Endnu en bank pønser på minusrente

Jyske Bank har slået fast, at velhavende kunder kan forvente en minusrente på store indlån. Nu melder endnu en bank, at den arbejder med et tilsvarende modtræk til de historisk lave renter i verden.

Ringkjøbing Landbobank. arbejder med at indføre negative renter for store formuer. Men der er endnu ikke trykket på knappen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Alene at give et rundt nul i rente på indlån koster banker penge. De skal betale for at placere pengene i Nationalbanken, og Jyske Bank var tirsdag morgen den første til at varsle minusrenter på formuer over 7,5 mio. kroner.

Nu er mindst en anden bank langt fremme med planer om på tilsvarende vis at indføre negative renter for velhavende kunder.

Det er den vestjyske velhaverbank Ringkjøbing Landbobank, hvor bankdirektør Jørn Nielsen siger til Berlingske:

»Det er et naturligt træk i betragtning af, hvordan renten har udviklet sig. Om man kan lide det eller ej. Vi overvejer tingene og kigger på det, men formentlig ser vi også negative renter til kunder med meget store indlån. Men vi drøfter lige praktikken, inden vi gør noget. Det er den retning, vi ser i, og vi skal lige finde ud af, hvordan vi skal gøre det.«

Blandt andre bankerne venter på det næste rentemøde i den europæiske centralbank, ECB, den 12. september, hvor der forventes en rentesænkning med måske helt op til 0,2 procentpoint og måske yderligere tiltag til at presse renten ned.

»Der er en forventning til en nedsættelse af renten fra ECB den 12. september. Det er allerede inddiskonteret, og der skal komme en stor overraskelse den 12., hvis det skal ændre sig,« siger Jørn Nielsen.

Lars Petersson, adm. direktør i Sparekassen Sjælland-Fyn, afventer mødet, før han træffer en afgørelse om negative renter til kunderne.

»Vi afventer det meget vigtige møde i ECB den 12. september og Nationalbankens reaktion på det. På baggrund af det vil vi tage bestik af situationen. Det tyder på, at ECB nedsætter renten med måske helt op til 20 punkter, (0,2 procentpoint, red.) og der er desuden rygter om andre stimulanser til markedet,« siger han og påpeger, at indskudsrenten i Nationalbanken har stor betydning.

Lars Petersson kan dog ikke se for sig, at almindelige bankkunder får negative renter på indlån.

»Nu så vi, at Jyske Bank tog skridtet, og det kræver et vist mod. Det vil jeg gerne kvittere for, og nu kan vi få en debat om det. Vi har sagt, at det er en uholdbar situation - men vi ser ikke for os, at almindelige bankkunder skal have minusrenter,« siger han.

Nykredits topchef, Michael Rasmussen, konstaterer, at de negative renter udfordrer bankernes forretningsmodel.

»Det er sket en del i løbet af de seneste par måneder. For ikke så lang tid siden troede vi, at renten skulle op, og nu er alle enige i, at den skal ned. Jeg ser tiden an. Men jeg har stadigvæk svært ved at se hr og fru Hansen betaler negative renter på almindelige lønkonti i Nykredit,« siger han.

Michael Rasmussen forventer store udsving i renten i den kommende tid.

»Der skal ikke så mange ting til for, at markederne bevæger sig, og det er et udtryk for usikkerhed og nervøsitet for vækstudsigterne rundt om i verden. Den bekymring deler jeg også. På den måde er de lave renter et udtryk for, at markederne er nervøse for, hvad der sker omkring os,« siger han.

Danske Banks pressechef oplyser, at Jyske Banks tiltag ikke »giver anledning til ændringer«, og han henviser til tidligere udtalelser til Bloomberg fra bankens finansdirektør Christian Baltzer. Han mener, at negative renter på privatkundernes indlån kan skabe problemer i forhold til arbejdet mod et kontantløst samfund.

»At gøre det kan have negativ indvirkning på samfundet, herunder risikoen for at kunderne hæver flere indskud kontant,« sagde han til Bloomberg.

Bankernes indlånsrente i Danmarks Nationalbank er minus 0,65 pct., og danske banker taber derfor penge på et eventuelt indlånsoverskud. Den var kortvarigt nede på minus 0,75 i 2015, men ellers er det det laveste niveau nogensinde.