Elon Musk løfter sløret for nye Tesla-modeller

Verdens største bilfabrik er nu åbnet i Texas, og her kom Tesla-topchefen med nyt om kommende biler.

Tesla-topchef Elon Musk siger, at firmaet går ind i en ny fase. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rebecca Cook/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske storproducent af elbiler, Tesla, gør klar til at sende helt nye modeller ud på vejene.

Det afslørede den 50-årige topchef, multimilliardæren Elon Musk, da han torsdag indviede en ny Tesla-fabrik til 1,1 milliarder dollar (7,5 milliarder kroner) uden for Austin i den amerikanske delstat Texas.

»Vi går virkelig nu ind i en ny fase af Teslas fremtid,« sagde Elon Musk, som tidligere på ugen købte sig ind i det sociale medie Twitter med en aktiepost på 9,2 procent, hvilket gjorde ham til den største aktionær i selskabet.

Samtidig lod han forstå, at en »dedikeret«, selvkørende taxi med »et futuristisk udseende« er på vej – uden at han dog satte tid på, hvornår den er klar.

»Massiv skala. Fuldt selvkørende. Der vil komme en dedikeret robottaxi,« sagde Elon Musk, der var iført sort cowboyhat og solbriller.

Så kan det ikke blive mere amerikansk: En gigantisk cowboystøvle står placeret uden for Teslas nye gigafabrik i Texas, som åbnede torsdag i overværelse af topchef Elon Musk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Susanne Cordeiro/AFP/Ritzau Scanpix.

Han har tidligere flere gange lovet selvkørende biler, men det er ikke hidtil sket inden for de tidsrammer, som han har talt om. I 2019 sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters, at robottaxier uden et menneske bag rattet ville være tilgængelige på det amerikanske marked i 2020, og i januar i år sagde Elon Musk, at han ville blive »chokeret«, hvis Tesla ikke i år kunne stille med selvkørende biler, som er sikrere end biler ført af mennesker.

Tesla vil i 2023 påbegynde produktionen af såvel sin forsinkede Cybertruck som af en menneskelignende robot, kaldet Optimus. Cybertrucken, som er elektrisk pickup i firkantet, futuristisk design, skulle have været sat i produktion i 2021.

Teslas Cybertruck skal sættes i produktion i 2023, siger topchef Elon Musk. Her vises en model frem på Manhattan i New York i maj 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeenah Moon/Reuters/Ritzau Scanpix.

22. marts i år åbnede Tesla sin nye kæmpefabrik i Grünheide uden for Brandenburg ved Berlin. Her er det meningen, at den – fuldt udbygget og med 12.000 ansatte – hvert år skal producere 500.000 Tesla-biler af typerne Model Y og Model 3. Derudover skal der produceres battericeller på fabrikken.

Fabrikken i Austin er ifølge Elon Musk den største i verden. Dens areal svarer til tre gange det amerikanske forsvarsministerium, også kendt som Pentagon på grund af sin form.

Analytiker Dan Levy fra Crédit Suisse forventer ifølge den amerikanske finansavis Wall Street Journal, at de to Tesla-fabrikker i Austin og Grünheide i år tilsammen vil kunne levere omkring 120.000 Model Y-biler. Til sammenligning producerede Tesla i 2021 i alt 930.000 biler på fabrikker i Californien og Shanghai i Kina.

I alt ventes Tesla i 2022 at producere omkring 1,5 millioner elbiler.

Tesla flyttede i 2021 sit hovedkvarter fra Palo Alto i Californien til Austin i Texas.

Bildele ligger klar til kommende Teslaer på den nye gigafabrik i Austin i den amerikanske sydstat Texas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Suzanne Cordeiro/AFP/Ritzau Scanpix.