Direkte fra Las Vegas: Fotoer fra fremtiden – lige nu

Tag med på en rundtur blandt overraskende og underlige nyskabelser på verdens største forbrugerelektronikmesse i denne uge.

Flere end 20.000 nye produkter ventes i løbet af denne uge præsenteret på verdens største forbrugerelektronikmesse i Las Vegas. Fold sammen
Læs mere
Foto: ETIENNE LAURENT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I denne uge kører verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show (CES), i spillebyen Las Vegas i USA. Det er det største arrangement overhovedet i byen, og der er kamp om at vinde opmærksomheden om de mange tusinde nyskabelser.

Her er et udpluk af alle de mange produkter, som vises frem.

Foto: Robyn Beck/AFP/Ritzau Scanpix.

Der er – altid – penge i sex

Der har altid været penge i det pikante, så naturligvis er også massageapparater af enhver slags samt såkaldte »seksuelle sundhedsprodukter« med på den store elektronikmesse. Her er det MysteryVibe, som fremviser lidt af sit sortiment.

Foto: Robyn Beck/AFP/Ritzau Scanpix.

Huawei folder telefonen

Den kinesiske mobilgigant Huawei har det seneste halvandet år været i strid modvind. Huawei har aldrig solgt meget i USA, men Las Vegas-messen er stedet, hvor man viser sig frem, så Huawei har både sine P30-toptelefoner (de sidste med Googles fulde udgave af mobilsoftwaren Android inden det amerikanske handelsforbud) og sin foldbare Mate X-telefon. Mate X konkurrerer med bl.a. Samsungs Galaxy Fold, men hvor Samsungs telefon er en »normal« smartphone på ydersiden, når den er klappet sammen, og så åbner en ny dobbeltskærm som en bog, folder Mate X den anden vej. Her sidder skærmen på ydersiden af telefonen.

Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix.

Til lands, til vands og til vejrs

CES er ikke kun smarte dimser og dingenoter til lommer og hylder. Der er også ret stor elektronik som denne Nexus 4EX-helikoptertaxi fra helikopterproducenten Bell – og den slags skiller sig markant ud fra mange omkringliggende stande. Taxien skal kunne flyve fire-fem passagerer op til 100 kilometer væk i en fart på op til 240 km/t.

Foto: Robyn Beck/AFP/Ritzau Scanpix.

Bliv din egen Superman eller Pippi

Sådan: 22,7 kilo løftet i udstrakt arm! Vel at mærke udstrakt robotarm, for Sarcos Guardian XO er et såkaldt exoskelet i fuld legemsstørrelse, skabt i samarbejde med luftfartsselskabet Delta Airlines. Ved hjælp af robotdragten kan man løfte op til 90 kilo i otte timer i træk uden større anstrengelser. Delta Airlines regner med, at deres bagagefolk allerede senere i år vil få en hjælpende hånd på denne måde. Og så kan man jo altid tage en selfie med den anden hånd ...

Foto: Robyn Beck/AFP/Ritzau Scanpix.

Sig goddag til kafferobotten

Og mens vi er ved robotter, har den sydkoreanske elektronikgigant LG Electronics videreudviklet sine robotter, som de seneste år har tiltrukket stor opmærksomhed på messen. Denne gang er det Cloi CoBot Barista, der – som navnet antyder – klarer kaffebrygningen og serveringen. En drøm i ethvert køkken ... måske.

Foto: Robyn Beck/AFP/Ritzau Scanpix.

Når programmering bliver en leg

Der har de seneste par år været stort fokus på at lære børn at programmere. Men det skal være på en sjov og bogstaveligt legende let måde, ikke så meget noget med at skrive lange kodelinjer på en skærm. Disney Codeillusion er et interaktivt kodelæringsprogram, hvor Disney-figurerne – som her fra »Frost« – leger med, så man for eksempel kan programmere, at faldende snefnug roterer og bevæger sig. Der skal investeres 1.900 dollar, hvis man vil lege med.

Foto: Robyn Beck/AFP/Ritzau Scanpix.

Smart, også i vandet

Internetgiganten Google afprøvede for nogle år siden sine kontroversielle briller med indbygget kamera og fik en folkestorm imod sig, fordi folk frygtede uberettiget overvågning. Der er mindre trængsel under vandet, så Smart Swin fra Vuzix Corporation er til det våde element. Ud over at kunne orientere sig under overfladen får man vist statistik og oplysninger gennem skærmen ved det ene øje, mens man træner.

Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix.

Her kommer Avatar på hjul

Mercedes-Benz samlede mange opmærksomme blikke ved præsentationen af AVTR, opkaldt efter instruktøren og producenten James Camerons science fiction-film »Avatar« (selv om forkortelsen ifølge bilproducenten står for »advanced vehicle transformation«, altså avanceret omformning af køretøjer). Den elektriske bil har fuldt genopladeligt batteri, kan bevæge sig sidelæns og er uden rat. Man bruger kroppens dele til at styre den med, og for eksempel holder bilen øje med førerens vejrtrækningsmønstre. AVTR er ikke tiltænkt at skulle ud på vejen foreløbig. Det er en model, der skal vise mulighederne. Først »i en meget fjern fremtid« kan man – måske – se den rulle forbi på villavejen.

Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix.

Sony vil også køre med

Den japanske elektronikgigant Sony overraskede alle, da topchef Kenichiro Yoshida afslørede, hvad Sony arbejder på. Vision-S er en elbil, som frem for alt skal demonstrere Sonys teknologi i praktisk anvendelse. Om den reelt vil blive sat i produktion, vil Sony ikke løfte sløret for.

Foto: David McNew/AFP/Ritzau Scanpix.

En ægte robold

Hils på Ballie – og gør det hellere med det samme, for du får følgeskab af den gule tennisbold, når du bevæger dig rundt. Det er den sydkoreanske elektronikgigant Samsung, som er verdens største smartphone- og TV-producent, som har udviklet den lille robot, der er tiltænkt at være en venlig følgesvend. Har man set »Stjernekrigen«, vil man huske droiden BB-8. Ballie er en personlig assistent, der ruller med. Den har indbygget kunstig intelligens og kamera og kan for eksempel holde kæledyrene derhjemme i form dagen lang, mens man selv over internetforbindelsen kan følge med i legen på afstand. Samsung er udmærket klar over, at de mange skandalesager, som har ramt elektronikproducenter, har fået folk til at hæve paraderne over for kameraer. Derfor skal man kunne stole på, at Ballie opfører sig etisk forsvarligt og ikke deler data med andre, lover Samsung.

Foto: David Becker/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix.

Ja, selvfølgelig er der fladskærme

Ingen elektronikmesse uden fladskærme – og helst større og bedre end sidste års modeller. Efterhånden er de blevet så gode, at de fleste ikke kan se forskellene, og så kan man jo overveje, om man vil investere i den nyeste nye model. 8K-TV – altså fjernsyn med ca. 8.000 billedpunkter eller pixler på tværs af skærmen – står ikke i ret mange hjem, bl.a. fordi der ikke bliver sendt TV eller produceret film i så høj en opløsning. Alligevel slår bl.a. Samsung et slag for 8K-TV, her med Samsungs egen QLED-skærm, som konkurrerer med konkurrenternes glasklare OLED-skærme. (Bemærk forskellen på det første bogstav i forkortelsen).

Foto: David Becker/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix.

Genkendt!

Måske er det smart. Måske giver det myrekryb. Ansigtsgenkendelse kryber ind overalt i teknologien. Det er positivt udlagt tænkt som en hjælp, fordi teknologien bliver lettere at betjene, og man kan automatisk få de funktioner og programmer, som man plejer at bruge, når man er genkendt. Men samtidig kan ansigtsgenkendelse misbruges, så man for eksempel bliver nægtet adgang til steder eller ydelser, hvis man står registreret med negative bemærkninger i en central database. Her viser CyperLink, hvordan ansigtsgenkendelsen har styr på, hvor mange gange personerne på skærmen har været forbi deres stand i løbet af messen. Man bliver ifølge skærmbilledet genkendt i 98,41 procent af tilfældene.

Foto: David McNew/AFP/Ritzau Scanpix.

Gammel kending i ny form

Nogle teknologiprodukter har man svært ved at forestille sig en videreudvikling af. Men Samsung er klar med en ekstern harddisk med det »mundrette« navn Portable SSD T7 Touch. Den skal være blandt de hurtigste til at overføre data (den læser 1.050 megabyte data i sekundet og lagrer 1.000 megabyte i sekundet), og så er den krypteret og har adgangskodebeskyttelse samt – og her kommer det helt nye – fingeraftrykslæser. Hele herligheden vejer 58 gram og vil for 500 gigabyte lagerplads koste 1.200 kroner, når den rammer danske butikker til februar.

Foto: Etienne Laurent/EPA/Ritzau Scanpix.

Styr racerbanen med hjernen

Selvfølgelig må der leges på verdens største forbrugerelektronikmesse. Her er racerløbet i gang, men bilerne på Braincos modelbane styres med hjernebølger, som får racerbilerne til at starte og accelerere takket være hovedbåndene, som sender signalerne videre til startbanen. Så man må undvære den faste fornemmelse af at trykke speederen i bund.

Foto: David Becker/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix.

Moderigtige omslag til mobiltelefonen

Der er et gigantisk marked i dimser og dingenoter til alle ens egne dimser og dingenoter. For eksempel er beskyttelsesomslag til smartphonen en enorm industri, og det kan der også gå kode i. Designbrandet Karl Lagerfeld er stået på vognen og tilbyder nu også at pakke telefonen smart ind.

Foto: David McNew/AFP/Ritzau Scanpix.

Tag cyklen med i lommen

Elektriske løbehjul har vundet mange hjerter – og givet mange hjertestop, når man har skullet springe til siden på gågaden eller fortovet. Men man kunne jo også cykle, især hvis man næsten kan have cyklen i lommen (eller i alle tilfælde i tasken). Denne Smacircle S1 er en såkaldt mikromobilitetscykel, som kan foldes godt sammen, når man ikke ruller derudad.