Eksperter: Muligt Parken-salg kan gå alle veje for FCK

Fodboldklubben FCKs redningskrans ryger, hvis Parken Sport & Entertainments potentielt nye ejere splitter sports- og underholdningskoncernen op i flere mindre dele. Omvendt kan frasalg byde på kapitalindsprøjtning til fodboldklubben.

Selv om FCK i mange år har klaret sig godt sportsligt og høstet mesterskaber på stribe, har de også haft glæde af at være en del af et konglomerat. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Mandag kom det frem, at udenlandske investorer med den store amerikanske investeringsfond Fortress i ryggen har set sig lun på Parken Sport & Entertainment og i denne uge vil præsentere et købstilbud for selskabets bestyrelse.

Ifølge InsideBusiness er det investorernes plan at sælge aktiviteter fra, herunder badelandet Lalandia og kontorejendommene på Østerbro, for i stedet at koncentrere sig om FC København og nationalarenaen Parken.

Og det er en plan, som kan gå alle veje for FCK, lyder det fra eksperter.

»På et sportsplan kan det betyde, at der kommer nogen, som er villige til at investere nogle flere penge, og som med deres erfaring vil prøve at løfte klubben til et højere niveau,« siger Jesper Jørgensen, der er ekspert i fodboldøkonomi og partner i Deloitte.

Han henviser til, at Fortress forvalter aktiver for mere end 270 mia. kr. og blandt andet styres af den fodboldglade rigmand Wes Edens, der sidste sommer købte sig ind i den engelske traditionsklub Aston Villa.

At FCK er en del af konglomeratet Parken Sport & Entertainment er usædvanligt i Danmark, fordi de fleste andre klubber bliver drevet som rene fodboldklubber, og det har ifølge Jesper Jørgensen historisk været en fordel for klubben.

»Der er ingen tvivl om, at de mange forretningsben har betydet, at det har været nemt at få folk til at investere i Parken, og man har fået skabt sig et kapitalgrundlag, som man ellers ikke ville have fået og dermed en finansiel muskel, man kunne udvikle fodbolddelen med og købe spillere for,« siger han og peger på, at man nu har høstet de synergier, der var.

»Der er ikke synergier længere, og FCK har de seneste 12 år været en del af europæisk fodbold og er sportsligt set en mere stabil forretning end nogensinde. Der har selvfølgelig været underskud enkelte år, men hvis man kan sikre sig finansiering og får en investeringskraft, så er det bedre at skille tingene ad,« siger han.

Ekspert: Frasalg kan svække FCK

Hos Rasmus K. Storm, der er analyse- og forskningsleder ved Idrættens Analyseinstitut, er analysen i stedet, at et frasalg af Lalandia og erhvervsejendommene kan svække FCK.

»Historisk har Parken brugt virksomhedens andre aktiviteter til at understøtte fordboldforretningen, så hvis de bliver solgt fra, står fodboldklubben økonomisk mere spinkelt. Det kan svække FCK og f.eks. muligheden for at købe spillere, hvis holdet i en periode klarer sig dårligt,« siger han.

Klubben har ifølge forskningslederen længe lukreret på at være blandt de få klubber, som er en del af et større konglomerat.

»FCK har bl.a. stået stærkt, fordi de via Parkens andre forretningsben har haft en ekstra omsætning, og det var bl.a. muligheden for at spille på flere heste, der hjalp dem gennem finanskrisen,« siger han.

Ideen om fordelene ved konglomeratet stammer ifølge Rasmus K. Storm fra Flemmeing Østergaards tid. Han mente, at det var en fordel, at Parken ikke kun var økonomisk afhængig af, hvordan spillerne klarede sig på banen.

Også Brøndby havde forsøgt sig med sportsbutikker og en fejlslagen overtagelse af Interbank. Siden fulgte andre klubber efter. OB kastede sig f.eks. over hoteldrift, mens AaB gik ind i ejendomsinvesteringer og et reklamebureau. Men mange fik et hak i tuden, da finanskrisen kom, og siden har flere klubber fokuseret på hovedforretningen.

»De fleste erfarede, at det var for svært at styre flere ting og få dem til at hænge sammen og høste synergier,« siger Rasmus K. Storm.

Mens Lalandia har været indbringende, har Parken haft sine udfordringer med investeringen i fitnesskæden fitness dk, hvor man blev overhalet fuldstændig indenom af rivalen Fitness World. I 2018 lykkedes det imidlertid langt om længe Parken at slippe af med sit problembarn.