Eksperter opfordrer banker: Lad almindelige kunder være i fred

Den første bank er brudt igennem barrieren til minusrenter på bankkunders indlån, og flere tegner til at følge efter. Men bankeksperter løfter en advarende pegefinger.

Som den første danske bank indfører Jyske Bank med Anders Dam i spidsen negative renter for kunder med over 7,5 mio. kroner på kontoen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Før i tiden var det uhørt og urealistisk, at private skulle betale for at have penge stående i banken. Ja, fuldstændig utænkeligt.

Nu er billedet vendt på hovedet, efter at Jyske Bank som det første danske pengeinstitut vil tage penge for at opbevare velhavende privatkunders kontante formuer. Mindst en anden bank, Ringkjøbing Landbobank, er langt fremme i overvejelserne om at gøre det samme.

Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank, afviser ikke, at privatkunder med mere beherskede formuer også kan risikere en indlånsrente under nul.

»Jeg håber det ikke, men jeg kan ikke love det,« siger Jyske Bank-topchefen.

Men bankeksperter advarer stærkt imod at brede de negative renter ud til almindelige bankkunder med gennemsnitlige formuer.

»Det vil være problematisk, hvis de danske banker går skridtet videre og indfører negative renter for helt almindelige kunder. Faren er, at danskerne begynder at spekulere i kontanter,« siger Jesper Rangvid, professor i finansiering på Copenhagen Business School (CBS).

Danskernes indlån i bankerne lå på 931 mia. kroner i juni 2019, hvilket svarer til omkring 200.000 kroner for hver eneste voksne dansker. Ifølge Jesper Rangvid er størrelsesordenen af det gennemsnitlige beløb så lille, at danskerne vil kunne finde på at hæve kontanter og gemme dem under hovedpuden for at slippe for at betale negative renter.

»Vi ved fra forskningen, at det har en psykologisk effekt, om afkastet er positivt eller negativt. Det har rent faktisk en betydning for folk, selv om det måske økonomisk set kan være mindre beløb, de skal betale. At man for eksempel går fra nul til minus 0,1 pct., har en større betydning for folk, end hvis man går fra 0,1 til nul pct., selv om effekten økonomisk er den samme,« siger Jesper Rangvid.

»En dødssejler«

Fra 1. december i år indfører Jyske Bank negative renter for private kunder, der har mere end 7,5 mio. kroner stående. Jesper Rangvid mener, at det er fair, at både velhavende privatkunder og virksomheder skal betale for at have penge stående, fordi den enkelte kunde kan være til stor omkostning for banken. Den skal nemlig betale 0,65 pct. for at placere en del af sine penge i Nationalbanken, og derfor er det en underskudsforretning for den at passe på dine penge – selv til en rente på et rundt nul.

Men bankerne kan altså gå for langt, hvis de sender regningen for negative renter videre til almindelige danskere, mener Jesper Rangvid.

»I så fald risikerer bankerne at spænde ben for det kontantløse samfund, som blandt andet har betydet, at det er blevet nemmere at betale. Hvis flere danskere vælger at gemme penge derhjemme, kan jeg for eksempel godt være bekymret for, om nogle vil miste den opsparing, som de har gemt i hovedpuden som følge af, at der vil komme flere hjemmerøverier,« siger han.

Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, er enig i, at bankerne »risikerer at skræmme kontanter ud i samfundet igen«.

»Det er en dødssejler at give almindelige private kunder negative renter. Jeg tror slet ikke på, at bankernes meget profitable forretningsmodel over for private på nogle måder kan holde til, at almindelige privatkunder får negative renter,« siger Lars Krull.

Banker lurer på negative renter

Mens bankdirektør Jørn Nielsen fra Ringkjøbing Landbobank siger, at negative renter er »et naturligt træk, i betragtning af hvordan renten har udviklet sig«, så er flere andre banker mere afventende.

Lars Petersson, adm. direktør i Sparekassen Sjælland-Fyn, afventer mødet, før han træffer en afgørelse om negative renter til kunderne.

»Vi afventer det meget vigtige møde i Den Europæiske Centralbank 12. september og Nationalbankens reaktion på det. På baggrund af det vil vi tage bestik af situationen. Det tyder på, at ECB nedsætter renten med måske helt op til 20 punkter, (0,2 procentpoint, red.), og der er desuden rygter om andre stimulanser til markedet,« siger han.

Nykredits topchef, Michael Rasmussen, konstaterer, at de negative renter udfordrer bankernes forretningsmodel. Men foreløbig ser han tiden an og har svært ved at se for sig, at »hr. og fru Hansen betaler negative renter på almindelige lønkonti i Nykredit«.

Jyske Banks træk får ikke umiddelbart Danske Bank til at foretage sig noget, og Nordea kunne ikke tirsdag svare på, om banken vil eller overvejer at indføre negative renter.