Eksploderende dataforbrug presser mobilnettene

Hvert år frem til 2020 vil den mobile datatrafik vokse med 40 procent, og samtidig vokser forventningerne til og kravene om bedre forbindelser i et tilsyneladende uendeligt kapløb. Danmark ligger godt med, men vi skal passe på ikke at blive hægtet af, siger den svenske mobilgigant Ericsson.

De har virkeligt travlt, alle sendere og modtagere på landets mobilmaster, og der er kun mere pres på fremover. Datatrafikken vokser og vokser. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere

Det er ikke slut. Slet ikke. Faktisk er der ingen udsigt til, at det slutter. Datatrafikken på verdens mobilnet eksploderer i disse år og vokser med 40 procent hvert eneste år. Det kræver milliardinvesteringer for at sikre, at der er kapacitet nok og ingen trafikpropper, for snart vil også f.eks. selvkørende biler skulle bruge en forbindelse.

750 petabyte - eller 750 millioner gigabyte - suser lige nu gennem de europæiske mobilnet hver måned, men med stadig flere smartphonetelefoner og tavle-PCer i brug og til stadig lavere priser vil mobiltrafikken i Europa i 2020 være på hele 6.250 millioner gigabyte. Især film og TV set over Internet gennem mobilforbindelsen sikrer den massive stigning.

Mindre udstyr - flere data

Det fremgår af en af de største kortlægninger af mobillandskabet, »Ericsson Mobility Report«, som verdens største leverandør af netværksudstyr, svenske Ericsson, offentliggør onsdag. Rapporten kommer to gange om året. 40 procent af verdens mobiltrafik suser gennem Ericssons udstyr.

Ericsson har i forhold til sin seneste halvårsrapport nedjusteret forventningerne til antallet af mobilabonnementer i verden i 2020 fra 9,2 milliarder til 9,2 milliarder. Også antallet af mobile bredbåndsabonnementer er sat ned, fra 8,4 milliarder til 7,7 milliarder. Til gengæld er forventningerne til dataforbruget i 2020 skruet i vejret. For et halvt år siden var forventningen, at en smartphone om måneden ville bruge 3,5 gigabyte; nu er buddet 4,9 gigabyte. Også på PCer og tavle-PCer er forventningerne nu højere, for skærmstørrelsen har betydning, og tavle-PC-brugere ser 50 procent mere film end den gennemsnitlige, mobile bredbåndsbruger.

Omkring 450 millioner europæere havde ved udgangen af 2014 en smartphone, men med udgangen af 2020 vil antallet være næsten fordoblet til 830 millioner. 45 procent af alle telefoner i brug er lige nu smartphonetelefoner i Europa. Det vil stige til 70 procent i 2020.

Film er trækplasteret

»En af grundene til, at vi bliver ved med at se en eksplosion i trafikken, er, at teknologierne er blevet harmoniseret og standardiseret. Smartphoneudbredelse har accelereret denne udvikling yderligere, og i 2020 vil 70 procent af verdens befolkning eje en smartphone. Dette sammen med bedre skærmopløsning, større skærme og billigere tariffer gør, at først og fremmest YouTube driver videotrafikken frem. 60 procent af al mobil datatrafik kommer fra video. Det giver industrien store udfordriger med hele tiden at finde nye, innovative måder at transmittere de store datamængder på til priser, som forbrugere er villige til at betale,« siger Jørgen Alsing, administrerende direktør for Ericsson i Danmark.

Det kræver store investeringer i mobilnet og infrastrukturen, der skal flytte de stadig større datamængder rundt på en effektiv måde. Og priskrigen blandt mobilselskaberne har været barsk og dyr, hvorfor flere og flere selskaber slår sig sammen eller bliver købt op, navnlig i Vesteuropa.

»Forventningerne fra brugerne er benhårde: For en fast, månedlig afgift vil de have mere og mere data hver eneste måned. Det er naturlove, som branchen har svært ved at følge med i. Det kræver mere og mere udstyr og mere og mere effektivt udstyr,« siger Jørgen Alsing.

Det kan holde i nogle år

Hvor store investeringer skal der til? Alle store, danske teleselskaber har jo lige opgraderet deres mobilnet. Hvor længe holder de?

»De holder i år og nogle år frem. Der sker konstant mindre udviklinger af 4G/LTE, så kapaciteten kan øges gennem mindre investeringer, men som altid kommer man til et punkt, hvor der ikke kan drives mere ud. Og her kommer så 5G-mobilnettet til. Vi forventer, at de første 5G-net vil være i brug i 2020. Det kræver massive milliardinvesteringer i nettene, men det kræver også nye telefoner, der kan håndtere 5G,« forklarer Ericsson-direktøren.

5G-mobilteknologien er ikke alene hurtigere til at få data frem (og tilbage) uden nævneværdige forsinkelser - en spillefilm i 3D-topkvalitet vil kunne hentes på seks sekunder mod seks minutter på 4G-nettet. Kapaciteten ventes også at blive mellem 100 og 1.000 gange højere end på 4G-nettet. 5G-nettet bliver afgørende for skabelsen af »Tingenes Internet«, hvor millioner og atter millioner af dimser og dingenoter kobles på nettet, der også leverer styresignalerne til de selvkørende biler, så de ikke kører galt.

Skandinavien bliver overhalet

Vil mobilnettene af i dag kunne holde, indtil vi er klar til 5G?

»Teknologisk, ja, men der vil stadig være behov for at øge kapaciteten gennem mere computerkraft i transportnettet og større fysisk kapacitet i radionettet gennem en gradvis udbygning. Vi er sådan set meget godt med i Danmark, men hvor Danmark og Skandinavien historisk er vant til at være ekstremt langt fremme, så har Nordamerika de seneste to-tre-fire år taget et gigantisk spring fremad og på visse områder overhalet Skandinavien og Nordeuropa. Dataforbruget på smartphones i Nordamerika er dobbelt så stort som i Europa,« siger Jørgen Alsing.

Kan vi ikke bare være ligeglade med det, hvis vi er tilfredse med, hvad vi har?

»Jo, det kunne vi godt, men hvis man tror på, at brugen af ny mobilteknologi er et vigtigt parameter for samfundsudviklingen, skal man måske ikke være fuldstændigt ligeglad. Forskellige industrier bruger jo teknologien til at udbyde tjenester eller skabe mere værdi eller blive mere effektive. Så man kan da godt være en smule bekymret over, om rammebetingelserne i Damark, Skandinavien og Nordeuropa er i orden, så vi også fremadrettet kan være førende og få de gode industrier og de slutbrugere, som følger af det,« mener han.

Bedre udnyttelse af asfalten

Men der er vel stort set ikke noget i dag, som vi ikke kan?

»Hvis f.eks. selvkørende biler er en vision, som man tror på, er forudsætningen, at vi langt hurtigere og bredere får gang i teknologier som 5G. Det vil også gøre landtransport med lastbiler langt mere effektiv, fordi man kan pakke flere tons pr. meter asfalt i stedet for at blive ved med at udbygge motorvejsnettet. Men det kræver ekstremt store datamængder og en meget lille forsinkelse. Begge dele kan 5G klare,« siger Ericsson-direktøren.

Ericsson forventer, at 26 milliarder dimser og dingenoter - køleskabe, lamper, selvkørende biler, termostater og meget, meget mere - i 2020 vil være koblet til Internet og dermed bidrage til datatrafikken i det såkaldte »Tingenes Internet«.

 

LÆS MERE