Elon Musk var en af de mange kendisser, der promoverede kryptovaluta. Nu sender et af markedets ofre gigantisk krav

Mange kendisser har tjent godt på at promovere forskellige typer af kryptovaluta. Men midt i markedets hidtil største krise, rammer det nu stjernerne i form af store krav om at dække tabene.

Elon Musk har før fortalt, at han både har købt bitcoin, dogecoin og ethereum – alle kryptovalutaer. På billedet ses symbolet for dogecoin: en hund af racen shiba inu. Arkivfoto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et tweet fra verdens rigeste mand er ikke uden betydning.

Allerede i 2019, da Tesla-topchef og grundlægger af Space X, Elon Musk, delte sine tanker om den mindre kryptovaluta dogecoin, satte det fut i forventningerne til den digitale mønt.

Tre år senere bliver han nu sagsøgt for ikke mindre end 258 milliarder dollar, fordi han, ligesom andre prominente kendisser, beskyldes for at have været med til at pumpe prisen på forskellige kryptovaluta i vejret.

Det skriver flere internationale medier som Bloomberg, The Daily Mail og Reuters.

Efter at kryptovalutaer i en periode steg og steg i værdi, oplever investorer nu en voldsom nedtur, eftersom markedet i de seneste måneder har taget store dyk.

Og derfor kræver flere af markedets ofre nu penge tilbage fra dem, de mener er skyld i, at markedet er blevet blæst op – heriblandt Elon Musk og realitystjernen Kim Kardashian, der også står bag flere virksomheder.

Det er en amerikansk dogecoininvestor, Keith Johnson, der har sagsøgt Elon Musk for det astronomisk høje beløb, fordi han mener, at Musk har været med i et såkaldt pyramidespil for at puste værdien på dogecoin kunstigt op.

Betegnelsen dækker blandt andet over, når nogen stiller en stor værdi i sigte for en investering uden at have en valid grund til det.

Både i 2019 og 2020 steg værdien af dogecoin, hvilket ifølge Economic Times kan spores direkte til de gange, Elon Musk har tweetet om valutaen. Gennem årene har han blandt andet skrevet, at dogecoin havde stort potentiale og var en legitim investering.

Men spoler man tiden frem til i dag, blev dogecoin tidligere på måneden handlet til fem amerikanske cent, hvilket er et fald på 67 procent alene i år. Det er altså et fald, der lægger sig i rækken af nedture under den kryptokrise, der lige nu har fat om markedet.

Især i USA betyder det, at helt almindelige mennesker mister mange penge.

Tag bare bitcoin, der i efteråret 2021 var 66.000 dollar værd og nu står til omkring 20.000 dollar. Eller en anden kryptovaluta, etherum, der samme efterår var godt 5.000 dollar værd og nu står til godt 1.000 dollar.

»Hollywoodiseringen«

Elon Musk er blot endnu en af de kendte profiler, der er kommet i modvind efter at have anbefalet investeringer i kryptovaluta.

Efterhånden har så mange amerikanske kendisser reklameret for kryptovaluta, at tendensen kaldes en »hollywoodisering« af kryptovaluta i flere medier.

Under dette års Super Bowl, den stort anlagte finale i amerikansk fodbold, tonede skuespiller Matt Damon frem i en reklame, hvor han opfordrede folk til straks at købe bitcoin.

Kim Kardashian er en af de mange kendisser, der har promoveret en kryptovaluta. Her ses hun til Met Gala i New York, der blev afholdt i maj 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Evan Agostini/Ritzau Scanpix (Arkivfoto).

Også stjerner som rapperen Snoop Dogg, skuespilleren Reese Witherspoon og NFL-stjernen Tom Brady har været med i de mange reklamer.

Og i januar blev blandt andre Kim Kardashian og boksestjernen Floyd Mayweather ligesom Elon Musk sagsøgt for at have promoveret ethereum max, som også er en form for kryptovaluta, skrev BBC.

Folkene bag ethereum max har hævdet, at de bruger deres reklamer til at udbrede kendskabet til firmaet, og at folk derefter selv skal researche, inden de tager en beslutning. Alligevel steg værdien af valutaen ifølge BBC 1.300 procent i forhold til dens oprindelige pris, hvorefter den faldt kraftigt blot en måned senere.

Elon Musk virker ikke til tage stævningen særlig tungt. Få dage efter at det kom frem, at han var blevet sagsøgt for de mange milliarder dollar, tweetede han, at han fortsat ville støtte dogecoin.