsen

Levi Strauss & Co., koncernen, der oprindeligt opfandt »blue jeans«, er på vej til at blive børsnoteret. Onsdag bekræfter selskabet flere måneders spekulation og melder sig officielt klar til en notering i New York.

Det skriver Ritzau Finans.

Levi Strauss, der producerede de første par blå cowboybukser tilbage i 1873, har hyret stort set alle de største investeringsbanker i USA, fra JPMorgan og Goldman Sachs til Bank of America og Morgan Stanley, til at bistå med børsnoteringen.

Ejerne af Levi Strauss & Co. håber, at markedet vil værdisætte selskabet til op mod 5 mia. dollar, og man vil sælge nye aktier for mellem 600 og 800 mio. dollar, ifølge kilder med kendskab til sagen, skriver Financial Times. Pengene skal anvendes i driften som arbejdskapital.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

4
S-udspil rammer hårdest på landet

Socialdemokratiets udspil til en ny pensionsreform vil ramme landkommunerne hårdest og trække Danmark endnu mere skævt rent økonomisk.

Det skriver Berlingske Business.

Andelen af personer, som vil kunne gøre brug af en differentieret pension, vil være størst i kommunerne uden for de store byer. Kommuner, som i forvejen er ramt af afvandring af unge, risikerer derved at få en endnu større mangel på arbejdskraft, hvis ideen med den lavere pensionsalder for nedslidte går igennem.

Det fremhæver professor i økonomi på Aarhus Universitet, Bo Sandemann Rasmussen, og cheføkonom i Nykredit, Tore Stramer. Det sker på baggrund af beregninger for befolkningen i landets 98 kommuner, som Berlingske har udarbejdet med tal fra Danmarks Statistik.

Som bekendt går Socialdemokratiets udspil ud på, at nedslidte fra visse faggrupper skal have ret til at gå på pension efter et vist antal år på arbejdsmarkedet.

Forelagt tallene er Bo Sandemann ikke i tvivl om, at Socialdemokratiets udspil vil gøre ondt på den økonomiske vækst i landkommunerne og de mindre kommuner.

»Uanset om man ser det i dag eller om 20 år, er billedet det samme. Der vil være en større andel af ældre i landkommunerne end i de større byer. En differentieret pensionsalder vil derfor bare gøre et svært problem for landkommunerne endnu sværere,« siger Bo Sandemann.

Det bør investorerne holde øje med i dag:

Seniorstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, vil i dag holde øje med følgende tre ting.

  • På datafronten får vi BNP-tal for fjerde kvartal for euroområdet og Tyskland. Det er interessant, fordi de svage data fra Europa giver investorerne panderynker. Hvor der er en del midlertidige forklaringer på, f.eks. hvorfor de tyske data har set svagere ud det seneste halve år, så bør disse effekter begynde at vende rundt. Vi vurderer, at meget af svagheden i Europa skyldes svagheden i det globale opsving, herunder efterspørgslen fra Kina. Det er stadig vores forventning, at dette stabiliseres i de kommende måneder.
  • I dag bliver ikke lige så interessant på Brexit-fronten som tidligere ventet. Det britiske parlament skal nemlig stemme om forskellige forslag om Brexit, men de helt interessante afstemninger er blevet rykket til 27. februar, hvor britiske premierminister Theresa May senest har rykket afstemningen om sin udtrædelsesaftale til. Det skal ses i lyset af slutningen af januar måned, hvor hendes forslag blev nedstemt med et historisk stort flertal. May er særdeles presset på tiden, hvis hun skal nå at få en aftale i stand inden udgangen af marts.
  • Fra USA får vi en række nøgletal, blandt andet decembers detailsalg, efter at disse tal har været udskudt pga. den delvise nedlukning af den offentlige sektor. Samlet set signalerer amerikansk økonomi stadig robusthed sammenlignet med andre steder i verden.

Markederne torsdag morgen

De asiatiske aktiemarkeder holder lav profil torsdag. Investorerne hænger fast i forventning om en vis fremgang i de seneste kinesisk-amerikanske handelsforhandlinger i forbindelse med rapporter, der indikerer, at Det Hvide Hus vil forlænge fristen for en aftale.

Nikkei 225 +0,1
Topix +0,1
Hongkongs Hang Seng -0,4
China Shanghai Composite -0,3
China CSI 300 -0,2
Taiwan Taiex 0,0
Sydkoreas Kospi -0,1
Indiens BSE Sensex -0,4
Singapores STI -0,1
Sydney ASX 200 0,0