Den noble bestyrelseskonge tabte magtkampen til topchefen

Torben Nielsen har haft en lang karriere i banksektoren. Men tirsdag måtte den garvede bankmand se sig slået af Sydbank-topchef Karen Frøsig og stoppede øjeblikkeligt som bestyrelsesformand.

Selv om 71-årige Torben Nielsen har nok at se til med sine bestyrelsesposter, ligger han ikke på den lade side i sin fritid – han både løber, tager på vandreture og er fritidshåndværker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix

Han er kendt som en pæn og ordentlig bankmand, der ved hjælp af flid og et veludviklet moralsk kompas har haft en lang og prestigefyldt karriere i banksektoren.

En karriere, der bl.a. har budt på banksektorens ypperste blåstempel i form af en plads i direktionen i Nationalbanken.

Men tirsdag aften tabte den ellers så garvede Torben Nielsen en usædvanlig magtkamp, da han forlod posten som bestyrelsesformand for Sydbank sammen med næstformanden og to øvrige medlemmer af bestyrelsen.

I meddelelsen, som banken sendte til fondsbørsen, lød begrundelsen, at bestyrelsesmedlemmernes exit skyldes »uenighed om governance og den fremtidige strategi«. Men ifølge Berlingskes oplysninger tabte 71-årige Torben Nielsen og co. magtkampen til topchef Karen Frøsig, som de i længere tid har været utilfredse med og ønskede at afsætte.

Men hvor bestyrelsesformænd normalt er i stand til at udskifte topchefen uden at blinke, er Sydbanks bestyrelse skruet sammen på en måde, der har endt med at give Karen Frøsig magten.

Sydbank har en bestyrelse på 12 mand. De fire er medarbejdervalgte, mens de øvrige er valgt via et repræsentantskab og altså ikke direkte.

Det betyder, at Karen Frøsig har fået en magt, som gør, at hun – med hjælp fra medarbejderrepræsentanterne – er stærkere end de uafhængige medlemmer af bestyrelsen, som repræsenterer aktionærernes interesser.

Et hav af bestyrelsesposter

Den sjællandske bondesøn er ellers en mand, der har haft stor betydning for danskernes daglige pengesager. I 15 år var den tårnhøje mand med den tillidsvækkende og rolige stemme nemlig chef for Nationalbankens seddeltrykkeri og Den Kgl. Mønt og dermed en del af den trio, der styrede Danmarks Nationalbank.

Siden han i 2011 stoppede som direktør i Nationalbanken, har Torben Nielsen haft stribevis af bestyrelsesopgaver i bank-, forsikrings- og kulturverdenen. Bl.a. i Investeringsforeningen Spar­invest, Investeringsforeningen Sparinvest SICAV i Luxembourg og Betri Banki (tidligere EIK Banki) på Færøerne.

Den flittige Torben Nielsen er ligeledes formand for Tryg Forsikring og formand for Museum Sydøstdanmark, der bl.a. omfatter Danmarks Borgcenter i Vordingborg, Næstved Museum og Møns Museum.

I 2015 blev han bestyrelsesformand for Sydbank, der de seneste år har været udfordret.

Fra 2015 til 2018 er Sydbanks indtjening faldet med næsten en halv mia. kr. til 4,1 mia. kr., mens omkostningerne i samme periode er steget med 47 mio. kr. Det har fået aktiekursen til at styrtdykke – den er mere end halveret de seneste to år.

Selv om Torben Nielsen som eftertragtet og travl bestyrelsesmand har nok at se til, ligger han ikke på den lade side i sin fritid. Han har tidligere fortalt, at han både løber, tager på vandreture og er fritidshåndværker, når han selv sætter flere af de huse, han ejer, i stand, inden han lejer dem ud.